Hyppää pääsisältöön

Joonas Berghällin dokumentti Miehiä ja poikia herkisti suomalaiset – mitä päähenkilöille kuuluu nyt? Soittokierros paljasti iloa ja surua

Miehiä ja poikia -elokuvan päähenkilöitä ja Docventures-logo
Miehiä ja poikia -elokuvan päähenkilöitä ja Docventures-logo Kuva: Oktober / Yle, Annukka Palmén-Väisänen Docventures,Miehiä ja poikia

Miehiä ja poikia -elokuvan tarinat ja ihmiskohtalot ovat liikuttaneet suomalaisia syvästi. Televisioensi-ilta aiheutti paljon keskustelua mm. Docventures Chatissa. Moni halusi tietää, mitä elokuvan miehille kuuluu tällä hetkellä. Teimme soittokierroksen ja tavoitimme elokuvan seitsemästä päähenkilöstä viisi.

Tässä Christerin, Arin, Martin, Henrin ja Janin ajatuksia elämästä juuri nyt.

Christer
Christer Docventures

Alkoholismistaan puhunut ja raitistunut Christer kertoo viettävänsä vilkasta elämää. Kahden yrittäjän uusioperheessä on kotona yhdestä viiteen lasta.

– Tuntuu, että aina on actionia.

Perhe-elämän lisäksi miehen aika kuluu eri yritysten hallituksissa ja päihdehoitoon liittyvässä vapaaehtoistyössä. Ehtipä mies keväällä eduskuntavaaliehdokkaaksikin Kokoomuksen listoilta.

– Pääteemojani olivat miesten ja poikien asiat sekä päihdehuollon parantaminen.

Miehiä ja poikia -dokumentissa Christer puhuu bisnesmaailman kovasta päihteidenkäytöstä. Nyt mies on raitis, mutta vastaan tulee edelleen tilanteita, joissa päihteitä on tarjolla. Kysymykseen tilanteiden vaikeudesta hän vastaa vertauksella.

– Olen myös diabeetikko. Voin ihan hyvin olla sellaisessa pöydässä, jossa syödään sokeria. Eikä laktoosi-intolerantikkokaan ärise, jos muut juovat maitoa. Mutta jos joku kokee ne tilanteet vaikeiksi, silloin hän on juomaton, ei raitis.

Nykyään Christeriä vie työmatkoilla toisenlainen, huomattavasti harmittomampi harrastus.

– Minulla on aina lenkkarit mukana. Selkä ja polvet eivät kestä juoksemista, mutta minulla on Pokémon Go päällä kännykässä. Elokuvan kuvausten jälkeen olen kävellyt 2500 kilometriä.

Elokuvan myötä Christer on havahtunut myös toden teolla siihen, että miehetkin voivat puhua tunteistaan ja kipeistä asioista.

– Istun tosi paljon 40-, 50- ja 60-vuotiaiden ukkojen kanssa, ja me puhutaan tunteista. Mielestäni puhuminen ja itsestä välittäminen ovat lisääntyneet miesten keskuudessa.

Ari
Ari Docventures

Dokumentin ehkä rankin osa on varusmiespalveluksessa kuolleen Akin tarina. Kertojana toimii hänen isänsä Ari, joka vastaa puhelimeen perheen kotipihalta.

– Meidän tilanteemme ei ole muuttunut miksikään. Aki ei tule enää kotiin, vaikka me joka päivä odotamme.

Akin hautapaikka näkyy kotitaloon tämän huoneen ikkunasta. Pihasta on matkaa haudalle 250 askelta. Perhe käy Akin haudalla joka päivä.

– Kynttilät ovat palaneet siitä asti, kun Aki on sinne laskettu. Se on meidän päivittäinen rutiinimme. Jos olemme poissa kotoa, joku muu käy huolehtimassa, että kynttilät palavat aina.

Yksi tärkeä perhettä yhdistävä tekijä on jalkapallo. Aki oli innokas jalkapalloilija, Ari-isä valmentaa tällä hetkellä kahta joukkuetta ja pelaa itsekin niistä toisessa.

– Pelaan jalkapalloa edelleen sen takia, että Aki ei pysty. Se on oikeastaan ainoa iloinen asia elämässä, että saa tehdä sellaista, mistä Aki tykkäsi.

Akin kuoleman jälkeen Ari on pelannut poikansa kengillä.

– Nyt kengät ovat niin riekaleina, että ne pitää teipata jalkaan kiinni.

Dokumentissa tärkeintä Arille oli alun perin se, että hän pääsee kertomaan Akin tarinan ja että tarina jää sitä kautta elämään. Elokuvaa tehdessä ja sitä katsoessa hänelle on tullut olo, että siitä voi olla apua jollekulle muullekin.

– Meitä lapsensa menettäneitä on aika paljon. Jos se jollekin antaa jonkinlaista vertaistukea, niin hyvä niin. Kun lapset eivät enää pysty luomaan mitään uutta, niin me voimme kertoa heidän tarinoitaan.

Muutenkin Ari pitää dokumenttia erittäin tarpeellisena.

– Vaikka me miehet ollaan tällaisia kovia karvanaamoja, niin ei me tuolla kaupan jonossa pystytä koskaan tietämään, minkälaista taakkaa se edellä oleva kantaa.

Martti
Martti Docventures

Eläkkeellä oleva Martti kertoo dokumentissa sydäninfarktistaan. Hänen henkensä pelasti vaimon ripeä ja päättäväinen toiminta. Tummia pilviä on kuitenkin edelleen taivaalla.

Uusi sydänleikkaus olisi lääkärien mukaan välttämätön. Sydämen verisuonet ovat kuitenkin niin hauraat, ettei leikkausta uskalleta tehdä muuten kuin äärimmäisessä hätätapauksessa.

– Sen kanssa pitää nyt vain pärjätä ja mennä eteenpäin. Ei auta liikaa murehtia.

Raskaiden tavaroiden nostelua on syytä välttää, mutta yleisesti Martti tuntee olonsa hyväkuntoiseksi.

– Varsinkin, kun ruiskautan vähän nitroa suuhun. Sillä sitä mennään eteenpäin. Ja mieli on ihan kunnossa.

Oman infarktikokemuksensa takia Martti haluaa kannustaa erityisesti miehiä menemään herkemmin lääkäriin, jos rinnassa on epänormaaleja tuntemuksia.

– Jos kävellessä tuntuu rintakipua tai hengästyttää, tai jos saunassa ei pysty olemaan, koska tuntuu että happi loppuu, niin menkää tutkimuksiin. Sydämiä on vain yksi. Kun se pettää, niin silloin on tosi kyseessä.

Henri
Henri Docventures

Dokumentissa nähty koti-isä Henri vastaa puhelimeen lasten äänien keskeltä. Koti-isä hän ei kuitenkaan enää ole.

– Työskentelen oppisopimuksella sähköfirmassa. Fiilikset ovat todella hyvät.

Dokumenttielokuvassa mukana oleminen oli miehelle mielenkiintoinen kokemus. Esiintymisestä saatu palaute on ollut pelkästään positiivista.

– On sanottu, että oli rohkea veto lähteä mukaan. Työpaikallakin kehuttiin heti TV-esityksen jälkeisenä aamuna.

Valmis elokuva on puhutellut myös Henriä itseään.

– Olen itsekin isä ja toinen lapsistani on poika. Kyllä elokuva laittoi miettimään monia sen teemoja myös siltä kantilta.

Jani
Jani Docventures

Joonas Berghällin naapurissa asuva Jani auttaa elokuvassa ohjaajaa niin risunpoltossa kuin seuranhaussakin. Kuvissa nähdään kepeillä klenkkaava mies, mutta nyt jalka on jo paremmassa kunnossa.

– Kohta pääsen palaamaan sataprosenttisesti töihin.

Ilmavoimilla työskentelevä lentokonehuoltoaliupseeri on tehnyt nyt parisen kuukautta kevennettyä työviikkoa. Toiveena on, että tammikuussa hän voisi palata täyteen työviikkoon.

– Kun perhe on kantanut leipää sänkyyn, niin nyt olen saanut tehdä sitä takaisin.

Joonasta Jani näkee aina, kun ohjaaja viettää aikaa pohjoisessa. Joonaksen vaimonhakuprojektiinkin on jo uusia ideoita.

– Seuraavaksi vien Joonaksen tanssikurssille. Pitäähän miehen osata tanssia häissä valssia ja foksia.

Muista elokuvan miehistä Jani kertoo olleensa tekemisissä eniten Christerin kanssa.

– Christerin tarina on aiheuttanut myös eniten keskustelua tuttavapiirissä.

Keskustelua Jani kaipaa muutenkin. Hänellä on lyhyet ja ytimekkäät terveiset suomalaisille miehille.

– Puhukaa. Ja kuunnelkaa. Ja puhukaa lisää.

Etkö vielä ole nähnyt elokuvaa Miehiä ja poikia? Katso se vaikka heti Areenasta:

Mitä Docventures Talk Show'ssa ajatellaan suomalaisesta miehestä? Vieraana myös Miesten vuoron ohjaaja Joonas Berghäll:

Uusimmat sisällöt - Docventures