Hyppää pääsisältöön

“Vanhempi, uskalla olla epävarma!” – Listasimme 8 huojentavaa havaintoa vauvan ensimmäisestä vuodesta

Hymyilevä taapero istuu sohvalla, katsoo kameraan.
Hymyilevä taapero istuu sohvalla, katsoo kameraan. Kuva: Unsplash Akuutti

Ensimmäinen vauvavuosi voi olla ihanaa vauvakuplailua synnytyksestä yksivuotiaan kakkukesteille, mutta mitä luultavammin se on myös jotain aivan muuta. Psykologi Leea Mattila listasi tärkeimmät oivallukset vauvavuotta helpottamaan.

Vanhemmille tuo ensimmäinen vuosi voi olla yksi tunteiden vuoristorata täynnä pakahduttavaa rakkautta, jäytävää syyllisyyttä, epävarmuutta, ihania onnistumisia, hulvatonta riemua, väsyä, onnenkyyneleitä, itkupotkuraivareita ja vielä niin paljon enemmän.

Vauvavuoteen kuuluu myös sukulaisia, kavereita, keskustelupalstojen konkarivanhempia ja tuntemattomia kaduntallaajia, jotka luulevat tietävänsä aina vähän paremmin, miten sinun pitäisi lapsesi kasvattaa.

Ohjeiden, oppaiden ja ristiriitaisten neuvojen keskellä on tärkeää muistaa, ettei täydellistä vanhempaa ole, eikä täydellisyyteen tarvitse pyrkiä. Älä vertaa itseäsi muihin vaan kuuntele itseäsi ja omaa vauvaasi, muistuttaa psykologi Leea Mattila.

1. Tissi vai tuttipullo? Vauvalle tärkeintä on täysi vatsa

Imetys vai pulloruokinta? Sormiruokailu vai syöttäminen? Vauvalle ruokinnan tapaa tärkeämpää on kuunteleva ja läsnäoleva vanhempi. Kaikki muu on sen rinnalla oikeastaan samantekevää. Yritä sulkea korvasi ja silmäsi arvostelijoilta. Kukaan toinen ei voi tietää, mikä teillä toimii. Ehdoton mustavalkoinen oikeassa oleminen kertoo yleensä enemmänkin kyvyttömyydestä eläytyä toisen tilanteeseen kuin valtavasta viisaudesta.

2. Vauva hyötyy siitä, että vanhempikin nukkuu

Toisissa perheissä vauva ja vanhemmat nukkuvat parhaiten perhepedissä, toisille paras ratkaisu on vauvan nukuttaminen omaan sänkyyn. Hyvä uni palvelee niin vanhempaa kuin vauvaa, joten sen eteen kannattaa tehdä ne asiat, mitä tehtävissä on. Jokainen päättää ja tietää itse, miten perheessä nukutaan parhaiten.

Joskus vauvan rikkonainen uni vie hyvinvointia perheestä ja silloin esimerkiksi lempeä unikoulu yli puolen vuoden ikäiselle vauvalle voi olla toimiva ratkaisu. Vauva ei kärsi lempeästä “tassuttelusta” ja nukahtamiseen opettaminen ei vahingoita vauvaa.

3. Vauvan kehitys ei vaarannu, jos sinä joskus hermostut

On täysin inhimillistä menettää joskus malttinsa itkuisen vauvan kanssa esimerkiksi univelkaisena. Näin käy varmasti jokaiselle vanhemmalle joskus. Onneksi vauvan kehitys ei pohjaudu yksittäisille kokemuksille vaan merkittävämpää on kokonaisuus.

Jos kuitenkin hermostut vauvallesi jatkuvasti, on tarpeen pohtia, mistä se johtuu. Oman historian käsittelemättömät asiat altistavat maltinmenetyksille vauvan itkiessä ja siksi niiden käsittely kannattaa.

Puhuminen asiasta on iso tabu ja hankalaa, mutta tärkeää. Toistuessaan pelon ja uhan kokemukset verkottuvat vauvan aivoissa ja hänestä voi tulla itkuisa, ärtyvä ja stressivasteesta voi muodostua pysyvästi matalampi.

4. Vauva ei kaipaa vauvakerhoja

Arjen perusrutiinien lisäksi vauvalle riittää, että hänen kanssaan ollaan ja häntä leikitetään kotona. Jos et siis halua tai jaksa liikkua kotoa mihinkään, ei siihen ole tarvetta.

Vauvasi ei siis tarvitse vauvakerhojen sosiaalisia kontakteja, mutta jos itse kaipaat seuraa tai vaikka vertaistukea, voi muiden vanhempien tapaaminen olla hyväksi.

5. Vauva hyötyy kun sinä hengähdät – edes hetken

Vauvan myötä oma aika vähenee ihan varmasti. Se kuuluu vanhemmuuteen. Koko ajan toisen palveluksessa oleminen on kuitenkin kuluttavaa ja väsyttävää. Siksi lyhytkin hengähdys voi auttaa jaksamaan.

Jo rauhaisa suihkussa käyminen tai piipahdus lähikauppaan ilman vauvaa voi tuntua luksukselta ja palauttaa voimia. Myös vauva hyötyy siitä, että sinä elvyt hetken. Älä siis mitätöi lyhyitäkään omia tuokioita.

Muista myös, että vauvat ja heidän tarpeensa ovat erilaisia. Jossakin perheessä vauva voi olla sinun vauvaasi helpompi hoidettava, jolloin vanhemmille jää luonnollisesti enemmän omaa aikaa. Älä siis vertaa itseäsi muihin, äläkä epäröi pyytää apua.

6. Epävarma vanhempi voi olla hyvä vanhempi

Vanhemmuus on opettelua ja epävarmuus, syyllisyys ja riittämättömyyden tunne ovat luonnollisia tunteita ja jokaisella alussa läsnä. Avoin vanhemmuuden ja vauvan tarpeiden pohtiminen sekä uskallus olla epävarma tekevät vanhemmasta herkemmän vauvan viesteille.

7. Sinä ja vauvasi olette yksilöitä

Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla vanhempi. Niin sinä kuin vauvasi olette yksilöitä. Luota siihen, miltä oma olosi tuntuu ja miten vauvasi sinuun reagoi. Kuuntele vauvasi tarpeita, älä keskustelupalstojen mielipiteitä. Lue oppaita ja neuvoja media- ja lähdekriittisesti. Yleistykset eivät päde jokaisen kohdalla.

8. Kanssakulkijat keventävät vauva-arkea

Kuulluksi tuleminen on tärkeää ja vaikuttaa suoraan vanhemman jaksamiseen. Etsi elämääsi tahoja, joissa sinut kohdataan tunteinesi, ajatuksinesi ja kokemuksinesi aidosti ja välittävästi. Jos kaipaat vielä enemmän tukea, käänny matalalla kynnyksellä ammattilaisen puoleen.

Lue myös:

“Olin niin väsynyt, että mua vitutti se vauva” – Tunnetut isät ja äidit kertovat, missä asioissa he kokevat epäonnistuneensa vanhempana

Taru ja Mikko Meritie haluavat onnistua 11-henkisen uusperheen vanhempina – “Väkisinkin joku tuntee välillä olevansa ulkopuolinen”

Kun lasten äiti kuoli, Hermanni Hyytiälä, 40, kantoi koko perheen surun ja rakensi uuden arjen – tänään hänet palkittiin Vuoden isänä

Akuutti Areenassa: Vaativa vanhemmuus

Toimittaja Tero Kyllönen tuli isäksi viime vuonna ja haluaa isänpäivän alla selvittää, miten lapsi kannattaa kasvattaa. Miten muusikko Teho Majamäki on onnistunut yhdistämään uran ja isyyden? Entä millaisia kasvatusperiaatteita ohjaaja Suvi West noudattaa?

Seuraa Akuuttia Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!