Hyppää pääsisältöön

Keitoista saa maukkaita pikkurahalla – näin teet neljän hengen aterian kolmella eurolla

Maukkaan keiton perusta ovat tietenkin edulliset ainekset ja hyvät mausteet. Näitä keittoja voi muunnella sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan.

Kotona on aina hyvä olla kotimaisia juureksia ja kaalia. Ja jos perunaklimpit kuulostavat epäilyttävältä, haastamme sinut muuttamaan asennetta. Ne ovat todella herkullisia.

Valkokaalikeitto jauhelihalla ja keltaisilla herneillä (noin 2,50 €/neljä annosta)

Annos valmista valkokaalikeittoa jauhelihalla ja keltaisilla herneillä lautasella
Annos valmista valkokaalikeittoa jauhelihalla ja keltaisilla herneillä lautasella Kuva: Carina Ahlskog/YLE keitot,ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma)

Ainekset, 4 hlö:

  • ¼ valkokaalia
  • 2 porkkanaa
  • 1 keltasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • öljyä paistamiseen
  • voita paistamiseen
  • 100 g porsaan jauhelihaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 dl keltaisia herneitä keitettyinä
  • 1 timjaminoksa
  • 1 ½ litraa vettä
  • 2 tl suolaa
  • valkopippuria
Sipulia ja kaalia työpöydällä keittiössä
Sipulia ja kaalia työpöydällä keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,Kaali

Tee näin:

  1. Leikkaa valkokaali, porkkanat, keltasipuli ja valkosipulinkynsi suikaleiksi.
  2. Kuullota kasvissuikaleet öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon nokare voita ja ruskista kasvikset kullankeltaisiksi.
  3. Lisää jauheliha ja paprikajauhe ja ruskista liha nopeasti.
  4. Lisää keltaiset herneet, timjaminoksa, vesi ja suola ja anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia.
  5. Mausta valkopippurilla ja lisää suolaa vielä maun mukaan.

Kirkas kasviskeitto perunaklimpeillä (noin 3 €/neljä annosta)

Annos valmista kirkasta kasviskeittoa kera perunaklimppien lautasella keittiössä
Annos valmista kirkasta kasviskeittoa kera perunaklimppien lautasella keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE keitot,vihannekset

Ainekset, 4 hlö:

  • 10 cm:n pala purjoa
  • 2 porkkanaa
  • 1 keltasipuli
  • 1 pala lanttua
  • 1 pala juuriselleriä
  • 1 fenkoli
  • voita paistamiseen
  • 1 laakerinlehti
  • 6 valkopippuria
  • 1 lipstikanoksa (tai ½ liemikuutiota)
  • vettä

Perunaklimpit

  • 4 keitettyä perunaa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • ½ dl raastettua kypsytettyä juustoa
  • suolaa
  • mustapippuria
Perunaklimpit pöydällä
Perunaklimpit pöydällä Kuva: Yle/Carina Ahlskog peruna,Myky

Tee näin:

  1. Kuori kasvikset ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
  2. Kuullota kasvispalat voissa kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon mausteet ja paista vielä minuutin ajan.
  3. Kaada joukkoon vettä niin että se peittää kasvikset ja anna hautua hiljalleen 10 minuuttia.
  4. Kuori sillä aikaa perunat ja soseuta ne survimella. Sekoita joukkoon kananmuna, vehnäjauhot, juustoraaste, suola ja mustapippuri.
  5. Pyöritä massasta pitkiä, 1–2 cm:n paksuisia pötköjä jauhotetulla leivinpöydällä ja leikkaa ne veitsellä 2 cm:n pituisiksi klimpeiksi.
  6. Laske klimpit varovasti keittoon ja anna hautua 2 minuuttia, kunnes ne nousevat pinnalle.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa