Hyppää pääsisältöön

Nenäpäivä auttaa jo elämän alussa

Tyttölapsi leikkii iloisena nallekarhun kanssa
Tyttölapsi leikkii iloisena nallekarhun kanssa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä

Köyhyys, kuivuus, kaltoinkohtelu ja koulutuksen rajoitteet - näihin törmäsi Radio Suomen toimittaja Juha Blomberg Nenäpäivämatkallaan länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa.

REGINA

Regina löytyi joululoman jälkeisenä aamuna ulkohuussista vastasyntyneenä. Vauvan hentoinen itku herätti käymälään asioilleen tulleen koulutytön huomion ja tämän ilmoitettua rehtorille kuopasta kuuluneesta äänestä alkoi pelastusoperaatio.

Käymälän takana ollut luukku avattiin, tila valaistiin taskulampulla ja karmaiseva näky paljastui koulun henkilökunnalle. Kyyryssä ulosteiden päällä maannut vastasyntynyt nostettiin ylös ja toimitettiin sairaalaan hoidettavaksi.

Eloonjäämisennuste oli erittäin huono. Ensiavussa tehtiin kaikki voitava ja huonosta ennusteesta huolimatta vastasyntynyt pelastui.

Tuolloin hänen äidistään ei ollut mitään tietoa eikä vastasyntyneellä luonnollisesti ollut vielä nimeäkään. Vauva otettiin huostaan lastensuojelun toimesta ja sijaisperheen etsintä saattoi alkaa.

PELASTAKAA LAPSET

Pelastakaa Lapset ry. tekee pitkäjänteistä työtä Burkina Fasossa lastensuojelun, lapsiin kohdistuvan väkivallan kitkemisen ja lapsiavioliittojen poistamisten eteen.

Työ on vaativaa ja hidasta vaikuttamista asenteisiin, perinteisiin ja vallitsevan yhteiskunnan normistoon.

Lastensuojelun kautta autetaan nuoria äitejä saamaan tukea ei-toivotun raskauden tuomissa ongelmissa. Tukipisteissä tytöt saavat neuvoja kuinka tulevaisuudesta voisi lapsen kanssa selvitä ja millaisia mahdollisuuksia jatkossa on tarjolla.

Lastensuojelutoimistolla vierailee päivittäin tyttöjä, nuoria naisia kavereineen kyselemässä neuvoja.

Tyttöjä lastensuojelutoimiston ikkunassa
Burkinafasolaisia nuoria Tyttöjä lastensuojelutoimiston ikkunassa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä

Lastensuojelu etsii myös sijaiskoteja "tapaus Reginan" kaltaisille vauvoille. Köyhyydestä huolimatta onneksi useimmiten löytyy perheitä, jotka ovat valmiita ottamaan orpolapsen omakseen.

Avustusjärjestöjen vaikuttaminen on varsin haastavaa työtä, pitkien perinteiden nykyaikaan saattaminen vaatii jopa vuosien lobbaamista.

Ei ole helppoa suostutella oppipoikaa verstaallaan pitävää mestaria maksamaan tehdystä työstä palkkaa, saati vaatia nuorelle kohtuullista työaikaa. Se on kuitenkin tavoitteena.

JEREMY

Jeremy tekee töitä räätälin oppipoikana 12–16 tuntia päivässä. Joka päivä ja ilman palkkaa. Toisinaan Jeremy saa räätälimestarilta taskurahaa tai saippuan peseytymiseen.

Pojan haaveena on oma ompelukone, joka maksaisi 35000 Keski-Afrikan frangia eli 50 euroa. Oman ompelukoneen avulla hän voisi perustaa oman räätäliliikkeen ja alkaa tienata omaa rahaa omaa elämää ja perheen perustamista varten.

Poika ompelee ompelukoneella räätälinverstaalla
Jeremy haluaisi räätäliksi Poika ompelee ompelukoneella räätälinverstaalla Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä,Burkina Faso

Joka aamu Jeremy tulee kotoaan töihin, huoltaa omistajan hänen käyttöönsä osoittaman ompelukoneen, lämmittää hiilillä silitysraudan, mittailee kangasta, leikkaa ja ompelee mestarin ohjeiden mukaan asiakkaalle tilauksen mukaisen asusteen.

Jos Jeremy ei olisi räätälin opissa, hän keräisi pelloilta kiviä äitinsä ja siskojensa kanssa. Oppisopimuspaikasta huolimatta Jeremyn ja hänen kaltaisten nuorten tulevaisuus on Burkina Fasossa varsin lohduton.

Nuorisotyöttömyys on paheneva kasvava ongelma, johon on vaikea löytää ratkaisua.

Ompelimossa on tohinaa
Ompelimo on auki 12–16 tuntia Ompelimossa on tohinaa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä

LASTENSUOJELU

Pelastakaa Lapset ry:n paikalliset toimijat Burkina Fasossa yrittävät saada Jeremyn kaltaisen nuoren tilanteen paremmalle tolalle. Vielä astetta haasteellisempaa oli löytää sijaisperhe käymälästä löytyneelle ja pelastuneelle vauvalle.

Reginan tapaus on yksi hienoista onnistumisista. Lapselle löytyi sijaisperhe ja Regina-nimen saanut tyttö on nyt 2½ -vuotias pirteä ja reipas, voimakastahtoinen lapsi.

Tyttölapsi leikkii iloisena nallekarhun kanssa
Regina 2½ -vuotiaana Tyttölapsi leikkii iloisena nallekarhun kanssa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä

ILMASTONMUUTOS

Burkinafasolaisista 80% elää omavaraistaloudessa. Itsekasvatettu vilja, kasvikset ja juurekset ovat olleet tärkeässä roolissa selviämisen ja myös perheiden tulotason kannalta. Ylijäämäinen sato on ollut perheiden ainoa tulonlähde.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana tilanne on muuttunut olennaisesti. Kuivuus, sadekauden keston ja rajuuden muutokset sekä maaperän köyhtyminen vuoroviljelyn poisjäämisen vuoksi on romahduttanut sadot.

Kuivuus vaikeutta myös kotieläinten selviämistä
Kuivuus vaikeuttaa myös kotieläinten selviämistä Kuivuus vaikeutta myös kotieläinten selviämistä Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä

Kun ennen saatiin satoa neljä kottikärryllistä, nyt koko kauden sato mahtuu yhteen kottikärryyn. Myyntiin ei jää mitään ja perheen mahdollisuus lasten kouluunlaittamiseen on lähes olematon.

Viljansäilytyssiiloja Burkina Fasossa
Ruokasiiloja Burkina Fasossa Viljansäilytyssiiloja Burkina Fasossa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä,Burkina Faso,kuivuus

KOULUNKÄYNTI

Kuivuuden aiheuttaman tulotason romahduksen myötä burkinafasolaisilla perheillä ei ole useinkaan varaa laittaa lapsiaan kouluun.

Monessa taloudessa on 5–7 lasta ja näistä vain yhdellä voi olla mahdollisuus päästä koulutielle ja sitä kautta saada avaimet parempaan tulevaisuuteen.

Koulunkäynti maksaa 2,30 euroa lasta kohti. Vuodessa.

Opettaja koulussa
Opettajalla on lapsi mukana töissä Opettaja koulussa Kuva: © Juha Blomberg Burkina Faso,Nenäpäivä

Kouluun päässeet lapset osallistuvat opetukseen suurella innolla, vaikka olosuhteet ovat aivan eriluokkaa kuin suomalaisissa luokkahuoneissa. Opettajilla ei ole käytössään muita opetusvälineitä kuin liitutaulu.

Kaikki lapset eivät mahdu varsinaiseen luokkahuoneeseen, opetustiloja on tehty myös koulun pihalle rakennettuun väliaikaistilaan, johon sateen sattuessa vesi tulee hatarasta katosta sisään.

Lapsia afrikkalaisessa koulussa
Lapsia burkinafasolaisessa koulussa Lapsia afrikkalaisessa koulussa Kuva: © Juha Blomberg Nenäpäivä,koulut,Burkina Faso

NENÄPÄIVÄ

Nenäpäivän keräysvaroilla sinäkin voit auttaa Reginan tai Jeremyn kaltaisia lapsia ja nuoria pääsemään eteenpäin elämässä. Samoin voit mahdollistaa yhden lapsen kouluunpääsyn moneksi vuodeksi 20 euron lahjoituksella.

Nyt on meidän kaikkien vuoro auttaa maailman köyhimpien lasten tulevaisuutta.

Nenäpäivä - lahjoita 10 euroa
Nenäpäivä - lahjoita 10 euroa Kuva: Nenäpäivä Nenäpäivä

Lue myös - yle.fi:stä poimittua