Hyppää pääsisältöön

Viikon 46 vinkit: Syyttäjän uusi kausi ja brittiläistä epookkidraamaa!

Brittidraamasarja 1700-luvun lopun Intiasta.
Beecham House alkaa tiistaina Ykkösellä. Brittidraamasarja 1700-luvun lopun Intiasta. Kuva: Kerry Monteen Yle TV1,Beecham House

Marraskuun puoliväli tuo tullessaan uusia sarjoja, kuten brittiläisen 1700-luvulle sijoittuvan epookkidraaman Beecham House, norjalaisen draamasarjan Nudes sekä kotimaisen uutuussarjan Rattikärpäset. Saksalaisdekkari Syyttäjä jatkuu uudella, 12. kaudella, ja Teemalauantaissa tähtenä on Maria Callas. Musiikkimaailman kulisseihin sijoittuva draamasarja HasBeen saa päätöksensä puolen tunnin mittaisessa erikoisjaksossa Bononen pienoinen.

Brittiläisessä uutuussarjassa Beecham House uppoudutaan 1700-luvun kolonialismin aikaan, jolloin länsimaat kamppailivat Intiassa kiihkeästi kaupan herruudesta, Ranska ja Englanti etunenässä. John Beecham on luopunut sotilasurastaan ja jättänyt Itä-Intian kauppakomppanian taakseen kolme vuotta sitten. Hän on viettänyt vuosia teillä tietymättömillä, mutta nyt hän asettuu asumaan komeaan intialaiskartanoon ja ryhtyy luomaan suhteita valtaapitäviin saadakseen luvan ryhtyä yksityiseksi kauppiaaksi. Värikylläinen epookkidraama kertoo, saavuttaako John haluamansa aseman ja osaako hän luovia oikein vaarallisessa valtapelissä.

Kotimaisessa uutuussarjassa Rattikärpäset kahdeksan autoilijaa tai autokuntaa ympäri Suomea avaa elämänsä iloineen ja suruineen katsojille, jotka pääsevät autoilijoiden kyytiin ja elämään mukaan kesän automatkoille ympäri Suomea. Luvassa on uskomattomaton laaja kirjo elämän hetkiä ja suuria tunteita.

Docventuresissa katsotaan tajunnan räjäyttävä dokkari Suomen tunnetuimmasta hypnotisoijasta Olliver Hawkista, joka eli forrestgumpmaisen elämän täynnä seikkailuja, oikeudenkäyntejä ja tragediaa.

Teemalauantai on omistettu maailman kuuluisimmalle sopraanolle Maria Callasille. Illan aikana nähdään Callasista kertova dokumentti sekä Pier Paolo Pasolinin väkevän kuvallinen, vapaa tulkinta kreikkalaisesta tragediasta Medeia. Vuodelta 1969 oleva elokuva nähdään nyt ensimmäistä kertaa Suomen televisiossa.

Sunnuntaina puolestaan Syyttäjä-fanit pääsevät jälleen Wiesbadenin syyttäjäntoimiston tutkimusten pariin sarjan uuden, 12. kauden jaksoissa.

Lisäksi viikon aikana jälleen runsaasti historiaa, dokumentteja ja asiaa sekä muun muassa rallin MM-sarjan kauden päätöskisa Australiasta.

Katso viikon kaikki tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 11.11.

HasBeen: Bononen pienoinen

Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä
Musiikkimaailman kulisseihin sijoittuva draamasarja HasBeen päättyy puolen tunnin mittaiseen erikoisjaksoon Bononen pienoinen, joka julkaistaan Yle Areenassa 11.11. Samana päivänä Yle TV2:ssa starttaa sarjan ensimmäinen tuotantokausi uudelleen versioituna klo 20.30 alkaen.

Niklas (Johannes Brotherus) istuu kitara kädessä studiossa.
HasBeen. Niklas (Johannes Brotherus) istuu kitara kädessä studiossa. Kuva: Yle HasBeen

Nudes - Uusi sarja!

Yle Areena
Katso ohjelma Areenassa tästä
Norjalaisdraamasarjassa kolmen nuoren elämä romahtaa, kun alastonkuvat vuotavat nettiin. Kolme erillistä tarinaa, joita kaikkia yhdistää sama kysymys: Miten tästä kriisistä voi selvitä? Suomen- ja ruotsinkielinen tekstitys. Katsottavissa Areenassa vuoden ajan.

Historia: Franco - unohdettu diktaattori

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä

(The Truth About Franco - Spain's Forgotten Dictatorship) Francisco Francon valtakausi Espanjassa kesti lähes 40 vuotta ja vaikutti miljooniin ihmisiin. Häntä pidetään yhä yhtenä Euroopan historian raakalaismaisimmista yksinvaltiaista, mutta onko tämä koko totuus? Mitä tiedämme Generalissimosta tänään? Neliosainen sarja pureutuu Francon elämään. Tuotanto: Cinecentrum/ZDF, Saksa. Yle Areena 90 pv.

Lue lisää tästä!

Francisco Francon valtakausi Espanjassa kesti lähes 40 vuotta ja vaikutti miljooniin ihmisiin.
Historia: Franco - unohdettu diktaattori. Francisco Francon valtakausi Espanjassa kesti lähes 40 vuotta ja vaikutti miljooniin ihmisiin. Yle TV1,Historia: Franco – unohdettu diktaattori

Rattikärpäset - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Me suomalaiset olemme autokansaa, mutta mitä autoissamme tapahtuu, kun ovet sulkeutuvat ja moottori käynnistyy? Uutuussarjassa Rattikärpäset kahdeksan autoilijaa tai autokuntaa ympäri Suomea avaa elämänsä – iloineen ja suruineen – katsojille. Sarjassa hypätään vaasalaisen Villen, helsinkiläisen Veeran, tamperelaisen Sennin, saarijärveläisen Paunon, lahtelaisten Erican, Matildan ja Nellin, muoniolaisen Lauran, helsinkiläisen Magdalenen ja paimiolaisen Mirellan autojen kyytiin. Uskomattomaton laaja kirjo elämän hetkiä käydään automatkoilla läpi yhdessä kesässä. Yle Areenassa toistaiseksi.

TIISTAI 12.11.

Beecham House - Uusi sarja!

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Kolonialismi kukoisti 1700-luvun lopulla, ja Intiassa länsimaat kamppailivat kiihkeästi kaupan herruudesta, Ranska ja Englanti etunenässä. Emämailla oli niin paljon pelissä, että oman aseman varmistamiseksi turvauduttiin häikäilemättömiin keinoihin ja sotatoimiin. Osa briteistä ei kuitenkaan arvostanut riistoa harjoittavia kauppakomppanioita, vaan halusi tehdä rehellistä kauppaa Intian ehdoilla ja intialaista kulttuuria kunnioittaen.

John Beecham on luopunut sotilasurastaan ja jättänyt Itä-Intian kauppakomppanian taakseen kolme vuotta sitten. Hän on viettänyt vuosia teillä tietymättömillä, mutta nyt hän asettuu asumaan komeaan intialaiskartanoon ja ryhtyy luomaan suhteita valtaapitäviin saadakseen luvan ryhtyä yksityiseksi kauppiaaksi. Värikylläinen epookkidraama kertoo, saavuttaako John haluamansa aseman ja osaako hän luovia oikein vaarallisessa valtapelissä. Entä mikä on se salaisuus, jonka puolesta John on valmis uhrauksiin? Sarja julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa 12.11. ja on katsottavissa 90 päivän ajan.

Lue lisää tästä!

Brittidraama seuraa entisen sotilaan ja hänen läheistensä elämää 1700-luvun lopun Intiassa.
Beecham House. Brittidraama seuraa entisen sotilaan ja hänen läheistensä elämää 1700-luvun lopun Intiassa. Kuva: ITV/Freemantle Yle TV1,Tom Bateman,Dakota Blue Richards,Pallavi Sharda,Beecham House

Docventures: Olliver Hawk

Yle TV2 klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Tajunnan räjäyttävä dokkari kertoo Suomen tunnetuimmasta hypnotisoijasta Olliver Hawkista. Hawk eli forrestgumpmaisen elämän täynnä seikkailuja, oikeudenkäyntejä ja tragediaa. Yle Areena 6 kk. Dokumentin jälkeen Riku, Tunna ja asiantuntijavieraat pohtivat, miksi meitä kaikkia on niin helppo huijata.

Närbild på Olavi Hakasalo.
Docventures: Olliver Hawk. Närbild på Olavi Hakasalo. Kuva: Otavamedia Oy Olliver Hawk,Olavi Hakasalo

Kino Suomi: Viimeinen savotta (12)

Yle Teema 21.55
Katso ohjelma Areenassa tästä
Edvin Laineen ohjaama, yhdessä Kalle Päätalon ja Juha Nevalaisen kanssa käsikirjoittama tukkilaiselokuva Viimeinen savotta (1977) perustuu Kalle Päätalon romaaneihin. Elokuvassa seurataan huutolaispoika Vikke Nilon elämää 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Ensimmäinen Päätalo-elokuva on esitetty tv:ssä vain kerran 1980-luvulla. Yle Areena 30 pv.

Jyrki Kovaleff Edvin Laineen Päätalo-filmatisoinnissa Viimeinen savotta (1977).
Kino Suomi: Viimeinen savotta. Jyrki Kovaleff Edvin Laineen Päätalo-filmatisoinnissa Viimeinen savotta (1977). Jyrki Kovaleff,Edvin Laine,Kalle Päätalo,Viimeinen savotta

KESKIVIIKKO 13.11.

Prisma: Lumelääkkeen voima

Yle TV1 klo 19.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(The Placebo Experiment - Can my Brain Cure My Body) Voiko lumelääkkeillä hoitaa kipua tehokkaasti, ja miksi ne näyttävät toimivan osaan ihmisistä? Pitääkö lumelääkkeeseen uskoa, jotta se auttaa? Entä häviääkö positiivinen vaikutus, kun koehenkilö kuulee saaneensa vain plaseboa? Voisivatko aivomme poistaa kivun kokonaan ilman lääkkeitä? Tuotanto: Windfall films/BBC, Iso-Britannia. Yle Areena 60 pv.

Lue lisää tästä!

TORSTAI 14.11.

Toivotut: Isiä ja muita miehiä

Yle Areena

Isiä ja poikia. Bisnestä, kukkoilua ja kohellusta. Mistä on miehen mieli tehty? Marraskuussa, isänpäivän jälkeisellä viikolla, Toivotut tarjoaa ohjelmia miehistä - miesten näkökulmia, miesten huumoria. Kasari- ja ysärivinkkelistä. Ohjelmissa pelataan, juonitaan ja irrotellaan. On uhoa, tuhoisaa käytöstä ja rintavarustusten tuijottelua. On myös salaa itkemistä, ujoutta ja huolta perheen toimeentulosta.

Julkaistavat elokuvat: Tuomas Murasen rikos, Hiekkakuningas, Täällä pojat tähden alla, Miesten koulu ja Ruskan jälkeen sekä sarjat Hunajan maku, Saastamoisen poika ja Hiljaista on.

kaksi naista ja mies istuvat ja katsovat kameraan hymyillen.
Saastamoisen poika. kaksi naista ja mies istuvat ja katsovat kameraan hymyillen. Kuva: Antero Tenhunen elokuvat,Saastamoisen poika

Rallin MM, Australian ralli, 14.-18.11.

Yle TV2 klo 20.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
Rallin MM-sarjan kausi saa päätöksensä Australiassa. Yle seuraa kauden viimeisen rallin alkaen torstain kisaennakolla ja jatkuen läpi viikonlopun sunnuntain suoraan power stageen. Maanantaina kisakooste niputtaa vielä viikonlopun tapahtumat.

Kino Klassikko: Temppu - ja miten se tehdään

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Beatles-leffoilla läpimurtonsa tehneen Richard Lesterin samanhenkinen ja -aikainen, Cannesin festivaalien Kultaisella Palmulla palkittu maaninen, epäkorrekti komedia 60-luvun brittinuorista keskellä "svengaavaa Lontoota" ja sen seksuaalista, moraalista, taloudellista ja musiikillista vallankumousta.

Kaksi miestä juoksee kadulla, toinen työntää sänkyä, jolla istuu kolmas mies.
Kino Klassikko: Temppu - ja miten se tehdään. Kaksi miestä juoksee kadulla, toinen työntää sänkyä, jolla istuu kolmas mies. Kuva: MGM / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Temppu - ja miten se tehdään

Ulkolinja: Pohjois-Korean ydinase

Yle TV1 klo 22.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(North Korea vs USA: A Nuclear Chicken Game) Pohjois-Korea on pyrkinyt ydinasevallaksi kylmästä sodasta lähtien ja onnistunut tavoitteessaan. Kimin dynastia on pitänyt kiinni linjastaan vuosikymmeniä, ja se on hyötynyt suuresti Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden päämiesten vaihtuvista kannoista. Nyt pienen ja köyhän Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un nauttii parrasvaloista ja vahvasta asemasta Donald Trumpin rinnalla. Tuotanto: Hikari Films, Ranska 2018. Yle Areena 1 v 11 kk.

Lue lisää tästä!

Pohjois-Korea on pyrkinyt ydinasevallaksi kylmästä sodasta lähtien.
Ulkolinja: Pohjois-Korean ydinase. Pohjois-Korea on pyrkinyt ydinasevallaksi kylmästä sodasta lähtien. Kuva: Hikari Films Yle TV1,Ulkolinja: Pohjois-Korean ydinase

PERJANTAI 15.11.

Kino: Opiskelijatar ja herra Henri (7)

Yle Teema klo 21.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(L'étudiante et Monsieur Henri, Ranska 2015) Sukupolvet joutuvat törmäyskurssille monellakin tapaa kun äreän pariisilaisvanhuksen on otettava nuori opiskelija alivuokralaiseksi. Pääosissa Claude Brasseur, Guillaume de Tonquedec, Noémie Schmidt ja Frédérique Bel. Ohjaus: Ivan Calbérac. Yle Areena 16 pv.

mies ja nuori nainen istuvat ruokapöydässä. Nainen katsoo miestä, mies katsoo eteenpäin.
Kino: Opiskelijatar ja herra Henry. mies ja nuori nainen istuvat ruokapöydässä. Nainen katsoo miestä, mies katsoo eteenpäin. Kuva: Svensk Filmindustri, Ab / Yle elokuvat,Opiskelijatar ja herra Henry

Yle Live: Anna Puu

Yle Teema klo 22.35
Katso ohjelma Areenassa tästä
Tarttuvia biisejä, intergalaktista rakkautta, valloittavaa säihkettä; suomalaisartistien ykköskaartiin noussut Anna Puu esiintyi Ruisrockin Rantalavalla, jossa kuultiin mm. Säännöt rakkaudelle ja Me ollaan runo.

LAUANTAI 16.11.

Teemalauantai: Maria Callas

Ilta on omistettu maailman kuuluisimmalle sopraanolle Maria Callasille, lempinimeltään La Divina, jumalainen.

Maria by Callas Yle Teema klo 20.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Ranska 2018) Maria Callasin (1923–1977) tarina kerrottuna hänen omasta näkökulmastaan ja hänen oman ainutlaatuisen äänensä avulla. Dokumentissa on mukana aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia, entisöityjä musiikkitallenteita sekä oopperadiivaa ympäröineitä ihmisiä kuten Marilyn Monroe, Grace Kelly, Elizabeth Taylor ja Aristoteles Onassis. Pääpaino on kuitenkin upeassa musiikissa. Ohjaus Tom Volf. Ensiesitys. Yle Areena 30 pv.

Medeia Yle Teema klo 21.54
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Medea, Italia 1969) Pier Paolo Pasolinin väkevän kuvallinen, vapaa tulkinta kreikkalaisesta tragediasta, jossa kuninkaan tytär, noita Medeia rakastuu kultaista taljaa etsivään Jasoniin traagisin seurauksin. Suuri oopperatähti ja ohjaajan ystävä Maria Callas esittää pääosaa poikkeuksellisessa roolissa rajun intensiivisesti. Ensiesitys Suomen televisiossa! Yle Areena 14 pv.

Maria Callas istuu ja poseeraa. Kuva (key image) dokumenttielokuvasta Maria by Callas.
Maria by Callas. Maria Callas istuu ja poseeraa. Kuva (key image) dokumenttielokuvasta Maria by Callas. Maria Callas,Teemalauantai,oopperalaulajat,dokumenttielokuvat,Maria by Callas

SUNNUNTAI 17.11.

Toveri, missä olet nyt?

Yle Teema klo 12.00
Katso ohjelma Areenassa tästä
Vuonna 1988 20-vuotias Kirsi Marie Liimatainen lähtee Itä-Berliiniin. Tampereella hän on kuulunut talonvaltaajiin, nyt suuntana on DDR:n kansainvälinen nuorisokorkeakoulu "Wilhelm Pieck". Oppiaineena on Marxismi-Leninismi. Kampuksella eletään kansainvälisen solidaarisuuden hengessä, mutta reaalisosialismi näyttää kolikon toisen puolen: teoria ja käytäntö eivät kohtaa. Kesällä 1989 kurssi päättyy - samana syksynä Berliinin muuri murtuu.

24 vuotta myöhemmin Liimatainen matkustaa Saksaan, Boliviaan, Chileen, Libanoniin ja Etelä-Afrikkaan. Vain muutaman valokuvan ja tiedossaan olevan koodinimen turvin Kirsi Marie koettaa selvittää, mitä entisille opiskelutovereille ja vapautustaistelijoille tapahtui. Mitä yhteisestä päämäärästä kaikkien kansojen vapauttamisesta jäi jäljelle? Onko tämän päivän globalisoituneessa maailmassa vielä unelmia, joiden puolesta kannattaa taistella? Dokumentti julkaistaan Yle Areenassa jo 4.11. ja on katsottavissa 90 päivän ajan.

Nainen istumassa klubin portailla
Toveri, missä olet nyt? Nainen istumassa klubin portailla Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Toveri, missä olet nyt?

30 vuotta Tsekkoslovakian samettivallankumouksesta

Yle Radio 1 klo 13.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Syksyn 1989 jännittynyt poliittinen tilanne huipentui Tsekkoslovakiassa samettivallankumoukseen. Sen vuosipäivää vietetään 17.11. Yksinvaltaisen kommunistisen puolueen valtakausi päättyi, ja veretön vallankumous aloitti maassa uuden aikakauden. Samettivallankumous oli osa silloista itäblokkia ravistellutta muutosvaihetta, minkä seurauksena vanha ja vakiintunut, sodanälkeinen poliittinen asemoituminen päättyi. Jo Prahan kevään aikana 1968 oli kansa noussut vastarintaan, mutta silloin aika ei ollut vielä kypsä muutoksille, ainakaan ei Neuvostoliiton näkökulmasta. VTT Heikki Larmola on laajasti Tsekkoslovakiaan perehtynyt tutkija, joka valottaa ohjelmassa samettivallankumoukseen johtaneita syitä ja seurauksia. Toimittajana on Jari Aula.

Radio Variaatio: Tampereen tauti

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena
Kuuntele ohjelma Areenassa tästä
Tampereen kaupungintalolla on aina uskottu tulevaisuuteen ja tähdätty korkealle. Velat muuttuvat saataviksi, kun kaupunginisät ja -äidit visioivat suurella pensselillä mahtipontisia hankkeitaan, joiden välttämättömyyttä ei rahvas ymmärrä. Joskus kaupunkilaisten vastarinta on onnistunut jopa kaatamaan päättäjien suuria suunnitelmia, mutta useimmiten suuruudenhulluus on voittanut. Radiodokumentin käsikirjoitus ja ohjaus: Mikko Järvinen. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

Syyttäjä - Uusi kausi!

Yle TV1 klo 19.30
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Der Staatsanwalt, S12) Wiesbadenin syyttäjäntoimiston tutkimukset jatkuvat nyt uusilla jaksoilla. Kahdestoista kausi alkaa ikävällä tapauksella, jossa kotiapulaisen surmasta epäillään naisen työnantajaa. Seuraavaksi ruoditaan väkivaltaisena tunnetun miehen surmaa, josta aikoinaan tuomittiin nyrkin ja hellan väliin joutunut vaimo. Nyt jutusta on saatu uutta tietoa ja tapaus otetaan uudestaan käsittelyyn. Lopuissa jaksoissa selvitetään mm. liiketoimiaan laajentavan kiinalaisliikemiehen kuolemaa viinilaaksossa ja lentoemännän hämmentävää surmaa. Tuotanto: ZDF, Odeon Film, Saksa 2017. Yle Areena 30 pv.

Lue lisää tästä!

Wiesbadenin karismaattinen syyttäjä Bernd Reuther jatkaa uusien juttujen parissa.
Syyttäjä. Wiesbadenin karismaattinen syyttäjä Bernd Reuther jatkaa uusien juttujen parissa. Kuva: Andrea Enderlein Yle TV1,syyttäjä

Ilman isää/Utan pappa - Uusi sarja!

Yle Fem klo 23.25
Katso ohjelma Areenassa tästä
(Uten pappa) Viisiosainen norjalaissarja, jossa näyttelijä Mikkel Niva pohtii, miten hänen elämäänsä on vaikuttanut se, että hän on kasvanut käytännössä ilman isää. Tuotanto: NRK, Norja 2018. Yle Areenassa toistaiseksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua