Hyppää pääsisältöön

Opi korjaamaan vaatteesi ja säästä sekä rahaa että luonnonvaroja, se käy nopeasti Leen vinkeillä

Ympäristönäkökulmasta kestävimmät vaatteet ovat ne, jotka sinulla jo on vaatekaapissasi. Pidennä vaatteidesi käyttöikää ja tee ympäristöteko, yksinkertaisesti ja nopeasti.

Trendinä on nyt tehdä korjaukset ja paikkaukset näkyviksi. Nykyään on muotia näyttää, että ottaa etäisyyttä kertakäyttökulttuuriin ja korjaa sen sijaan tavaroitaan ympäristön vuoksi.

erittäin kulunut pusero
Ahkerasti käytetyn neulepuseron voi vielä pelastaa ja antaa sille uuden elämän erittäin kulunut pusero Kuva: Yle/ Lee Esselström repair,Strömsö

Ympäristönäkökulmasta on parempi käyttää vaatteita uudelleen kuin viedä ne kierrätykseen. Kierrätysasema on viimeinen vaihtoehto, kun vaatteita ei voi enää käyttää sellaisenaan tai materiaalina johonkin muuhun.

reikä neulepuserossa
Neule on hyvin kulunut kyynärpäistä reikä neulepuserossa Kuva: Yle/ Lee Esselström repair,Strömsö

Neuleita voi korjata eri tavoin. Artikkelin "Älä heitä pois sukkia, joissa on reikä – opettele parsimaan ne" avulla opit, miten voit parsia lankaa käyttäen. Artikkelissa on myös ohjevideo.

Neuleita voi korjata myös ompelemalla kuten muitakin vaatteita. Tässä olen käyttänyt uudelleen puhki kuluneet hirvennahkakäsineet, joista leikkasin talteen kaiken käyttökelpoisen nahan.

Kyynärpäiden nahkapaikat ovat oikein perinteinen paikkaustapa. Paikkasin ensin reiän parsimalla (se jää nahkapaikan alle) ja sitten ompelin kiinni nahkapaikan kaksinkertaisella langalla ja nahkaneulalla käsin.

Nahkalpala ommeltu kiinni villapuseroon kyynerpäähän
Nahkapaikat kyynärpäissä ovat perinteinen paikkaustapa. Nahkalpala ommeltu kiinni villapuseroon kyynerpäähän Kuva: Yle/ Lee Esselström repair,Strömsö

Neulepusero rispaantuneesta reunasta ompelin kiinni kaikki purkautuneet silmukat uudella villalangalla ja ompelin vielä muutaman piston reunan ympäri.

Neulepuseron rikkinäinen reuna
Neuleen reuna ennen korjausta Neulepuseron rikkinäinen reuna Kuva: Yle/ Lee Esselström repair,Strömsö
korjattu reuna neulepuserolla
Neuleen reuna korjauksen jälkeen. korjattu reuna neulepuserolla Kuva: Yle/ Lee Esselström repair,Strömsö

Risat ja likaiset hihansuut voi myös vaihtaa. Collegepuserosta tai -takista, jossa on joustinta hihasuissa, voi leikata joustimen kokonaan pois ja ommella tilalle uuden.

Korjattu hiha ja ei vielä korjattu hiha
Ennen ja jälkeen, risa hihasuu ja korjattu hihansuu. Korjattu hiha ja ei vielä korjattu hiha Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö,repair

Tässä neulepuserossa oli trikooreunus, joka pisti esiin hihansuusta. Leikkasin sen kokonaan pois korvaamatta sitä. Risan ja likaisen reunan peitin tavallisella t-paitatrikoolla.

Voit käyttää uudelleen rikkinäistä t-paitaa tai ostaa esimerkiksi pienen palan sopivanväristä trikoota.

Tämän palan korkeus on 10 cm. Mittaa hihansuun ympärys ja lisää 1 cm saumanvaraa. Leikkaa suorakulmion muotoinen pala ja ompele lyhyet sivut yhteen. Ompelin koneen joustinsaumalla, mutta voi ommella myös käsin.

Pujota rengas hihan päälle nurjalta puolelta ja taita sitten oikealle puolelle. Tein käänteestä leveämmän, koska alla oleva kangaskin oli likainen.

Neulaa käänne kiinni esimerkiksi 4 cm:n päästä reunasta ja huolehdi, että jätät vähintään 1 cm:n taitteen neulatun reunan alle.

hihan käsinompelu
Uuden hihansuun voi hyvin ommella käsin pienillä pistoilla. hihan käsinompelu Kuva: Yle/ Lee Esselström repair,Strömsö

Ompele pienillä pistoilla ympäri koko hihansuun.

Taita sitten toinen reuna hihan sisäpuolelle ja ompele sekin kiinni.

kukkakirjonta hihaan
Koristele reuna yksinkertaisin pistoin, jotka muodostavat kukkia. kukkakirjonta hihaan Kuva: Yle/ Lee Esselström korjaus,Strömsö

Kirjoin reunaan kukkia yksinkertaisin pistoin. Käytin kirjontalankaa, jonka väri sopi puseron väriin, niin hihansuu näyttää paremmin asuun kuuluvalta, vaikka en löytänytkään samanväristä trikoota kuin pusero.

Etupuolelta vetoketjun vierestä trikoo oli myös rikki, ja sinne ompelin vain muutaman kirjontapiston reiän peitoksi.

Poista nypyt, niin vaatteet tuntuvat taas kuin uusilta

Nypyt voivat olla hyvin ärsyttäviä, niiltä ei välty edes kalliimmissa vaatteissa. Neulepuseroista voi poimia nypyt käsin, vetää ne irti tai käyttää saksia ja leikata ne pois.

Ole varovainen, että et leikkaa vaatteeseen reikää!

Toisiin kankaisiin voi käyttää tavallista partahöylää pienten nyppyjen poistamiseen. Puhalla ja kopsauta välillä nypyt pois terästä.

On olemassa myös erilaisia nypynpoistokoneita, jollainen voi kannattaa hankkia vaatteiden iän pidentämiseksi.

On monia erilaisia tapoja korjata farkkuja ja muita erilaisista kankaista tehtyjä vaatteita.

nainen istuu ja pitää korjattu pusero kädessään
Lee korjaa usein vaatteita. nainen istuu ja pitää korjattu pusero kädessään Kuva: Yle/Elisabeth Morney repair,Strömsö

Voit ottaa avuksi tekstiililiiman ja liimata uuden kangaspalan kankaan päälle tai vahvistusta kaipaavan reiän alle. Sellaista paikkaa voi vahvistaa erilaisilla ompelilla tai sitten voi vain ommella reiän umpeen. Silloin voi olla hyvä kuitenkin panna reiän alle kangaspalan vahvistukseksi.

Valmiita kangasmerkkejä ja -paikkoja on myös myytävänä. Ne voi joko ommella tai silittää kiinni. Tee korjauksesta koristeellinen taidokkailla kirjailuilla korostaaksesi korjausta entisestään.

Ei ole tärkeää, miten paikkaat, vaan tärkeintä on, että homma hoituu. Älä turhaan pyri täydelliseen korjaamiseen, vaan näytä vain muille, miten ylpeä olet aikaansaannoksestasi, jotta voit innostaa muitakin kestävään arkeen!

Korjattu neulepusero
Puserosta tuli kuin uusi, kun kyynärpäihin ommeltiin nahkapaikat, helma korjattiin ja nypyt poistettiin. Korjattu neulepusero Kuva: Yle/ Lee Esselström repair,Strömsö