Hyppää pääsisältöön

Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.

shifrin äänitteen kansi
shifrin äänitteen kansi David Shifrin

David Schiffin sovittama Dukal Suite pomppailee sutjakan Ellington-swingin siivittämä. Dover-kvartetti (Joel Link ja Bryan Lee, viulu, Milena Pajaro-van de Stadt, alttoviulu, Camden Shaw, sello) pitää iskevästi rytmistä sykettä yllä.

Päähuomio kiinnittyy kuitenkin Chris Rogersonin (s. 1988) ja Valerie Colemanin (s. 1970) klarinettikvintettoihin, jotka molemmat ovat viime vuosien satoa.

Rogersonin Thirty Thousand Days (2017) on tasapainoisesti ja vakuuttavasti rakennettu teos. Se alkaa tanssahdellen kirkkaan liikkuvin tekstuurein, kiihdyttäen vauhtiaan toisessa osassa kohti surumielisesti lipuvaa päätösosaa. Chris Rogerson on kiinnostava säveltäjänimi, jota kannattanee seurata jatkossakin

Valerie Colemanin Shotgun Houses (2018) on kunnianosoitus Muhammad Alille. Osien nimetkin linkittyvät nyrkkeilijälegendan elämän eri vaiheisiin. Reipashenkinen teos etenee sähäkän rytmimusiikin hengessä. Etenkin ääriosat ovat vauhdikasta ja jatkuvasti liikkeessä olevaa Ellington-vaikutteista rytmimusiikkia, jonka liike ei erityisemmin rauhoitu edes sen hitaampi tempoisessa keskiosassa. Harlem-kvartetti (Ilmar Gavilan ja Melissa White, viulu, Jaime Amador, alttoviulu, Felix Umansky, sello) tyylittelee Colemanin rytmisten sukkeluuksien parissa jäntevästi.

Ellingtonin, Rogersonin ja Colemanin soivuuksista kuulostuu letkeän energinen ja eheä kokonaisuus.

Clarinet Quintets of Our Time. David Shifrin, klarinetti, Dover-kvartetti, Harlem-kvartetti. Delos (DE3576).

Kuuntele Uudet levyt 12.11.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

    Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

    Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

  • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

    Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

    Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.