Hyppää pääsisältöön

Taidokas duo esittelee vähemmän tunnettua ohjelmistoa

Viulisti Dawn Wohn ja pianisti Esther Park esittelevät debyyttijukaisullaan peräti yhdeksän tekijän (Lili Boulanger (1893-1918), Vítězslava Kaprálová (1915–1940), Amy Beach (1867–1944), Florence Price (1887–1953), Vivian Fine (1913–2000), Chihchun Chi-sun Lee (s. 1970), Ellen Taaffe Zwilich (s. 1939), Jung Sun Kang (s. 1983), Reena Esmail (s. 1983) pianolle ja viululle suunnittelemaa äänistöä. Monityylisessä kokonaisuudessa viimeisen sadan vuoden aikana sävelletyt mutta harvemmin kuullut teokset vuorottelevat aikamme musiikin kanssa.

perpectives äänitteen kansi
perpectives äänitteen kansi Reena Esmail

Tsekkiläinen säveltäjä-kapellimestari Vítězslava Kaprálován (1915–1940) menehtyi vain ollessaan 25-vuotias, mutta ehti silti luoda painokasta tuotantoa. 1930-luvun alussa valmistunut Legenda uumoilee romanttisesti. Voimallinen ja tumma melodiikka nivoo yhteen jämerän kaarroksen.

Historiallisen osuuden kromaattisesti latautuneempaa osiota edustaa Vivian Fine. 1990-luvun alussa valmistunut Portal etenee alusta loppuun hieman rauhattomasti ja poltteisesti pomppien.

Aikamme sävelistö on myös julkaisulla monipuolisesti ja laadukkaasti läsnä. Kahdensankymmentävuotisjuhliaan viettävän yhdysvaltalaisen Ellen Taaffe Zwilichin Episodes muodostuu kahdesta ilmaisuvoimaisesti osasta. Painavasti haikaileva ensiosa esittää kysymyksen, jolle ilmeikkään särmikäs päätösosa antaa vastauksen. Wohn ja Park lymyilevät ensin ja iskevät tyylillä kun paikka on.

Intialais-yhdysvaltalaisen Reena Esmailin (s. 1983) teos Jhula-Jhule kirkastelee lumoavasti Pohjois-Intian perinnesävelmien ja länsimaisen taidemusiikin soivuuksien yhdistelmissä.

Wohn-Park-duon taidokasta musisointia tukee onnistunut taltiointi. Painokas julkaisu, joka esittelee harvemmin kuultuja, mutta kiinnostavia säveltäjiä.

Perspectives. Dawn Wohn, viulu, Esther Park, piano. Delos (DE 3547).

Kuuntele Uudet levyt 12.11.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

  Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

  Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

 • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.

 • Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan.