Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Toteuttakaa itseänne, isät ja äidit, sillä lapsetkin haluavat nähdä teidät onnellisina!

Maria Jyrkäs ja Anni Erkko.
Anni Erkko (oikealla) kertoi Maria Jyrkäkselle, että on luonnollista tinkiä jonkin verran omista tarpeistaan lasten vuoksi, mutta että niistä ei kannatta kokonaan luopua. Maria Jyrkäs ja Anni Erkko. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,Radio Suomen Ilta,Uraäidin selviytymisopas

Se, että tavoittelen unelmia muillakin elämän osa-alueilla, tekee minusta paremman vanhemman. Näin uskovat Anni Erkon haastattelemat työssä käyvät äidit.

Moni vanhempi kokee ristiriitaa tai syyllisyyttä siitä, että työhön tai harrastuksiin käytettävä aika on pois lapselta. Mutta onko se?

Saako äiti tai isä kulkea omaa intohimoaan kohti, vaikka puntissa roikkuisikin tahmatassu tai kaksi?

Vieraanani Muutoksen matkaoppaassa käynyt viestinnän asiantuntija Anni Erkko vastaa, että saa kulkea. Olemmehan kokonaisia ihmisiä myös vanhempina.

Lapsetkin haluavat nähdä vanhempansa aidosti onnellisina

– Ruuhkavuodet on tosi pitkä ajanjakso. On vaarallista laittaa tauolle kaikki omat tarpeet tai fyysisestä kunnosta ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen, hän sanoo.

Anni myös muistuttaa, että lapselle on hyvä olla aito, oma itsensä, eikä uhrautuja. Hän haluaa, että hänen omat tyttärensä saavat hänestä esimerkin, kuinka monia elämän osa-alueita pystyy yhdistämään hyvällä suunnittelulla.

– Uskon, että lapsetkin haluavat nähdä vanhempansa aidosti onnellisina. Lapsi saa hyvän mallin aikuisuudesta, kun näkee vanhempansa nauttivan erilaisista asioista elämässä. Ja lapsi saa tasapainoisemman vanhemman!

ilman lenkkeilyä minusta tulee äkäinen äiti

Menestyneet naiset, joita Anni Erkko on haastatellut kirjaansa Uraäidin selviytymisopas, eivät tavoittele täydellisyyttä, mutta ovat mestareita priorisoimaan.

Omaa työtä tehostetaan, työpäivän jälkeen ei olla tavoitettavissa ja kissanristiäiset jätetään väliin.

Anni korostaa, että työn ja perhe-elämän yhdistäminen vaatii siis vanhemmilta hyvää suunnittelua sekä puhumista puolison kanssa – ja joustamista puolin ja toisin. Jos puolisoa ei ole, tarvitaan muita järjestelyjä.

Itse hän ottaa säännöllisesti aikaa liikuntaan, sillä ilman lenkkeilyä hänestä tulee "äkäinen äiti".

Puhuimme Anni Erkon kanssa myös mm. naisiin ja miehiin kohdistuvista erilaisista odotuksista. Haluatko tietää tarkemmin? Kuuntele keskustelumme ja kuuntelijakysymykset kokonaisuudessaan Areenassa: Voiko hyvän vanhemmuuden ja itsensä toteuttamisen yhdistää?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi