Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Pohjois-Korean ydinase

Pohjois-Korea on pyrkinyt ydinasevallaksi kylmästä sodasta lähtien.
Pohjois-Korea on pyrkinyt ydinasevallaksi kylmästä sodasta lähtien. Kuva: Hikari Films Yle TV1,Ulkolinja: Pohjois-Korean ydinase

TV1 torstaina 14.11.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 17.11. klo 23.15, Areenassa

Vain muutamaa päivää ennen Singaporen historiallista huippukokousta vuonna 2018 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un haukkuivat toisiaan ja uhkailivat ydintuholla.

Lähes 70 vuotta Kim-dynastia oli valmistautunut tähän kohtaamiseen.

Pohjois-Korean ydinohjelmalla ja sotilaallisella uholla on ollut vain yksi tavoite: neuvotella vihdoinkin tasavertaisena kumppanina Yhdysvaltain kanssa.

Kun muu maailma reagoi Pohjois-Korean provokaatioihin, maa itse noudattaa salaista suunnitelmaansa johdonmukaisesti, sukupolvesta toiseen. Pohjois-Korea on pyrkinyt ydinasevallaksi kylmästä sodasta lähtien ja onnistunut tavoitteessaan.

Kim-dynastia on pitänyt kiinni linjastaan vuosikymmeniä, ja se on hyötynyt suuresti Yhdysvaltojen 13 presidentin ja muiden länsimaiden päämiesten vaihtuvista näkemyksistä ja kannanotoista.

Pienen ja köyhän Pohjois-Korean johtaja nauttii nyt parrasvaloista ja vahvasta asemasta Yhdysvaltain rinnalla.

Ranskalainen Ulkolinja-dokumentti Pohjois-Korean ydinase on kertomus diktatuurista, kylmän sodan jäänteestä, joka pitää ahtaalla maailman mahtavinta maata, joka on ollut aina sen vihollinen.

Le piège des Kim. North Korea vs USA: A Nuclear Chicken Game. Ohjaus: Anthony Dufour ja Minju Song. Tuotanto: Hikari Films, Ranska, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.