Maukkaan keiton perusta ovat tietenkin edulliset ainekset ja hyvät mausteet. Näitä keittoja voi muunnella sen mukaan, mitä jääkaapissa sattuu olemaan.
Kotona on aina hyvä olla kotimaisia juureksia ja kaalia. Ja jos perunaklimpit kuulostavat epäilyttävältä, haastamme sinut muuttamaan asennetta. Ne ovat todella herkullisia.
Valkokaalikeitto jauhelihalla ja keltaisilla herneillä (noin 2,50 €/neljä annosta)

Ainekset, 4 hlö:
- ¼ valkokaalia
- 2 porkkanaa
- 1 keltasipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- öljyä paistamiseen
- voita paistamiseen
- 100 g porsaan jauhelihaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 2 dl keltaisia herneitä keitettyinä
- 1 timjaminoksa
- 1 ½ litraa vettä
- 2 tl suolaa
- valkopippuria
Tee näin:
- Leikkaa valkokaali, porkkanat, keltasipuli ja valkosipulinkynsi suikaleiksi.
- Kuullota kasvissuikaleet öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon nokare voita ja ruskista kasvikset kullankeltaisiksi.
- Lisää jauheliha ja paprikajauhe ja ruskista liha nopeasti.
- Lisää keltaiset herneet, timjaminoksa, vesi ja suola ja anna hautua hiljalleen noin 10 minuuttia.
- Mausta valkopippurilla ja lisää suolaa vielä maun mukaan.
Kirkas kasviskeitto perunaklimpeillä (noin 3 €/neljä annosta)

Ainekset, 4 hlö:
- 10 cm:n pala purjoa
- 2 porkkanaa
- 1 keltasipuli
- 1 pala lanttua
- 1 pala juuriselleriä
- 1 fenkoli
- voita paistamiseen
- 1 laakerinlehti
- 6 valkopippuria
- 1 lipstikanoksa (tai ½ liemikuutiota)
- vettä
Perunaklimpit
- 4 keitettyä perunaa
- 1 kananmuna
- 2 rkl vehnäjauhoja
- ½ dl raastettua kypsytettyä juustoa
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
- Kuori kasvikset ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
- Kuullota kasvispalat voissa kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon mausteet ja paista vielä minuutin ajan.
- Kaada joukkoon vettä niin että se peittää kasvikset ja anna hautua hiljalleen 10 minuuttia.
- Kuori sillä aikaa perunat ja soseuta ne survimella. Sekoita joukkoon kananmuna, vehnäjauhot, juustoraaste, suola ja mustapippuri.
- Pyöritä massasta pitkiä, 1–2 cm:n paksuisia pötköjä jauhotetulla leivinpöydällä ja leikkaa ne veitsellä 2 cm:n pituisiksi klimpeiksi.
- Laske klimpit varovasti keittoon ja anna hautua 2 minuuttia, kunnes ne nousevat pinnalle.