Hyppää pääsisältöön

Kentän laidalla kilpailu on kovempaa - draamasarja jalkapallovanhemmista

Iso joukko ihmisiä seisoo kisakatsomossa katsoen kameraan.
Kentän laidalla Aura Unitedin riitaisat futisvanhemmat koettavat mahtua yhteiskuvaan. Iso joukko ihmisiä seisoo kisakatsomossa katsoen kameraan. Kuva: Kalle Ahti Suomalaiset draamasarjat,jalkapallo,Mats Långbacka,Mikko Kouki,Laura Malmivaara,Jaana Saarinen,Mervi Takatalo,Peter Kanerva,Helmi-Leena Nummela,Tapio Liinoja,Kentän laidalla,Mazdak Nassir

Kentän laidalla on Turkuun sijoittuva 8-osainen draamasarja jalkapallovanhemmista. Kilpailu kentän laidalla on kovempaa kuin kentällä, missä fiktiivisen jalkapalloseura Aura Unitedin 12-vuotiaiden edustusjoukkue treenaa ja pelaa. Siinä missä nuorilla on reilu urheiluhenki, eripuraiset vanhemmat saavat riidan aikaiseksi niin buffetin hoidosta, jojon eli joukkueenjohtajan valinnasta kuin varojen keruustakin.

Sarjan alkuperäisen idean Yle Draamalle esitti Mats Långbacka, jonka poika Jacob on pelannut futista HJK:n, Hongan ja Käpa Unitedin kilpajoukkueissa miltei kymmenen vuotta.

– Maailma kentän laidalla on minulle todella tuttu. Sanotaan että jalkapallo on elämää suurempaa. Ainakin lajiin mahtuu ihmisen koko kirjo! Projektiin oli helppo houkutella mukaan käsikirjoittaja Annina Holmberg, jonka poika Mitja pelasi Käpa Unitedissa kilpatasolla koko peruskoulun ajan, kertoo Långbacka.

Myös Holmbergille on kertynyt kentän laidalta vuosien varrella valtavasti kokemuksia, joita on hyödynnetty käsikirjoituksessa.

– On reissattu kotimaassa ja ulkomailla turnauksissa, on juhlittu voittoja ja itketty tappioita. Vaikka peli tapahtuu kentällä, draamaa on ollut myös kentän laidalla jopa niin, että ollaan päästy puheenaiheeksi lehteen. Poikani Mitja, joka avustaa Jacobin kanssa kuvauksissa Aura Unitedin jalkapallo-osuuksissa, onkin naureskellut käsistä lukiessaan, että onko tuokin juttu pitänyt kirjoittaa tarinaan, sanoo Holmberg.

Kentän laidalla-draamasarjan fiktiivinen futisjoukkue Aura United
Uusi valmentaja Ville (Akseli Kouki) poseeraa tyytyväisenä vastavalitun joukkueen kanssa. Kentän laidalla-draamasarjan fiktiivinen futisjoukkue Aura United Kuva: Kalle Ahti Jalkapallojoukkue,draamasarjat,Akseli Kouki

Nuoria pelaajia, joilta luonnistuu jalkapallon lisäksi myös näytteleminen, koekuvattiin Turussa. Kasaan saatiin mainio joukkue, jonka vaiheita seurataan sarjassa yhden pelikauden ajan. Heti ensimmäisessä jaksossa järjestetään try-outit, josta ei puutu dramatiikkaa kun sekä uusi valmentaja, uudet pelaajat että jojon valinta sekoittavat pakkaa.

Kasvaako riitaisista vanhemmista yhteen hiileen puhaltava porukka?― Mats Långbacka

Joukkueen menestymisen lisäksi jännitetään, kasvaako riitaisista vanhemmista yhteen hiileen puhaltava porukka. Se mikä on jonkun vanhemman mielestä normaalia jälkikasvun kannustamista, on toisen mielestä röyhkeää oman edun ajamista. Osaa vanhemmista ei jalkapallo kiinnosta, he ovat kentän laidalla silkasta velvollisuudentunnosta ja osallistuvat mokkapalatalkoisiin ja sukkamyyntiin pitkin hampain. Usein nuorten etu unohtuu, kun päällimmäisenä ovat vanhempien murheet.

Pohjimmiltaan sarjassa on kyse aikuisten pyrkimyksistä menestyä ja tulla hyväksytyksi.― Annina Holmberg

Pohjimmiltaan sarjassa on kyse aikuisten pyrkimyksistä menestyä, tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. Sarjasta saattaa hyvin löytää itsensä, vaikkei olisikaan seissyt varpaat jäässä kentän laidalla jälkikasvuaan kannustamassa, hengitys huuruten ja jäähtynyt makkara kädessä.

Mats Långbacka ja Annina Holmberg istuvat futiskatsomossa.
Mats Långbacka ja Annina Holmberg kannustamassa omaansa, Aura Unitedia. Mats Långbacka ja Annina Holmberg istuvat futiskatsomossa. Kuva: Anna-Maija Halonen Mats Långbacka,Annina Holmberg,Kentän laidalla

Kentän laidalla-sarjan kuvaukset alkoivat lokakuussa ja jatkuvat kesään 2020 saakka. Sarja esitetään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa alkuvuodesta 2021.

Käsikirjoittaja Annina Holmberg
Ohjaaja Lauri Nurkse
Dramaturgi Matti Laine
Rooleissa mm Mervi Takatalo, Peter Kanerva, Tapio Liinoja, Jaana Saarinen, Mikko Kouki, Laura Malmivaara, Aaro Wichmann, Mats Långbacka, Cecilia Paul, Helmi-Leena Nummela, Thomas Hanzon, Mazdak Nassir, Vida Koivumäki, Akseli Kouki.
Tuotanto Långfilm Productions Oy, tuottaja Mats Långbacka
Yle Draama, tuottaja Anna-Maija Halonen

Lisää ohjelmasta