“Minua harmittaa suuresti, jos olen kokenut jotakin yksin, enkä voi jakaa sitä muiden ihmisten kanssa. Sen takia teen tätä työtä.”
Noin työnsä motivoivinta piirrettä kuvailee Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksessa kuvaaja-leikkaajana työskentelevä Berislav Jurišić.
“Uutiskuvaajana myös pääsee moniin paikkoihin, joihin tavalliset ihmiset eivät pääse koskaan. Pääsee tosi lähelle, aivan ytimeen.”
Berislavin mukaan hyvä kuvaaja on visuaalinen ihminen, joka näkee maailmaa ja elämää kuvina.
“On tietenkin tärkeää tuntea väline, jolla tekee töitä. Kamera on kropan jatke. Mutta kuvatessa en niinkään ajattele teknistä välinettä teknisenä välineenä vaan silminäni – kuvaaja on taiteilija.”
Uutiskuvaajana pääsee aivan ytimeen.
Nuori Berislav oli ammattimuusikko, ja juuri musiikin perässä hän tuli Suomeen 80-luvun puolivälissä entisestä Jugoslaviasta, Kroatiasta.
“Musiikin teorian lisäksi opiskelin Kroatiassa journalismia, joten luonteva jatkumo oli siirtyä median pariin Suomessa.”
Päivätyön ohessa musiikilla on yhä tärkeä osa Berislavin elämässä. Hän soittaa saksofonia ja klarinettia eri kokoonpanoissa sekä säveltää.
“Sävellän enimmäkseen vapaa-ajan asunnollani kaukana kaupungin kiireestä ja hektisestä työstä. Melodioista tulee mukavampia, kun ajatukset pääsevät virtaamaan vapaasti ja mieli on rauhoittunut. Jokainen sävellykseni on käyntikorttini; samoin kuin jokainen kuva on minun käsialaani.”
Tylsänkin aiheen saa pelastettua kuvilla.
Berislavin muistuttaa, että tylsänkin aiheen saa pelastettua kuvilla.
“Vaikka aihe ei kiinnostaisi yhtään, kuvilla saa ihmisen koukkuun ja pysymään television tai kännykän ääressä.”
Kuvaajan työ vaatii monenlaisia taitoja.
“Jos vaikka haastateltavaa jännittää, häntä pitää osata tukea. Muutenkin on hyvä olla sosiaalinen ja sietää hyvin stressiä. Tänä päivänä myös nopeus on valttia, sillä kilpailu on niin kovaa.”
“Tämä työ antaa minulle todella paljon. Yle on niin iso talo, että se täyttää kaikki yleissivistyksen tarpeeni.”