Hyppää pääsisältöön

Edward Snowden, Lars Vilks ja joukko muita aktivisteja kertovat, miksi olivat valmiita uhraamaan kaiken yhteiskunnan hyväksi

Demonstranter och polis står mot varandra i Hambach, Tyskland.
Demonstranter och polis står mot varandra i Hambach, Tyskland. Kuva: Jan Inberg / Parad Media aktivismi,Hambach,Yle Fem

Anarkisteja puiden latvoissa, vuodettuja salaisia tietoja ja Muhammed-pilapiirroksia. Dokumenttisarjassa Aktivisti puhuvat he, jotka ovat olleet valmiita uhraamaan kaiken yhteiskunnan hyväksi.

Kovan linjan valinneet aktivistit väittävät, että on turha yrittää pelastaa valaita, aarniometsää tai ihmisten yksityiselämän pukeutumalla eläimeksi tai marssimalla kaduilla. Ohjelman aktivistit uskovat rajuihin keinoihin, kuten sabotaasiin ja hajupommeihin. Tosin hinta voi olla kova.

Sarjassa tapaamme aktivisteja, jotka haluavat pelastaa maailman ja lähestyvät ongelmaa kovakouraisesti.

Peter Sunde Kolmisoppi perusti hakukone Pirate Bayn 2003, jonka kautta ihmiset pystyivät lataamaan koneelleensa musiikkia, elokuvia ja ohjelmistoja laittomasti. Elokuvatuottajat ja levy-yhtiöt eivät riemuinneet.

Itsejulistautunut sananvapaustaistelija tuomittiin kahdeksaksi kuukaudeksi vankilaan Pirate Bay -oikeudenkäynnissä Ruotsissa 2010.

Vankilassa hän tajusi tuntevansa monta kiinnostavaa aktivistia, joiden puheenvuorot voisivat olla antoisia. Nyt hän juontaa tv-sarjaa.

Peter Sunde Kolmisoppi i mörkt rum.
Peter Sunde Kolmisoppi Peter Sunde Kolmisoppi i mörkt rum. Kuva: Parad Media Peter Sunde,aktivismi,Yle Fem

Tapaamme hänet eräänä arki-aamuna Helsingissä keskustellaksemme aktivismista.

- Olen pyrkinyt keskustelemaan enkä niinkään haastattelemaan, joten en valmistellut kysymyspatteristoja. En myöskään ole toimittaja, Sunde Kolmisoppi toteaa.

- Olen taistellut samojen eettisten kysymysten parissa kuin tapaamani ihmiset, erityisesti kun istuin vankilassa. Olen yksi heistä, sanoo Sunde Kolmisoppi.

Ketkä aktivistit ovat, mitä he ovat tehneet ja millä seurauksilla?

Valaiden suojelija Paul Watson

Kuka?
Paul Watson on kanadalais-amerikkalainen ympäristöaktivisti, joka sai potkut 1977 Greenpeacestä, jonka perustamiseen oli osallistunut, kritisoidessaan organisaatiota liian pehmeäksi.
Perusti organisaation Sea Shepherd, joka suojelee muun muassa valaita suoralla toiminnalla merelllä. Aktivisteilla on 12 alusta eri puolilla maailmaa ja oma merirosvolippu.

Mitä?
Suojelevat merten eläinkantoja heittämällä hajupommeja salakalastajien aluksiin tai sotkemalla köysiä potkureihin. He lähtevät merelle kumiveneissä, joilla asettuvat valaiden ja harppuunalla kalastavien väliin.

Miten kävi?
Watson on ollut Interpolin etsintäkuuluttama jo vuosia. Häntä syyttävät ekoterrorismista niin kalastajat kuin eräät muut ympäristöaktivistit. Hänet on pidätetty lukuisia kertoja.
Vuonna 2010 eräs organisaation aluksista törmäsi japanilaiseen kalastusalukseen ja upposi. The Guardian valitsi Watsonin vuonna 2008 "yhdeksi 50:stä ihmisestä, jotka voivat pelastaa planeetan". Watsonia ovat tukeneet julkkikset, kuten yhtye Red Hot Chili Peppers.

Kaskelotin katseesta näin, että tämä ymmärsi mitä yritimme tehdä.― Paul Watson
Paul Watson i vitt hår och vitt skägg med en tegelvägg i bakgrunden.
Ympäristöaktivisti Paul Watson valitsee suoran toiminnan suojellakseen muiden muassa valaita. Paul Watson i vitt hår och vitt skägg med en tegelvägg i bakgrunden. Kuva: Chris Messina / Parad Media Yle Fem,Paul Watson

Hambachin metsässä Länsi-Saksassa vihaiset anarkistit rakentavat majoja korkealle puiden latvoihin.

He ovat nuoria ja anonyymejä. Kolme edustajaa esittäyy nimillä "Sky", "Hole" ja "Momo". Heillä on ainakin yksi konkreettinen tavoite: pelastaa metsä.

- Nykyään ei auta ketä äänestät pienessä kotimaassasi vaan on oltava aktiivinen ja osallistuva. Jos haluat suojella sademetsää, ei auta äänestää kotikuntasi vihreitä. Siksi ihmiset valitsevat aktivismin, sanoo Sunde Kolmisoppi.

Anarkistit Hambach-metsän latvoissa

Keitä?
Saksalaisia anarkisteja, jotka asuvat Hambachin metsässä Saksassa. He kieltäytyvät antamasta oikeat nimensä. Osa pidätetyistä anarkisteista oli alle 21-vuotiaita.

Mitä?
Taistelevat ruskohiilikaivosta ja RWE-yritystä vastaan, joka haluaa kaataa viimeiset 10 prosenttia vanhasta metsästä. Ruskohiili on ongelmallisin hiili ympäristönäkökulmasta.

Anarkistit sabotoivat koneita ja valtaavat metsän. He rakentavat majoja ja köysisiltoja puiden latvoihin, joihin köyttävät itsensä poliisin saapuessa.
Miten heidän kävi?

27-vuotias toimittaja kuoli dokumentoidessaan poliisien häätöoperaation vuonna 2018. Hän putosi sillalta 20:n metrin korkeudesta. Tämän jälkeen käräjäoikeus kielsi RWE:n jatkamasta hakkuitaan ja anarkistit palasivat metsään. Lopullista tuomiota odotetaan 2020.

Toteutamme sabotaasia― "Hole"
Maskerad tysk anarkist i skog. Anarkisten Momo i Hambach skogen/ April 2018, Västra Tyskland
Saksalaisanarkisti "Hole" suojelee Hambach-metsää rakentamalla majoja puiden latvoihin. Maskerad tysk anarkist i skog. Anarkisten Momo i Hambach skogen/ April 2018, Västra Tyskland Kuva: Jan Inberg / Parad Media aktivismi,Saksa,Hambach Forest,Yle Fem

Peter Sunde Kolmisoppi matkustaa avausjaksossa Moskovaan, jossa tietovuotaja Edward Snowden on asunut maanpaossa vuodesta 2013, jota ennen hän oli paljastanut salaista tietoa Yhdysvaltojen valvonnasta.

Snowden on itse vanha Pirate Bay -käyttäjä. Miehet ovat samalla aaltopituudella ja samaa mieltä sananvapauden kehityssuunnasta.

Kun Sunde Kolmisoppi ja Snowden tapaavat ilmassa leijuu suuria sanoja, kuten "internet on kuollut" ja he paukuttelevat henkseleitään maailmanparannushengessä.

Heidän tarkoitusperiään voi olla vaikea ymmärtää, jos ei ole viettänyt aikaa oikeussaleissa Snowdenin ja Kolmisopin kaltaisten kanssa.

Sunde Kolmisoppi on huolissaan ja pessimistinen.

- Olemme rakentaneet haavoittuvaisen ja keskitetyn yhteiskuntarakenteen. Mark Zuckerbergin mielipiteellä on paljon suurempi vaikutus Euroopassa kuin yksittäisten maiden pääministereillä, hän sanoo.

Tietovuotaja Edward Snowden

Kuka?
Edward Snowden on CIA:n entinen työntekijä Yhdysvalloissa, joka vuoti kansallisen turvallisuusviranomaisen NSA:n salaisia asiakirjoja 2013.

Mitä?
Snowdenillä oli pääsy asiakirjoihin, jotka sisälsivät salassa pidettävää tietoa muun muassa amerikkalaisten harjoittamasta televalvonnasta. Snowdenin mielestä jonkun oli kerrottava asiasta, koska USA:n toiminta ei kestänyt päivänvaloa. Hän luovutti asiakirjat The Guardian- ja The Washington Post -lehdille.

Miten kävi?
Snowdenia vastaan nostettiin syyte USA:ssa mutta mies pakeni Venäjälle, joka myönsi hänelle turvapaikan. The Guardian ja Washington Post saivat 2014, kiitos Snowdenin paljastamien tietojen, Pulitzer-palkinnon raportoinnistaan. Snowdenin omaelämäkerta julkaistiin syyskuussa 2019, ja se nousi heti myyntilistojen kärkeen.

Jos sanon tästä jotain, olen mennyttä. Mutta hiljaa oleminen on vielä pahempaa.― Edward Snowden
Edward Snowden med ena handen uppsträckt  i ett hotellrum i Moskva  / April 2019, Moskva
Edward Snowden vuosi salaisia asiakirjoja. Edward Snowden med ena handen uppsträckt i ett hotellrum i Moskva / April 2019, Moskva Kuva: Jan Inberg / Parad Media Edward Snowden,aktivismi,Yle Fem

Snowdenin lailla myös ruotsalaistaiteilija Lars Vilksin oli jätettävä entisen elämänsä taakseen. Hän oli piirtänyt satiirisen kuvan profeetta Muhammedista.

- Monilla tutuillani on ongelmia suhtautua Lars Vilksiin. Heidän mielestään Vilks on todella karmiva ja ällöttävä. Ihmiset, jotka puhuvat sananvapauden puolesta, yrittävät rajoittaa sitä Vilksin kohdalla, kertoo Sunde Kolmisoppi.

Ohjelman jälkeen katsojilla voi olla hajanainen käsitys aiheesta, mutta juuri siitä on kyse, selittää juontaja: eri sävyjen esiin tuominen.

Muhammed-provokaattori Lars Vilks

Kuka?
Lars Vilks, taiteilija ja kirjailija, johon kohdistui fundamentalististen muslimien ja ääri-islamistien vihaa sekä tappouhkauksia.

Mitä?
Piirsi 2007 tunnetut pilapiirrokset Muhammedista. Kun piirrokset eivät päässeet osaksi näyttelyä, Örebron paikallislehti Nerikes Allehanda julkaisi ne. Kuvassa profeetta Muhammed esitetään koirana, jolla on profeetan pää. Muslimien perinteet kieltävät profeetan esittämisen.

Ennen Vilksiä lehti Jyllands-posten oli julkaissut satiirisia kuvia Muhammedista 2005.

Miten kävi?
Tapaus johti mielenosoituksiin eri puolilla maailmaa ja fundamentalistit, joilla oli yhteyksiä al-Qaidaan, tarjosivat 100 000 dollarin palkkion Vilksin tappamisesta tai 150 000 dollaria hänen mestaamisestaan.

Useat muslimijärjestöt tuomitsivat uhkaukset ja kehottivat muslimeja pidättäytymään väkivallasta.

Vilks on useasti joutunut hyökkäyksen kohteeksi ja on vuodesta 2010 elänyt poliisin suojeluksessa. Kriitikot pitävät Vilksin provokaatioita hyödyttöminä ja rasistisina, eivätkä näe, että ne edistävät sananvapautta. Vilksin piirrosten on väitetty aiheuttaneen myös pommi-iskuja.

Ensimmäisen fatwan saaminen ei tunnu hyvältä.― Lars Vilks
Lars Vilks intervjuas mot mörk bakgrund.
Taiteilija Lars Vilks piirsi Muhammed-pilapiirroksen ja elää nyt poliisin suojeluksessa salaisella paikkakunnalla. Lars Vilks intervjuas mot mörk bakgrund. Kuva: Jan Inberg / Parad Media Lars Vilks,Yle Fem

Brittiläinen mielenosoittaja May McKeith vastustaa pakkopalautuksia. Kuten Suomi, myös Iso-Britannia poistaa maasta ilman oleskelulupaa olevia turvapaikanhakijoita.

Ihmisiä pakotetaan lentokoneisiin, jotka palauttavat heidät takaisin kotimaahansa, jossa heitä odottaa kodittomuus tai kuolema.

May McKeith ei tyytynyt marssimaan kaduilla julisteiden kera.

Pakkopalautusten vastustaja May McKeith

Kuka?
May McKeith on yksi viidentoista mielenosoittajan ryhmästa Lontoossa, joka tuli tunnetuiksi nimellä "Stansted 15". Vuonna 2017 ryhmä esti lentokonetta palauttamasta 60 siirtolaista Nigeriaan, Ghanaan ja Sierra Leoneen.

Mitä?
He murtautuivat Lontoon Stanstedin lentokentälle aidan läpi ja valtasivat kiitoradan, jotta kone ei pääsisi lähtemään. Välttääkseen onnettomuuksia he olivat valinneet syrjäisen sijainnin kentällä. Poliisi joutui poistamaan mielenosoittajat pakkokeinoin.

Miten kävi?
Muutama siirtolainen sai jäädä jäädä maahan koska heidän kohdallaan palauttamispäätöksen todettiin olleen vailla perustetta. Kriitikot asettautuivat iskua vastaan, koska siirtolaisten joukossa oli rikollisia. Tuhansien matkustajien suunnitelmat menivät uusiksi iskun takia, joka syyttäjän mukaan aiheutti miljoonan punnan menetykset.

Pahimmillaan ryhmä olisi voitu tuomita elinkautiseen vankeuteen terrorismista. McKeith tuomittiin vuoden yhduskuntapalvelukseen ja 20:n päivän kuntoutukseen.

Tiesin, että tulen olemaan mukana lentokentällä.― May McKeith
May McKeith väntar på tåget  / Februari 2019, London.
May McKeith oli yksi "Stansted 15" -valtaajista, joka esti lentookoneen nousemasta ilmaan kyydissään 60 maasta poistettavaa henkilöä. May McKeith väntar på tåget / Februari 2019, London. Kuva: Jan Inberg / Parad Media Stansted 15,Yle Fem

Kriitikot ja brittiläiset iltapäivälehdet kertoivat, että 60 henkilön joukossa oli runsaasti rikollisia, joita oltiin poistamassa maasta koska he olivat syyllistyneet väkivaltarikoksiin kuten lapsen raikaukseen ja murhaan.

Stansted 15 -aktivisteja on pidetty draaman roistoina.

Entä kolikon toinen puoli? Kuuluuko ihminen pelastaa, jos samalla auttaa rikollista?

En ole koskaan ymmärtänyt logiikkaa siinä, että poistamme henkilön maasta ja siirrämme vastuun hänestä toiselle maalle.― Peter Sunde Kolmisoppi

Sunde Kolmisoppi halusi tavata ihmisiä, jotka olivat koneen sisällä, mutta se ei ollut mahdollista. Henkilöt ovat haavoittuvaisia, eivätkä he halua esiintyä televisiossa.

- Ihmisten oikeutta elää tai jäädä henkiin ei saa viedä heiltä, vaikka he olisivat syyllistyneet rikokseen. Yhteiskunnan kuuluu huolehtia siitä, etteivät ihmiset halua tehdä rikoksia ja kuntouttaa heitä, jotka kuitenkin tekevät rikoksia, hän sanoo.

- En ole koskaan ymmärtänyt logiikkaa siinä, että poistamme henkilön maasta ja siirrämme vastuun hänestä toiselle maalle. Lakaisemme ongelman maton alle. Muussa tapauksessa he palaavat kotimaahansa, jossa on ongelmia, ja tekevät toisen rikoksen siellä, hän pohtii.

Katso sarjan tarileri Vimeosta.

Kaikki jaksot sarjasta Aktivisti julkaistaan Yle Areenassa 18.11. Jaksot esitetään Yle Femmalla maanantaisin klo 19.00 alkaen 18.11.2019.

Ruotsinkielinen teksti: Lasse Grönroos
Suomennos: Eva Lamppu

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua