Hyppää pääsisältöön

"Sen minkä näkee voi muuttaa" - Yle mukana Yksittäistapaus-kampanjassa

Poikkeuksellisella tavalla syntyneen 15 ohjaajan ja käsikirjoittajan yhteisteoksen, Yksittäistapauksen, vaikuttavuuskampanjan kumppanit ja tavoitteet julkistettiin Koneen Säätiöllä perjantaina 8.11. Elokuvat julkaistaan Yle Areenassa ensi vuoden alussa.

Kampanjan tavoitteena on elokuvien avulla tuoda esille sukupuolittunutta vallankäyttöä sekä tarjota välineitä sen käsittelyyn ja sanallistamiseen. Asiantuntijoiden kanssa kehitetty ilmainen keskustelumateriaali auttaa ketä tahansa tarttumaan elokuvien teemoihin. Elokuvat ja keskusteluohjeet sopivat erityisen hyvin kouluihin. Kampanjan kumppaneita ovat Opetushallitus, Tasa-arvovaltuutettu, Loisto setlementti ry: Helsingin Tyttöjen Talo ja Poikien Talo, jotka ovat olleet mukana kehittämässä keskustelumateriaalia. Rakentavan dialogin keskustelumateriaaliin tuo Erätauko-säätiö. Yle on Yksittäistapauksen mediakumppani.

Elokuvien mahdollistama tilanteisiin eläytyminen luo tilaa ymmärtämiselle, myötätunnolle ja empatialle― Marita Husso, Tampereen yliopisto

Yksittäistapaus on myös mukana EU:n rahoittamassa Education and Raising Awareness in Schools to Prevent and Encounter Gender-Based Violence (ERASE GBV) – hankkeessa. ERASE GVB:n vastuullinen tutkija, apulaisprofessori Marita Husso Tampereen yliopistolta näkee lyhytelokuvat erinomaisina välineinä keskustelun avaamisessa:

“Yksittäistapaus-lyhytelokuvat avaavat erinomaisen mahdollisuuden sekä sukupuolittuneiden valtarakenteiden että väkivallan ja häirinnän kaltaisten satuttavien, vaiettujen ja vahingoittavien käytäntöjen näkyväksi tekemiseen. Elokuvien mahdollistama tilanteisiin eläytyminen luo tilaa ymmärtämiselle, myötätunnolle ja empatialle, ja sitä kautta myös yhteiskunnalliselle muutokselle.”

Yksittäistapaus-lyhytelokuvat julkaistaan Yle Areenassa 26.1.2020 ja samalla aukeaa verkkosivusto yksittaistapaus.fi, jolla keskustelu- ja tukimateriaalit ovat saatavilla ilmaiseksi.

Tässä hankkeessa on tärkeää, että elokuvien avulla tuodaan esiin myös konkreettisia tapoja, joilla aiheista voidaan keskustella ja saada aikaan todellista muutosta― Erkki Astala, Yle

"Yhteiskunnallisia aiheita on tehty elokuvan keinoin näkyväksi aina. Tässä hankkeessa on tärkeää, että niiden avulla tuodaan esiin myös konkreettisia tapoja, joilla aiheista voidaan keskustella ja saada aikaan todellista muutosta. Ylen rooli sekä kotimaisen elokuvakulttuurin esiintuojana että yhteiskunnallisena keskustelijana  toteutuu Yksittäistapauksessa erinomaisesti", sanoo Ylen tilaaja Erkki Astala.
Nainen kelluu uima-altaassa (kuva elokuvasta Läski - Yksittäistapaus)
Lyhtelokuva Läski Nainen kelluu uima-altaassa (kuva elokuvasta Läski - Yksittäistapaus) Kuva: Tuffi Films nainen,Yksittäistapaus-kampanja
Tyttöporukka vähäpukeisena katsoo ulos ikkunasta (kuva elokuvasta Tyttöbileet)
Lyhytelokuva Tyttöbileet Tyttöporukka vähäpukeisena katsoo ulos ikkunasta (kuva elokuvasta Tyttöbileet) Kuva: (C) Jolle Onnismaa, all rights reserved tytöt,Yksittäistapaus-kampanja
Nainen tanssii ravintolassa (kuva lyhyelokuvasta Shake!)
Lyhytelokuva Shake! Nainen tanssii ravintolassa (kuva lyhyelokuvasta Shake!) Kuva: Theofanis Kavvadas/ Tuffi Films nainen,Yksittäistapaus-kampanja

Elokuvien käsikirjoittajina ja/tai ohjaajina toimivat Reetta Aalto, Maryan Abdulkarim, Tine Alavi, Alli Haapasalo, Ulla Heikkilä, Sonya Lindfors, Inari Niemi, Raisa OmaheimoAnna Paavilainen, Kirsikka Saari, Aino Suni, Saara Särmä, Miia Tervo, Elli Toivoniemi ja Jenni Toivoniemi. Yksittäistapauksen yhdestätoista tarinasta kuusi on ollut pohjana pitkälle elokuvalle Tottumiskysymys.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua