Hyppää pääsisältöön

Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s. 1970), Ellen Taaffe Zwilich (s. 1939), Jung Sun Kang (s. 1983), Reena Esmail (s. 1983) pianolle ja viululle suunnittelemaa äänistöä. Monityylisessä kokonaisuudessa viimeisen sadan vuoden aikana sävelletyt mutta harvemmin kuullut teokset vuorottelevat aikamme musiikin kanssa.

perpectives äänitteen kansi
perpectives äänitteen kansi Reena Esmail

Tsekkiläinen säveltäjä-kapellimestari Vítězslava Kaprálován (1915–1940) menehtyi vain ollessaan 25-vuotias, mutta ehti silti luoda painokasta tuotantoa. 1930-luvun alussa valmistunut Legenda uumoilee romanttisesti. Voimallinen ja tumma melodiikka nivoo yhteen jämerän kaarroksen.

Historiallisen osuuden kromaattisesti latautuneempaa osiota edustaa Vivian Fine. 1990-luvun alussa valmistunut Portal etenee alusta loppuun hieman rauhattomasti ja poltteisesti pomppien.

Aikamme sävelistö on myös julkaisulla monipuolisesti ja laadukkaasti läsnä. Kahdensankymmentävuotisjuhliaan viettävän yhdysvaltalaisen Ellen Taaffe Zwilichin Episodes muodostuu kahdesta ilmaisuvoimaisesti osasta. Painavasti haikaileva ensiosa esittää kysymyksen, jolle ilmeikkään särmikäs päätösosa antaa vastauksen. Wohn ja Park lymyilevät ensin ja iskevät tyylillä kun paikka on.

Intialais-yhdysvaltalaisen Reena Esmailin (s. 1983) teos Jhula-Jhule kirkastelee lumoavasti Pohjois-Intian perinnesävelmien ja länsimaisen taidemusiikin soivuuksien yhdistelmissä.

Wohn-Park-duon taidokasta musisointia tukee onnistunut taltiointi. Painokas julkaisu, joka esittelee harvemmin kuultuja, mutta kiinnostavia säveltäjiä.

Perspectives. Dawn Wohn, viulu, Esther Park, piano. Delos (DE 3547).

Kuuntele Uudet levyt 12.11.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.