Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali hurmaa olemalla oma itsensä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Santtu-Matias Rouvalista.
Lassi Rajamaan piirros kapellimestari Santtu-Matias Rouvalista. Santtu-Matias Rouvali,Lassi Rajamaa

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin ura lähti rytinällä käyntiin syyskuussa 2009, kun hän sai kutsun paikkaamaan sairastunutta kapellimestaria Radion sinfoniaorkesterin konserttiin. Vuonna 2013 hän aloitti Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja lennokkaana persoonana hän on onnistunut kasvattamaan klassisen musiikin yleisöjä.

Rouvalin kiinnitykset aloitti Tapiola Sinfonietta, joka otti Santtu-Matiaksen taiteelliseksi partneriksi 2011. Pari vuotta myöhemmin alkoi Tampere Filharmonian pesti ja 2017 Santtu-Matias Rouvali kiinnitettiin Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi. Vuosina 2013-2017 hän oli Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin päävierailija.

Nyt 34 vuotta täyttävä kapellimestari on suosittu paitsi Suomessa myös ulkomailla. Vuonna 2021 hän aloittaa Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestarina seuraten kapellimestari Esa-Pekka Salosta.

Santtu-Matias ei ainakaan vielä ole ollut valmis muuttamaan pois Suomesta, sillä hän viihtyy maaseudulla, nauttii Suomen luonnosta ja metsästää.

Vanhemmat ammattimuusikkoja

Santtu-Matias Rouvalin (s. 5. marraskuuta 1985 Lahti) vanhemmat ovat molemmat ammattimuusikkoja ja ovat soittaneet Sinfonia Lahdessa. Santtu-Matiaksen äiti Marja soitti pitkään orkesterissa viulua ja isä Matti klarinettia. Santtu-Matias on Marja ja Matti Rouvalin kolmesta pojasta esikoinen.

Santtu-Matias on kertonut, että kun hän oli oppinut kävelemään, alkoi luonteva musiikin kuuleminen sillä hänet otettiin mukaan orkesteriharjoituksiin. Kahden pikkuveljensä kanssa hän seurasi usein vanhempiaan myös konsertteihin.

Isokokoiset pikkuveljet pitivät silloin huolta pienestä isoveljestään.

– Silleen että kato nyt vähän, sulla on niinku eriparikengät.

Santtu-Matiaksen nuorin veli Severi ei ole musiikkialalla vaan on sukelluskouluttaja ja yrittäjä ravintola-alalla.

Veljeskatraan keskimmäinen, Hermanni, oli basisti, säveltäjä ja lauluntekijä. Hän kuoli auto-onnettomuudessa 23-vuotiaana 2011, kun itsemurhaa yrittänyt autoilija törmäsi tahallaan vastaantulevaan Fiat Puntoon, jossa Hermanni ja bändikaveri kuljettivat keikkakamojaan.

Viulu oli pakkopullaa, lyömäsoittimet siistit

Soitinopinnot alkoivat viululla. Opinnot jatkuivat peruskurssitutkintoon saakka, mutta visuaalisuus kiehtoi Santtu-Matiasta enemmän. Vanhempien orkesterissa patarumpali Jorma Alanne alkoi opettaa Santtu-Matiasta yksityisesti, kun Santtu-Matias oli noin 4-5-vuotias. Viulunsoitossa Santtu-Matias teki vain pakolliset harjoitteet, mutta rumpuja hän soitti innolla.

Santtu-Matias soitti Lahden konservatoriossa kunnes pääsi Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle ja sittemmin ammattiopintoihin lyömäsoittimiin.

Sibelius-Akatemiassa kapulat vaihtuivat orkesterinjohtamiseen

Hannu Lintu johti nuoriso-orkesteri Vivoa, jossa soitin joskus 15-vuotiaana. Hän oli ensimmäinen kapellimestari, jota aloin seurata sillä silmällä että vähän jo välitin, kuka siellä edessä oli, Santtu-Matias on kertonut.

Diplomitutkintoa ei voinut Sibelius-Akatemiassa tehdä kuin yhdestä aineesta ja niin Santtu-Matias suoritti lyömäsoittimista B-tutkinnon ja jätti A-tutkinnon tekemättä. Päätöksen yhteydessä hän vaihtoi pääaineensa kapellimestariopintoihin, joita silloin veti Leif Segerstam. Jorma Panulakin oli jo siinä vaiheessa päässyt opastamaan nuorta kykyä.

Ura lähti käyntiin

Vuonna 2008 Se Ensemblellä oli konsertti Lauttasaaren kirkossa. Se Ensemble oli nuorten muusikkojen perustama orkesteri, jonka johtajina toimivat Santtu-Matias Rouvali ja Erkki Lasonpalo. Sopraano Anu Komsi, kapellimestari Sakari Oramon puoliso, tuli kuuntelemaan konsertin ja vaikuttui. Anu pyysi Santtu-Matiasta Kokkolan oopperaan Sakarin assistentiksi.

Seuraavana vuonna Radion sinfoniaorkesterille tuli vierailijakapellimestarin peruutus. Ylikapellimestarin ominaisuudessa Sakari Oramo ajatteli antaa mahdollisuuden Santtu-Matiakselle ja siitä Rouvalin ura kapellimestarina lähti käyntiin. Hän oli silloin 24-vuotias.

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali
Santtu-Matias Rouvali ennen konserttia Tampere-talon bäkkärillä 2016. Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali Kuva: Sandra Saulo/Yle Santtu-Matias Rouvali,Tampere-talo

Persoonallisuus, joka täytti Tampere-talon

Vuonna 2005 Tampere Filharmonian vahvuus kasvoi 97 muusikkoon 75-vuotispäivän kunniaksi. Kasvun jälkeen orkesteria johtivat John Storgårds ja Hannu Lintu. Orkesterin koventunut taso huomattiin kaupungin ulkopuolellakin. Rouvalin astuessa puikkoihin 2013, suosio kasvoi entisestään.

Koko kansalle kiharapäinen kapellimestari tuli tutuksi viimeistään saman vuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla, jossa Santtu-Matias johti Tampere Filharmoniaa. Silloin Itsenäisyyspäivän vastaanotto oli poikkeuksellisesti Tampere-talolla, kun Presidentinlinna oli remontissa.

Rouvali otti Tampereella heti tavoitteekseen, että hän saisi innostettua erityisesti nuoria ihmisiä klassisen musiikin pariin. Kerran hän oli tupakalla Tampere-talon taka­pihalla, kun ryhmä lähellä hengailevia nuoria kysäisi, miksi miehellä on frakki päällään. Hetken kuluttua Santtu oli jo ylipuhunut porukan kuuntelemaan illan esitystä.

– Nuoret suhtautuvat ennakkoluuloisesti klassiseen musiikkiin, mutta kun heidät saa kerran houkuteltua paikalle, he tulevat uudestaan.

Rouvalin aikana Tampere Filharmoniasta on tullut vetovoimainen kulttuurilaitos, jonka konsertit ovat täpötäynnä viikosta toiseen. Orkesterin konserttien täyttöaste on ollut noin 95 prosenttia.

Menestys onkin tuonut vuosien mittaan yllättävän hankaluuden: lippuluukulla joudutaan myymään eioota.

Uusi rakkaus

Santtu-Matias Rouvali ja pianisti Heini Lehto ihastuivat samoihin aikoihin sekä toisiinsa että Nurmijärven maaseutuun, kun Santtu-Matias aloitti ylikapellimestarina Tampere Filharmoniassa. Joulukuussa 2013 pariskunta sai pojan, Oliverin.

Arki maaseudulla ja metsästäminen sekä kalastus ovat olleet tärkeää vastapainoa kapellimestarina olemiseen.

Viime vuonna Santtu-Matias ja Tampere Filharmonian sellisti Elina Sipilä kertoivat Aamulehden haastattelussa ystävyyden syventyneen rakkaudeksi, kun molempien suhteet edellisten kumppanien kanssa olivat päätyneet eroon. Santtu-Matiaksesta tuli ainakin vähäksi aikaa tamperelainen ja etsinnässä oli maatila Tampereen läheltä, josta pääsisi helposti metsälle.

Vaikka kysyntä ulkomaisille estradeille on jatkuvassa kasvussa, hän ei ole jättämässä nykyistä kotikaupunkiaan ja rooliaan Tampere Filharmonian kotikapellimestarina.

Musiikki on rauhoittava elementti

Santtu-Matias on kuvaillut Me Naiset -lehden haastattelussa olevansa arkielämässään rauhaton ja poukkoileva, mutta orkesterin edessä kaikki muuttuu. Silloin hän ei stressaa mistään vaan ottaa rauhassa ja antaa tilanteen viedä.

– En koskaan hermostu tai ahdistu töistäni. Stressinsietokykyni lavalla on todella hyvä.

Rouvalilla on ollut usein tapana käydä metsällä aikaisin aamulla ennen Filharmonian harjoituksia. Kerran aamulla saadut riekot jäivät takakonttiin ennen kuin hän ehti nylkeä niitä. Ei auttanut muu kuin käydä hoitamassa homma harjoitustauolla, etteivät linnut päässeet menemään pilalle. Verinen nylkemisveitsi päätyi intendentti Helena Hiilivirran käteen ja Santtu-Matias toteaa, että nykyään kaikki tietävät että vastaavaa voi sattua.

– En mä näitä juttuja tahallani tee. Ovat nuo kyllä ulkomailla vähän ihmetelleet, että oho, tämä ja tuo menivät nyt noin.

Ennen konsertteja Rouvalia stressaavat epäolennaiset asiat. Ovatko kaikki kamat mukana, sillä aina ne eivät todellakaan ole. Hajamielinen kapellimestari unohtelee esiintymisvarusteita, milloin puuttuvat kengät, milloin frakki, valkoinen paita tai tahtipuikko.

Rouvali onkin myöntänyt, että ehkä hänellä on omanlaisensa ADHD. Musiikkia johtaessa hajamielisyys ei kuitenkaan vaivaa ja musiikki pysyy aukottomasti taiturin näpeissä.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Ali-Mattila Teppo: Puikoissa - 23 tietä huippukapellimestariksi, Docendo, 2017
McGilleon, Tuomas & Koskinen Anu Leena: Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, 33, seuraa Esa-Pekka Salosta huippupestissä Lontoossa, Yle Uutiset, 2019
Sirén, Vesa: Santtu-Matias Rouvalista Esa-Pekka Salosen seuraaja Lontoon huippuorkesteriin – manageri itkee, koska Rouvali haluaa jatkaa myös Tampereella, HS, 2019
Sirén, Vesa: ”Nylkee hirviä ja johtaa orkestereita”: The Times -lehti etsi suomalaisten kapellimestarien salaisuutta Santtu-Matias Rouvalin kotitilalta, HS, 2019
Hautala, Harri: Santtu-Matias Rouvalin ja Elina Sipilän ystävyys syveni rakkaudeksi – Nyt pariskunta etsii omaa maatilaa Tampereen seudulta, Aamulehti, 2018
Kilpamäki, Heini: AL: Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali erosi ja rakastui työkaveriin, IS, 2018
Clements, Andrew: Philharmonia / Rouvali review – top dog designate shows his pedigree, Guardian, 2019
Häkkinen, Henri: Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali avaa Heinäveden musiikkipäivät yhdessä Mikkelin kaupunginorkesterin ja Helsinki-Sinfoniettan kanssa, Länsi-Savo, 2018
Marja Rouvali – viulunsoittaja preesensissä, Naisten ääni -hanke 2018
Hautala, Harri: Kaiharin palkinnon pokannut Rouvali lupaa helpotusta lippuluukulle – “Täysistä saleista on todella jopa tullut vähän ongelma”, Aamulehti, 2018
Hautala, Harri: Rouvali jatkaa Tampere Filharmonian johdossa – Nuori maailmantähti kertoi, mikä saa hänet pysymään Suomessa, Aamulehti 2017
Hautala, Harri: Rouvalin vanhemmat paljastavat: “Jo lapsena Santtu johti aina. Mummot ja ukit olivat rivissä ja hän laulatti ja johti heitä.”, Aamulehti, 2017
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin himoruoka konsertin jälkeen on punainen pihvi ja pavut, joihin on lisätty väkiviinaetikkaa niin että tuntuu, Glorian Ruoka & Viini, 2016
Mattila, Mattias: Henkilökuva: "Ehkä mulla on ADHD omalla tavallaan" – Santtu-Matias Rouvali rauhoittuu, kun musiikki on hänen näpeissään, Yle Uutiset, 2015
Marila, Rosanna: Santtu-Matias Rouvalin kaksi maailmaa, Me Naiset, 2014
Kettunen, Iita: Santtu-Matias Rouvali lentää jalat maassa, Lapsen maailma, 2014
Virtanen, Kari: Santtu-Matias Rouvali ihastui Lepsämään, Nurmijärven uutiset, 2012
Lappalainen, Salla: Kapellimestari kuuntelee Stray Catsia, City-lehti, 2010