Onko sinulla kokemuksia traumasta? Millaisessa tilanteessa se syntyi? Miten trauma vaikuttaa tai on vaikuttanut sinuun tai elämääsi? Onko sinulla kokemuksia yli sukupolven periytyvistä traumoista? Miten ne ovat vaikuttaneet sinuun? Haitko ja saitko apua? Koitko avun hyödylliseksi?
Kuka tahansa voi traumatisoitua. Trauman tuoma kärsimys ei ole mikään mielenterveysongelma vaan se kuuluu olennaisena osana ihmisen elämään.
Traumat syntyvät ihmisen terveyttä, mielenterveyttä tai henkeä uhkaavissa äkillisissä tilanteissa. Sellaisia voivat olla luonnonkatastrofi tai liikenneonnettomuus. Trauma voi kehittyä myös pitkäkestoisessa ja haitallisessa olosuhteessa, kuten esimerkiksi eläminen alkoholistiperheessä tai muussa haitallisessa suhteessa.
“Avioliitossa, jossa toista jatkuvasti moititaan ja väheksytään voi myös aiheuttaa traumatisoitumisen”, kertoo psykoanalyytikko Harri Virtanen.
Pahimmassa tapauksessa lapsi ei saa kokea tai ilmaista tunteitaan
Varhaislapsuudessa tapahtuva traumatisoituminen on erittäin haavoittavaa. Se voi tapahtua kiintymys- ja hoivasuhteessa. Kaksi kolmasosaa lapsista kokee traumatisoivan tapahtuman ennen 16. ikävuottaan.
“Kokemus voi olla hylkäämistä tai poissulkevaa. Lapsi jää perheessä näkymättömäksi. Pahimmassa tapauksessa lapsi ei saa kokea tai ilmaista tunteitaan. Lapsella ei ole mitään arvoa”, kertoo Virtanen.
Jos traumaattisia tapahtumia ei kohdata ja käsitellä, ne voivat periytyä sukupolvelta toiselle.
Sotien jälkeistä suomalaista kasvatuskulttuuria voi luonnehtia kylmäksi. Harvat lapset saivat vanhemmiltaan turvaa ja lohdutusta. Lapset joutuivat ottamaan vastuuta varhain.
“Meillä on kulttuurisessa perinteessä ja perhedynamiikassa tunnekylmyyttä. Siitä on tehty tutkimusta kuinka kiintymyssuhteet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana”, kertoo psykoanalyytikko Harri Virtanen.
Traumatisoituminen voi tapahtua missä vaiheessa elämänkaarta tahansa
Trauma on emotionaalinen eli tunneperäinen vaurio. On tärkeää muistaa, että siitä on mahdollista selviytyä.
“Me kaikki koemme elämässämme traumoja, mutta monet selviävät niistä”, sanoo psykoanalyytikko Harri Virtanen.
Onko sinulla kokemuksia traumasta? Millaisessa tilanteessa se syntyi? Miten trauma vaikuttaa tai on vaikuttanut sinuun tai elämääsi? Onko sinulla kokemuksia ylisukupolven periytyvistä traumoista? Miten ne ovat vaikuttaneet sinuun? Haitko ja saitko apua? Koitko avun hyödylliseksi?
Vastaa kyselyyn torstaihin 14. marraskuuta mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.
Lisää ohjelmasta
- Luovuus on taitoa ja kykyä – Kerro, miten sinun luovuutesi ilmenee?
- Terapeuttinen eetos koskee meitä kaikkia. Millaisena näet opetuksen ja tieteen tekemisen mahdollisuudet Suomessa?
- Nyt puhutaan “ekososiaalisesta sivistyksestä”, joka auttaa meitä ymmärtämään kuvaamme maailmasta — miten sinä näet tulevaisuuden?