Hyppää pääsisältöön

Klarinettikvintettoja rytmimusiikin hengessä

Klarinetisti David Shifrin kolkuttelee seitsemääkymmentä, mutta vielä vaan soitto käy. Konkarin uudelle julkaisulle on valikoitunut rytmimusiikista ja etenkin jazzista ammentava kokonaisuus. Kolme klarinetille ja jousikvartetille kirjoitettua teosta edustavat pääosin aikamme soivuuksia, mutta mukaan on mahtunut sähäkkä Edward Kennedy "Duke" Ellington -sovituskin.

shifrin äänitteen kansi
shifrin äänitteen kansi David Shifrin

David Schiffin sovittama Dukal Suite pomppailee sutjakan Ellington-swingin siivittämä. Dover-kvartetti (Joel Link ja Bryan Lee, viulu, Milena Pajaro-van de Stadt, alttoviulu, Camden Shaw, sello) pitää iskevästi rytmistä sykettä yllä.

Päähuomio kiinnittyy kuitenkin Chris Rogersonin (s. 1988) ja Valerie Colemanin (s. 1970) klarinettikvintettoihin, jotka molemmat ovat viime vuosien satoa.

Rogersonin Thirty Thousand Days (2017) on tasapainoisesti ja vakuuttavasti rakennettu teos. Se alkaa tanssahdellen kirkkaan liikkuvin tekstuurein, kiihdyttäen vauhtiaan toisessa osassa kohti surumielisesti lipuvaa päätösosaa. Chris Rogerson on kiinnostava säveltäjänimi, jota kannattanee seurata jatkossakin

Valerie Colemanin Shotgun Houses (2018) on kunnianosoitus Muhammad Alille. Osien nimetkin linkittyvät nyrkkeilijälegendan elämän eri vaiheisiin. Reipashenkinen teos etenee sähäkän rytmimusiikin hengessä. Etenkin ääriosat ovat vauhdikasta ja jatkuvasti liikkeessä olevaa Ellington-vaikutteista rytmimusiikkia, jonka liike ei erityisemmin rauhoitu edes sen hitaampi tempoisessa keskiosassa. Harlem-kvartetti (Ilmar Gavilan ja Melissa White, viulu, Jaime Amador, alttoviulu, Felix Umansky, sello) tyylittelee Colemanin rytmisten sukkeluuksien parissa jäntevästi.

Ellingtonin, Rogersonin ja Colemanin soivuuksista kuulostuu letkeän energinen ja eheä kokonaisuus.

Clarinet Quintets of Our Time. David Shifrin, klarinetti, Dover-kvartetti, Harlem-kvartetti. Delos (DE3576).

Kuuntele Uudet levyt 12.11.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.