Hyppää pääsisältöön

Onko rivous uusi musta?

Keskisormea näyttävä tatuoitu käsi, taustalla epäselvästi henkilöitä ja kitara.
Keskisormea näyttävä tatuoitu käsi, taustalla epäselvästi henkilöitä ja kitara. Kuva: AOP / Filippo Carlot / Alamy keskisormi,tatuointi

Äitini korvat menevät välittömästi lukkoon, jos hän kuulee v-sanan. Hän ei hyväksy kiroilua tai alapääjuttuja lainkaan. Monille muillekin hänen sukupolvensa edustajalle tämä tabu on ehdoton. Hänen mukaansa törkeyksiä ja rivoa kieltä kuulee yhä useammin ja kaikkialla.

Toisaalta monet nauttivat tabujen rikkomisesta. Kielletty kiinnostaa, estottomuus ja häpeästä vapautuminen tuottaa mielihyvää. Äidin kanssa en lähtisi silti kuuntelemaan Radio Sodomaa tai Kaverin puolesta kyselen -ohjelmaa.

Kalevi Tuoninen (Antti Holma) istuu studiossaan jalat leveästi pöydällä tuijottaen kameraan.
Kalevi Tuoninen (Antti Holma) istuu studiossaan jalat leveästi pöydällä tuijottaen kameraan. Kuva: Yle / Jukka Lintinen & Tuuli Laukkanen Antti Holma,radio sodoma

Joiltain härskit jutut tulevat suusta ilman sen suurempaa harkintaa, eikä häveliäisyyttä kertakaikkiaan ole. Silloin puhujan osalta ei ole kysymys tabun rikkomisesta, koska törkeyksien lateleminen ei ole hänelle tabu. Siveämpi kuuntelija sen sijaan kiemurtelee korvat punaisina ja kokee puheet loukkaavina.

Intiimialueisiin ja seksiin liittyvät asiat ovat perinteisesti olleet äärimmäisen yksityisiä, eivät aina edes puolisoiden kesken jaettuja. Ruumiintoiminnoista ääneen puhuminen on vähintään mautonta ja kuulijoissa myötähäpeää herättävää. Kehon erilaiset eritteet ovat useimmista äärimmäisen vastenmielisiä ja salattavia.

yleiskuva
yleiskuva Kuva: Mikko Koski / Yle kondomit,Väestöliitto,kondomi

Asia voi olla tabu vain, jos yhteisö pitää sitä kiellettynä ja kartettavana. Tabu toisaalta houkuttelee puoleensa, sen rajoja täytyy koko ajan kokeilla, se kiinnostaa – unohdettuna se ei olisi tabu. Intiimiasioiden käsittelyyn liittyvä tabu tuskin koskaan katoaa täysin, koska esimerkiksi lapsia täytyy suojella, eivätkä kaikki aikuisetkaan sitä hyväksy. Eikä tarvitsekaan.

Taide ei epäröi tarttua tabuihin. Rajojen tutkiminen on taiteelle ominaista. Siksi jotkin nykytaiteen aiheet voidaan toisinaan kokea provosoivina. Mimosa Palen Mobile Female Monument -teos vuodelta 2007 herättää kaupunkiympäristössä liikkuessaan monenlaisia reaktioita. Interaktiivinen teos on leikkimökin kokoinen vulva, jonka sisään katsoja voi halutessaan tunkeutua.

Areena tarjoaa Yleisradiollekin mahdollisuuden julkaista mainitun Radio Sodoman kaltaisia rohkeampia ja kokeilevampia ohjelmia, kuin mitä lähetysvirtaan tohditaan laittaa. Jotkut saattavat tosin muistaa Radiomafiassa vuosina 1993-2003 esitetyn ja myöhemmin Radio Suomessa uusitun Gösta Sundqvistin Koe-eläinpuisto -sarjan. Sen härski huumori jakoi voimakkaasti kuuntelijoita, ja yleisöpalautteen vuoksi uusinnat sijoitettiinkin alkuyön tunneille.

Gösta Sundqvist 1997 ja taustalla tietokoneita.
Tietokoneenkorjauskurssi oli Gösta Sundqvistin ensimmäinen viihdeohjelmasarja Radiomafiassa Gösta Sundqvist 1997 ja taustalla tietokoneita. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle Kuvapalvelu, kollaasi: Elina Yli-Ojanperä Gösta Sundqvist,tietokoneet,1997

Touretten oireyhtymä kiehtoo muun muassa elokuvantekijöitä, koska siitä kärsivien tahaton sopimaton käytös tarjoaa käsikirjoittajille tunteita herättäviä kohtauksia. Tosin vastoin todellisuutta Touretten laajasta oirevalikoimasta esille nostetaan yleensä vain Koprolalia, eli pakonomainen tarve puhua hävyttömyyksiä. Se on pakko-oireista kärsivien keskuudessa hyvin harvinainen vaiva.

Aristoteleen kantapää -ohjelmassa vieraillut Psykiatrian dosentti Sami Leppämäki on tutkinut Touretten oireyhtymää jo vuosia. Hänen mukaansa koprolalian taustalla on tahdosta riippumaton tarve herättää huomiota, vaikka sitten hätkähdyksiä ja paheksuntaa. Oiretta lieventäisi, jos törkeyksiin ei reagoitaisi, ja henkilö kokisi hyväksyntää ominaisuuksineen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri