Hyppää pääsisältöön

Historia: Franco – unohdettu diktaattori

Francisco Francon valtakausi Espanjassa kesti lähes 40 vuotta ja vaikutti miljooniin ihmisiin.
Francisco Francon valtakausi Espanjassa kesti lähes 40 vuotta ja vaikutti miljooniin ihmisiin. Yle TV1,Historia: Franco – unohdettu diktaattori

TV1 maanantaisin 13.7. - 3.8.2020 klo 19.00 - 19.55, Areenassa

Francisco Francoa pidetään yhtenä Euroopan historian julmimmista itsevaltiaista. Francon valtakauden arvet näkyvät Espanjassa vielä tänäkin päivänä.

Espanjan verinen sisällissota päättyi Francon ja fasismin voittoon. Demokratia vaihtui yhden miehen hirmuvaltaan, jota Italia ja Saksa tukivat.

Jopa puoli miljoonaa ihmistä kuoli sisällissodan taisteluissa ja niitä seuranneissa puhdistuksissa. Espanja ei ollut enää entisensä. Francon kuoleman jälkeen vuonna 1975 Espanja oli jakautunut maa.

Neliosainen saksalaisdokumentti Franco – unohdettu diktaattori sukeltaa Espanjan historiaan ja tutkii Francon lähes 40 vuotta kestänyttä valtakautta.

Hirmuvaltiaan todelliset motiivit jäivät arvoitukseksi jopa hänen apureilleen. Minkälainen mies Franco oikeastaan oli? Mitä Francisco Francon aikakaudesta tiedetään tänä päivänä?

The Truth About Franco – Spain's Forgotten Dictatorship. Tuotanto: ZDF. Saksa, 2017. Lukijana on Juhani Rajalin. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.