Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Hyvä Pojat haluaa purkaa musiikissaan asioita, joita ei muuten tule ääneen sanottua

Viisi kahden- ja kolmenkymmenen vuoden välissä olevaa miestä seisoo ulkona seinän edessä ulkovaatteissa. Kuva on mustavalkoinen.
Viisi kahden- ja kolmenkymmenen vuoden välissä olevaa miestä seisoo ulkona seinän edessä ulkovaatteissa. Kuva on mustavalkoinen. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX),musiikki,Hyvä Pojat

Uuden musiikin X -ohjelman Ida Karimaa ja Jani Kareinen valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Hyvä Pojat.

Hyvä Pojat tekee modernia poprockia.

Ida Karimaa ja Jani Kareinen kommentoivat:

– Turkulaisviisikko Hyvä Pojat hurmaa herkän harmonisella ääni- ja tekstimaailmalla, jossa kitarat yltyvät välillä rikkomaan seesteistä pintaa palaten sitten taas rauhoittamaan. Sopivasti rockmausteita sisältävät popbiisit toimivat erityisesti maalailevammissa ja kaikuisammissa kohdissaan.

– Jo useampia vuosia aktiivisena ollut yhtye hakee selkeästi vielä hieman suuntaansa, mutta uusin julkaisu Samantekevää vakuuttaa ja saa toivomaan, että Bon Iverin ja Sufjan Stevensin kaltaisista artisteista inspiroitunut yhtye jatkaa tämän soinnin tuomista musiikkiinsa perinteisemmän kitaroinnin sijaan.

Mikä sai teidät aloittamaan musiikin tekemisen?

– Taustaltamme löytyy useampia englanninkielisiä kitaraindieviritelmiä. Taisi olla vuonna 2014 kun päätimme, että pitää opetella oikeasti soittamaan ja vaihtaa remuenglanti suomeen.

Mistä artistinimenne tulee?

– Tähän ei liity mitään lennokasta tarinaa. Ollaan kilttejä ja mukavia poikia, niin nimi istuu hyvin.

Mikä musiikkianne on inspiroinut?

– Omasta elämästä koitamme ammentaa. Purkaa asioita, joita ei muuten tule ääneen sanottua. Tietysti myös hyvä musiikki inspiroi. Bon Iver, Sufjan Stevens, Built to Spill ja suomalaisista esimerkiksi Ultramariini ovat kovassa kuuntelussa.

Oletteko jo keikkailleet? Jos olette, mitä keikkaa jännititte eniten?

– Olemme keikkailleet jokaisessa Turun kuppilassa, johon olemme päässeet. Jännittävänä on jäänyt mieleen alkuvuoden keikka Turku Band Festivaaleilla. Keikka tehtii pitkän tauon jälkeen uudella kokoonpanolla ja uusilla lauluilla.

Mikä olisi unelmienne keikkapaikka?

– Ruisrock tietysti. Maailman kauneimman kaupungin kaunein festivaali.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään? Miksi?

– Ulkomaisista ehkä The National ja kotimaisista Maustetytöt. Kovia yhtyeitä, epäilemättä soittaisimme heidät kuitenkin suohon, tämähän on lämppäämisessä tärkeintä?

Jos Samantekevää soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– On lauantai-ilta. Poika syö yksin pitsaa sohvalla, ja miettii, että miten tässä nyt näin kävi.

Miten biisi syntyi?

Samantekevää oli pitkään akustinen mies ja kitara -tyylinen balladi. Laulu haluttiin ottaa tulevalle EP:lle mukaan, ja sitä varten päätettiin kokeilla tuollaista bändivetoista ratkaisua. Sanoituksen aihe on klassinen ja kuolematon, eli parisuhteen päättymisestä puhutaan.

Minkälaisia suunnitelmia ja haaveita teillä on artistiurallanne?

– Alkuvuodesta ilmestyy Tinder-sovelluksen innoittama EP Lähelläsi ei ole uusia käyttäjiä. Ensi vuonna keikkaillaan mahdollisimman paljon, ja keväällä on tarkoitus äänitellä jatko-osaa nyt ilmestyvälle EP:lle.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!