Hyppää pääsisältöön

Prisma: Lumelääkkeen voima – Voiko kipua lievittää mielen avulla?

Voisivatko aivomme poistaa kivun kokonaan ilman lääkkeitä?
Selkäkivuista kärsivät Blackpoolin asukkaat osallistuvat lääkäri Michael Mosleyn lumetutkimukseen. Voisivatko aivomme poistaa kivun kokonaan ilman lääkkeitä? Kuva: Windfall Films Yle TV1,Michael Mosley,Prisma: Lumelääkkeen voima

TV1 keskiviikkona 13.11.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta maanantaina 18.11. klo 23.25, Areenassa

Krooninen selkäkipu on piinannut 71-vuotiasta brittiä, Jim Pearcea niin pahoin, että mies ei ole pystynyt viime vuosina kävelemään. Kun kipu on kovimmillaan, pyörätuolinkin liikuttaminen tuntuu Jimistä ylivoimaiselta.

Kun Jim ryhtyi ottamaan päivittäisenä lääkityksenä sinivalkoisia pillereitä, hän ei tiennyt helpottavansa selkäkipua lumelääkkeellä.

Viikkojen lumelääkityksen jälkeen tapahtui kummia. Jim pystyi liikkumaan, mihin hänen kipunsa ei ollut antanut myöten vuosiin. Hän kykeni nousemaan pyörätuolistaan ja kävelemään muutamia askeleita. Olo koheni päivä päivältä.

Blackpool Britannian selkäkipuisten kärjessä

Blackpoolissa asuva Jim Pearce on yksi 117 kaupungin asukkaasta, jotka kärsivät kroonisesta selkäkivusta. Joukko osallistuu vapaaehtoisena suureen, kolme viikkoa kestävään kokeeseen, jossa testataan lumelääkkeen ja mielen tehoa kivun hoidossa.

Osa kokeeseen osallistuvista on ollut selkäkipunsa takia sairaalassa ja kokeillut erilaisia fysioterapioita. Osa on tarvinnut erittäin voimakkaita kipulääkkeitä oireiden lievitykseen.

Selkäkipu aiheuttaa Britanniassa eniten työkyvyttömyyttä niin naisilla kuin miehillä. Blackpoolin kaupungissa jatkuvasta selkäkivusta kärsii peräti joka viides asukas.

Koehenkilöt luulevat testaavansa uutta, vahvaa kipulääkettä tai lumelääkettä, mutta kaikki saavatkin lumelääkettä – tabletin, jossa on pelkkää jauhettua riisiä.

Lisääkö lääkärin empatia lääkkeen tehoa?

Brittilääkäri Michael Mosley järjestää yhdessä Oxfordin yliopiston tutkijoiden kanssa Britannian suurimman lumevaikutusta selvittävän kokeen. Testi tehdään lääkärikeskuksessa, jotta vapaaehtoiset vakuuttuisivat hoidon tehosta. Parantaako lääkärin potilaalle osoittama aika ja huomio lumelääkkeen vaikutusta?

Paljonko tablettien kemikaalit lievittävät särkyä ja missä määrin kyse on mielestä? Voiko lumelääkkeillä hoitaa kipua tehokkaasti, ja miksi ne näyttävät toimivan osaan ihmisistä? Häviääkö positiivinen vaikutus, kun koehenkilö kuulee saaneensa vain plaseboa?

Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lumevaikutus ei ole vain toiveajattelua. Aivot voivat tuottaa kipua lievittäviä kemikaaleja, jotka ovat voimakkaampia kuin osaamme kuvitellakaan.

Tiededokumentissa Prisma: Lumelääkkeen voima Mosley tutustuu myös muualla tehtyihin lupaaviin lumetutkimuksiin.

The Placebo Experiment – Can My Brain Cure My Body? Tuotanto: Windfall Films/BBC, Britannia, 2018.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.