Hyppää pääsisältöön

Testaa, oletko somekoukussa!

Emoji roikkumassa ongenkoukusta, grafiikka
Emoji roikkumassa ongenkoukusta, grafiikka Kuva: Yle / Seera Rytkölä Akuutti,emoji

Some ihastuttaa, vihastuttaa, houkuttaa ja koukuttaa. Aktiivinenkaan somen käyttö ei ole katastrofi, mutta jos se lipsahtaa riippuvuuden puolelle ja alkaa rajoittaa muuta elämää, on syytä pysähtyä. Vastaa helppoihin kysymyksiin ja testaa, oletko sinä someriippuvainen!

Valitse kustakin kysymyksestä omaa somen käyttöäsi parhaiten kuvaava vaihtoehto. Ole vastauksissa mahdollisimman rehellinen, sillä kyselyn tarkoitus on auttaa sinua itseäsi havaitsemaan mahdolliset ongelmat sosiaalisen median käytössä.

Somella tarkoitetaan tässä kyselyssä erilaisia media- ja yhteisöpalveluita, kuten esimerkiksi Facebookia, Instagramia, Twitteriä, Snapchatia, Pinterestiä, Youtubea ja TikTokia.

Testi on suunniteltu yhteistyössä mediatutkija Janne Matikaisen kanssa. Kysymykset perustuvat tutkimuksiin somen käytöstä.

Lisää aiheesta:

Näillä kuudella keinolla pääset eroon somekoukusta

“Äiti, voitko sä laittaa sen kännykän pois?” – Muutto Lappiin teki Inari Fernándezista rennomman someammattilaisen ja vähemmän ärtyneen äidin

Tuukan, 11, älypuhelinriippuvuus johti huostaanottopäätökseen – uhkaili satuttavansa itseään, jos ei saisi puhelinta takaisin

Kuuntele: Addiktoidun helposti niin työhön kuin harrastuksiin, kertoo raitistunut kirjailija Hanna-Riikka Kuisma

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Addiktoiva aikamme – Katso Yle Areenassa:

Addiktiot kutittavat aivojamme. Tubettaja Inari Fernándezille some on työ ja addiktio. Miten someriippuvuutta voi hallita? Hanna Pakarinen pääsi nikotiinista eroon hypnoosilla. Päihdelääkäri Antti Loimalahti vaihtoi addiktiosta toiseen.