Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Miksi vihaamme Maria Nordinia ja muita nykypäivän ihmeparantajia?

Riku Rantala tuijottaa.
Riku Rantala tuijottaa. Kuva: Sami Levo Docventures,Riku Rantala

Viikon klikatuimpia uutisia on bloggari Maria Nordinin saama jättimäinen 100 000 euron uhkasakko. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes katsoi Nordinin aiheuttaneen asiakkaidensa terveydelle vaaran, kun hän markkinoi verkkokurssiaan viittauksin vakavien sairauksien parantamisesta. Tällaisia sakkoja ei jaeta joka päivä, joten aiheen äärelle on syytä pysähtyä.

Kohu ei ole mikään ihme, sillä kun Maria Nordin alkaa esitelmöidä aivojen plastisuudesta tai kun Antti Heikkilä julkaisee kirjan lääkkeettömästä elämästä, meissä alkaa kihelmöidä.

Kihelmöinti etenee näin:

  1. Joku tekee itsestään modernin ihmeparantajan ja tarjoaa tieteen konsensuksesta poikkeavaa teoriaa tai uutta helppoa ratkaisua vanhaan monimutkaiseen ongelmaan.
  2. Osa meistä innostuu seuraamaan tätä ihmeparantajaa.
  3. Osa hyökkää ihmeparantajaa vastaan.

Vastakkain ovat siis vahva halu ja tarve uskoa sekä vahva halu ja tarve olla uskomatta. Miten ja miksi jakaudumme näihin leireihin?

Vaikka aihe herättääkin vahvoja tunteita juuri nyt, yritän ajatella asiaa hetken täysin kiihkottomasti.

Meille on aina myyty unelmia, uskomuksia ja ideologioita, jotka vastaavat näihin tarpeisiimme.

Kaikki uusi, ihmeellinen tai selittämätön sekä oma minuutemme on kiehtonut meitä aina. Ja kummakos tuo: elämä ja siitä selviäminen hengissä on monimutkainen seitti vaaroja, sairauksia, kaaosta ja ristiriitoja. Ja lopulta olemme kaikki aika tavallisia ja tylsiä olentoja.

Jos valitsemme yhdeksi päteväksi selviytymisvaihtoehdoksemme ihmeen ja selittämättömän, voimme kätevästi ulkoistaa tulevaisuudesta huolehtimisen “jollekin muulle” – tai muuten vain hengähtää tietämättömyyden, välinpitämättömyyden tai erityislaatuisuutemme laupeudessa.

Meille on aina myyty unelmia, uskomuksia ja ideologioita, jotka vastaavat näihin tarpeisiimme.

Ajattelen päivätelevision ennustajaeukkoja, vierailuamme Tunnan kanssa Intiassa “Varanasin astrologisen yliopiston kultamitalistin” luona, ternimaitokapseleita, Cheyenne Järvistä ja Fitlinea, verkostomarkkinointia, Pohjanmaan hyvinvoivien ruotsinkielisten kuntien rokotevastaisuutta, erilaisia slummeissa tapaamiamme parantajia jotka olivat köyhien ainoita hoitajia, hypnoosia, ilmastodenialismia, rajatiedon messuja ja iltapäivälehtien sekä blogien tiedeuutisia.

Ja nyt Tukesin uhkasakkoa ja Maria Nordinin verkkokurssia.

Mutta mikä on harmitonta huuhaata ja mikä taas vaarallista puoskarointia?

Ristiriitaisesti juuri uusien ratkaisujen etsiminen vanhoihin ongelmiin on myös huuhaaksi kutsutun vastakohdan, eli tieteen ydinfunktio. Tähän samaan uteliaisuuteen ja toiveikkuuteen vaihtoehtoajattelukin usein vetoaa.

Hömpän tunnistamista vaikeuttaa osaltaan myös plasebo, ihmisen uskon vaikutus positiivisella tavalla kokeen lopputulokseen. Toiset meistä ovat alttiimpia lumevaikutuksille kuin toiset.

Mutta mikä on harmitonta huuhaata ja mikä taas vaarallista puoskarointia? Saako vaihtoehtoajattelulla tai hömpällä tienata? Jos saa, kuinka paljon ja miten? Pitäisikö huuhaariippuvuus diagnosoida ja rinnastaa uhkapelaamiseen – ja asettaa liian hyväuskoisille, sairaille tai syyntakeettomille ostokielto kuten peliriippuvaisille rahapeliautomaatteihin?

En tiedä.

Rajanveto on vaikeaa, ellei mahdotonta. Ehkä juuri siksi niin kutsuttu puoskarilakihanke (jolla pyrittäisiin valvomaan vaihtoehtohoitotarjontaa) ei olekaan juuri edennyt kymmeneen vuoteen.

Rajanveto on vaikeaa, ellei mahdotonta.

Näyttää siltä, että hömppäkoulukuntia muodostuu etenkin terveyden, ihmissuhteiden, itsetuntemuksen ja ideologian aloille.

Aikana, jona useampi meistä uskoo enkeleihin kuin Jeesukseen Kristukseen tai uskonnolla edelleen perustellaan lainsäädäntöä, voi sanoa, ettemme ole edelleenkään turhan tarkkoja uskonnollisten huuhaidemme suhteen. Niiden merkittävää vaikutusta kulttuuriimme, koodistoomme ja historiamme ei myöskään ole syytä väheksyä.

Horoskoopit tai persoonallisuustyyppitestit puolestaan ovat valtaosan mielestä suhteellisen harmitonta leikkiä itsetuntemuksen ja ihmissuhteiden äärellä.

Mutta terveys! Sen parissa nousevat huuhaan tai pseudotieteen muodot kohottavat välittömästi useimpien ihmisten sykkeen – eri syistä.

Toisten mieleen nousevat heti mielikuvat elämästä ja kuolemasta, ihmishengellä leikkimisestä vailla vastuuta tai pätevyyttä ja puoskaroinnilla tienaamisesta (vaikka mielikuvat olisivatkin liioiteltuja).

Toiset taas ajattelevat hyvinvointinsa lisääntymistä, kehityksen keihäänkärkenä olemista, kohdatuksi tulemista, ongelmiensa jakamista, vertaistukea ja kuulluksi tulemista (vaikka mielikuvat olisivatkin liioiteltuja).

Siksi Maria Nordin saa suurta vihaa osakseen – ja siksi hänen kaltaisillaan tulee riittämään asiakkaita tulevaisuudessakin.

Tämä kaikki kiehtoo meitä Docventuresissa ensi tiistaina 12.11., sillä olemme saaneet käsiimme kansainvälistä huomiotakin herättäneen kotimaisen uutuusdokkarin Suomen kuuluisammasta hypnotistista, Olliver Hawkista. Jälkiliukkailla skalpeerataan tunnettuja huuhaita ja huiputuksia asiantuntijatiedon raa’assa valossa.

– Riku Rantala

(jonka horoskooppi tänään lupaa seikkailuja, tunnekuohuja ja satsaamista ihmissuhteisiin)

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures