Hyppää pääsisältöön

Yle Kioski valitsi Tulevaisuuden vaikuttajat 2019

Yle Kioskin valitsemat vuoden 2019 tulevaisuuden vaikuttajat ryhmäkuvassa.
Yle Kioski valitsi ensimmäistä kertaa Tulevaisuuden vaikuttajia. Yle Kioskin valitsemat vuoden 2019 tulevaisuuden vaikuttajat ryhmäkuvassa. Yle Kioski,Yebo

Yle Kioskin toimitus julkistaa ensimmäisen Tulevaisuuden nuoret vaikuttajat -listauksensa, jonka tavoitteena on nostaa esiin uusia ääniä ja nuoria tekijöitä yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Valitut vaikuttajat edustavat laajasti yhteiskunnan eri osa-alueita. Jokainen heistä antaa omalla tarinallaan inspiroivan esimerkin oman äänen löytämisestä ja siitä, kuinka monilla eri tavoilla yhteiskunnassa on mahdollista vaikuttaa. Listalle valittiin yhteensä yhdeksän alle 30-vuotiasta nuorta vaikuttajaa.

Valinnat Tulevaisuuden vaikuttajaksi on tehty kaksivaiheisesti: Esiraati koostui yli 80 eri alan ammattilaisesta, jotka nimesivät viisi valitsemaansa ehdokasta tulevaisuuden vaikuttajiksi.

Esiraadin listauksen pohjalta yhdeksän hengen pääraati valikoi, ketkä nimetään Tulevaisuuden vaikuttajiksi 2019.

Pääraadin jäseninä toimivat toimittaja Marleena Lammikko, videotoimittaja Matti Riitakorpi, ilmastotoimittaja Minea Koskinen, videotoimittaja Roosa Kuosmanen ja toimittaja Toivo Haimi, sekä toimittaja, yrittäjä ja Vuoden sijoittaja 2019 Julia Thuren, yrittäjä Pauli Waroma ja katuparturi ja Vuoden vapaaehtoinen 2018 Jouko Näivä.

Tulevaisuuden vaikuttajat 2019 -listaus julkistettiin osana Kioski TALK -tapahtumaa Helsingissä la 9.11.2019.

Tulevaisuuden vaikuttajat 2019

Suzanna Gembege potrettikuvassa.
Suzanna Gembege potrettikuvassa. Yle Kioski

Suzanna Gembege
stylisti ja muotitoimittaja

Kansainvälistä uraa luova stylisti, joka pyrkii aina nostamaan esiin suomalaisia suunnittelijoita ja vaatemerkkejä.

Suzanna Gembegellä on rohkea, erottuva ja voimakas tyyli sekä omana itsenään että työssään muotitoimittajana ja stylistinä. Suzanna on esimerkki siitä, kuinka kovalla työllä ja päämäärätietoisuudella on mahdollista saavuttaa unelmiaan. Kansainvälinen muotimaailma on erittäin kilpailtu ala. Tästä huolimatta Suzanna on saanut uralleen myös merkittävää kansainvälistä nostetta, niin kansainvälisissä muotijulkaisuissa kuin myös työssään stylistinä. Suzanna on myös pyrkinyt nostamaan esille työssään suomalaisia vaatemerkkejä ja suunnittelijoita. Tapoja vaikuttaa, luoda muutosta ja olla esikuva on lukuisia. Raati näkee, että Suzanna tekee esimerkillään merkittävää työtä omalla alallaan.

Siiri Mäkelä potrettikuvassa.
Siiri Mäkelä potrettikuvassa. Yle Kioski

Siiri Mäkelä
ympäristötieteiden maisteri ja ekonomi

Rohkaisee nuoria käyttämään omaa ääntään paremman maailman puolesta ja yksi suomalaisen ilmastokeskustelun kantava voima.

Siiri Mäkelä nostaa omalla toiminnallaan nuorten ääntä kuuluviin suomalaisessa yhteiskunnassa. Erityisesti ilmastokysymyksissä hän rohkaisee nuoria käyttämään omaa ääntään paremman maailman puolesta. Siiri Mäkelä oli yksi nuorten ilmastokokouksen johtohahmoista ja kantavista voimista. Kokouksen kummina toimi entinen tasavallan presidentti Tarja Halonen. Koulutukseltaan Siiri on ekonomi ja ympäristötieteiden maisteri, mikä osoittaa hänen pitkäjänteistä sitoutumista omaan alaansa ja aitoa halua vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Siiri Mäkelä toimii myös Nuorten Agenda 2030 -agenttien puheenjohtajana. Nuorten Agenda 2030 toimii Suomen kestävän kehityksen toimikunnan alaisuudessa.

Visa Sippola potrettikuvassa.
Visa Sippola potrettikuvassa. Yle Kioski,Visa Sippola

Visa Sippola
Surgifyn toimitusjohtaja, innovoija

Visa keskeytti lääkiksen ja kehitti edistyksellisen luuporan, joka voi säästää ihmishenkiä.

Visa Sippola aloitti aikanaan lääketieteen opinnot ja huomasi jo opintojen alkuvaiheessa innovaatiokohteen, jossa asiat voisi tehdä paremmin. Lopulta hän päätyi laittamaan lääketieteen opintonsa tauolle ja keskittymään täysipäiväisesti perustamansa Surgify Medical Oy -yrityksen toimintaan. Syrgify Medicalin kehittämä teknologia ennaltaehkäisee kirurgisten toimenpiteiden aiheuttamia vaurioita. Raatiin teki vaikutuksen Visa Sippolan rohkeus rikkoa perinteistä koulutuksen tuomaa urapolkua. Lisäksi lääketiede on vaativa ala. Jo opintojen alkuvaiheessa selkeän vision saaminen ja sen toteuttaminen vaatii vahvaa auktoriteettiä, uskoa omiin kykyihin ja taitoa rakentaa osaava monialainen tiimi ympärille. Visan polku on esimerkki siitä, että elämässä ei ole vain yhtä osoitettu polkua, vaan jokaisella on omansa.

Katja Toropainen potrettikuvassa.
Katja Toropainen potrettikuvassa. Yle Kioski

Katja Toropainen
Inklusiiv-hankkeen perustaja

Haastaa suomalaiset teknologiayritykset miettimään monimuotoisuutta – miksei teknologia-alalla ole enemmän naisia?

Katja Toropainen on nostanut omalla työllään ja persoonallaan keskustelun yhteiskunnan ja eri organisaatioiden monimuotoisuudesta erityisesti talous- ja teknologia-alojen keskiöön. Hän haastaa pelkäämättömästi vanhoja rakenteita ja luutuneita käytäntöjä. Hänet tunnetaan uudistajana, joka rakentaa siltoja ja yhdistää työllään eri alojen toimijoita. Katja Toropainen valittiin vuonna 2018 Pohjoismaiden 100 merkittävimmän teknologiavaikuttajan joukkoon. Hän on Inklusiiv-hankkeen perustaja. Inklusiiv alkoi tahdosta kasvattaa monimuotoisuutta Suomen teknologia-alalla. Nyt Inklusiivista on kasvanut yhteisö, jonka päätavoite on kasvattaa monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta suomalaisessa yritysmaailmassa ja työelämässä. Tämän vuoden lopulla toimintaa laajennetaan Suomen ulkopuolelle. Katja Toropainen on rohkea suunnannäyttäjä, mitä tällä hetkellä diversiteetin lisäämiseksi tarvitaan.

Rebekka Kuukka eli Yeboyah potrettikuvassa.
Rebekka Kuukka eli Yeboyah potrettikuvassa. Yle Kioski,Yeboyah

Rebekka Kuukka
muusikko

Rebekka on muokannut taiteellaan meidän käsitystä siitä, mitä suomalaisuus on.

Rebekka Kuukka, Yeboyah-nimellä tunnettu artisti, DJ ja median moniosaaja uudistaa musiikillaan käsitystä suomalaisuudesta. Hän muokkaa omalla taiteellaan ja olemuksellaan musiikki- ja klubiskeneä Suomessa. Rebekalla on musiikissaan vahva yhteiskunnallinen viesti, ja samalla hän pidättää itsellään oikeuden olla mitä ikinä haluaa. Rebekka Kuukka on löytänyt oikean taidemuodon itsensä ilmaisuun, joka näkyy erityisesti heinäkuussa 2019 julkaistulla visuaalisella Elovena-EP:llä. Rebekkaa uudistaa rohkeasti kulttuurikenttää ja edustaa uutta musiikintekijöiden globaalia sukupolvea. Rebekka Kuukka on myös osa uraauurtavaa D.R.E.A.M.G.I.R.L.S-kokoonpanoa.

Artor Jesus Inkerö potrettikuvassa.
Artor Jesus Inkerö potrettikuvassa. Yle Kioski,artor jesus inkerö

Artor Jesus Inkerö
taiteilija

Monipuolistaa keskustelua sukupuoli-identiteetistä omaperäisellä taiteellaan.

Artor Jesus Inkeröllä on taiteilijana omaperäinen ja kantaaottava tyyli, joka on myös yhteiskunnallisesti valveutunut. Hänen töidensä omakohtaisuus puhuttaa sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla. Hän nostaa esiin, peilaa, kysyy ja haastaa toistuvasti katsojaansa. Hänen taiteensa on noteerattu myös kansainvälisesti. Viimeisimpänä marraskuussa (2019) Amsterdamissa Rijksakademie Open Studios näyttelyssä. Helsingin taideyliopistossa opiskellut taitelija on tärkeä ja voimaannuttava hahmo erityisesti heille, jotka voivat kokea epävarmuutta oman seksuaalisuutensa tai sukupuolensa kanssa. Artor laajentaa ja monipuolistaa sukupuolikeskustelun kenttää. Raati jää innolla odottamaan hänen tulevia taiteellisia töitään sekä niiden herättämää yhteiskunnallista keskustelua.

Kaisa Ojala potrettikuvassa.
Kaisa Ojala potrettikuvassa. Yle Kioski

Kaisa Ojala
somevaikuttaja (IG: aktivistikaisa)

Murtaa ennakkoluuloja vammaisista jakamalla elämäänsä somessa.

Kaisa on esimerkillinen ja häpeilemätön aktivisti ja ulkonäköpaineiden murtaja. Hän tekee omasta positiostaan käsin tärkeää työtä tasa-arvon ja yhteiskunnallisen moniäänisyyden puolesta ja lisää ymmärrystä vammaisuuteen rohkaisevasti. Vammaisuus ei määrittele tyyliä – kaikki saavat ja voivat olla kiinnostuneita mistä tahansa, kenenkään ei tarvitse olla nöyrä ja näkymätön. Kaisa tuo yhteiskunnalliseen keskusteluun uusia näkökulmia ja on esikuva monille vielä omaa ääntään etsiville. Hän murtaa omalla aktivismillaan lukuisia yhteiskunnan asettamia raameja ja sääntöjä. Hän haastaa yksilön tarkastelemaan uudella tavalla yhteisön rakenteita ja kirjoittamattomia sääntöjä.

Maria Katajavuori potrettikuvassa.
Maria Katajavuori potrettikuvassa. Yle Kioski

Maria Katajavuori
biologi

Maria tekee tieteestä ymmärrettävämpää ja ravistelee meitä ilmastonmuutoksen karuilla faktoilla, mutta osaa luoda myös toivoa.

Maria Katajavuori on ekologi ja luonnonsuojelubiologiaan erikoistunut ympäristöaktiivi, joka tutkii karuja pohjoisia ekosysteemejä. Ansiokasta tieteen (biologian ja ympäristötieteiden) popularisointia tekevä Katajavuori tuo tärkeään yhteiskunnalliseen keskusteluun ilmastonmuutoksesta rohkeasti uutta näkökulmaa. Katajavuoren esikoiskirja Kuoleman ja elämän kysymys ravisuttelee lukijaansa ajattelemaan uudesta näkökulmasta. Teos luo karun kuvan ihmisen suhteesta ympäristöönsä, mutta samalla antaa lukijalle myös toivoa, mihin tarttua. Maria on syvästi viisas ja herättelevä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Tällä hetkellä Katajavuori suorittaa tohtorintutkintoa NTNU:ssa (Norwegian University of Science and Technology).

Joonas Tuhkuri potrettikuvassa.
Joonas Tuhkuri potrettikuvassa. Yle Kioski

Joonas Tuhkuri
tutkija

Keksi, että pakolaiskriisiin oltaisiin voitu varautua tutkimalla, mitä jengi googlettaa Syyriassa.

Joonas Tuhkuri on valmistunut taloustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta ja työstää parhaillaan väitöskirjaa työmarkkinoista MIT-yliopistossa (Massachusetts Institute of Technology). Raati kiinnitti erityistä huomiota Joonas Tuhkurin tapaan käyttää taitavasti big dataa isojen, jopa koko ihmiskuntaa koskevien kriisien ehkäisyssä ja ennakoinnissa. Hänen oman näkemyksensä mukaan muun muassa viime vuosien pakolaiskriisin olisi voinut ennakoida big dataa ja nykyaikaista tekniikkaa hyödyntämällä. Joonas Tuhkuri on nuori vaikuttaja maailmanlaajuisten muutosten ja mahdollisuuksien ytimessä. Hän luo työllään maaperää globaalille muutokselle. Hänen tarinansa on esimerkki siitä, että myös pienestä maasta löytyy isoa ajattelua.

Yksittäiset kuvat lisätty 11.11. Tekstiä korjattu 11.11.: poistettu Gembegen titteleistä malli sekä korjattu sana kehitysvammainen sanaksi vammainen. Tekstiä korjattu 26.11.: korjattu sana ulkonäkörasismi sanaksi ulkonäköpaineet.