Hyppää pääsisältöön

Rahastuksen makua
Rahastuksen makua

Tieteellisellä tutkimuksella mainostavien geenitestiyritysten tulosraporteista löytyi Ylen selvityksessä virheellisiä ja harhaanjohtavia tietoja. Asiantuntijat lyttäävät testit horoskooppitason viihteeksi. Pahimmillaan ne voivat tuudittaa väärään käsitykseen omista sairausriskeistä.

Ensin anonyymi näytteenantajamme A yrittää nuolaista vanupuikkoa.

Sylki ei kuitenkaan riitä näytteeksi. Tätä geenitestiä varten tarvitaan solunäyte, joka saadaan hankaamalla vanupuikkoa posken sisäpintaa vasten.

Suomalaisyritys eristää soluista dna:ta, johon on koodattu koko ihmisen perimä ja sen sisältämät geenit. Yrityksen mukaan se voi tutkia geenien avulla, millainen liikunta tai ravinto näytteenantajalle sopii.

A ei harrasta urheilua tavoitteellisesti, vaikka pitääkin ulkona juoksemisesta. Erityisesti pallojen perässä. Hänen ruokavalionsa on suorastaan yksitoikkoinen. Hän syö samaa, kuivapuristettua ruokaa joka päivä.

Näytteenantajan geeneistä vain 95 prosenttia on samoja kuin ihmisellä. Hänen näytteensä avulla haluamme testata, tekevätkö yritykset geenitestit luotettavissa laboratorio-olosuhteissa.

A on aikuinen koira. Tunnistavatko yritykset, ettei analysoitavaksi lähetetty näyte ole peräisin ihmiseltä?

Koiralta otetaan geenitestiä vanupuikolla.
Näytteenantaja A:n geeneistä vain 95 prosenttia on samoja kuin ihmisellä. Koiralta otetaan geenitestiä vanupuikolla. Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,geenitestit,koira,johanna mattinen

Miten aihetta tutkittiin?

  • Yle osti geenitestipaketit neljältä yritykseltä. Niille lähetettiin koiran ja ihmisen sylkinäytteet.
  • Lähettämällä yrityksille analysoitavaksi koiran näytteen toimitukset halusivat varmistua siitä, että yritykset todella testaavat saamansa näytteet luotettavissa laboratorio-olosuhteissa.
  • Vanupuikolla otettavat näytteet otettiin jutun kuvissa esiintyvältä koiralta. Enemmän sylkeä vaativille yrityksille lähetettiin isokokoisemman koiran dna:ta.
  • Yrityksille lähetettiin myös ihmisten dna:ta, jotta asiantuntijat voisivat arvioida testituloksien tieteellisyyttä.
  • Yritykset eivät tienneet etukäteen, että heille lähetetyt näytteet ovat Yleltä.
  • Yle käytti juttuprojektissa tavallisuudesta poikkeavia keinoja, koska yritysten geenitestien luotettavuuden arviointi ei olisi ollut muuten mahdollista.

Geenitestit ovat miljardiluokan bisnes

A:n näyte päätyy analysoitavaksi yrityksille, jotka myyvät hyvinvointigeenitestejä. Näitä testejä ovat markkinoineet viime aikoina niin julkkikset kuin urheilijatkin.

Yritykset lupaavat selvittää 99–295 euron hintaisilla testeillään tietoa paitsi näytteenantajan urheilullisista taipumuksista ja hänelle sopivasta ravinnosta, myös esimerkiksi hänen persoonastaan.

Geenitestit ovat maailmalla valtava bisnes. Kuluttajille myytävien geenitestien markkinoiden on arvioitu rikkovan 2,5 miljardin dollarin rajan vuonna 2025. Suomessa kymmenien tuhansien ihmisen arvioidaan tehneen geenitestin.

Testejä arvioidaksemme lähetämme yrityksille myös toisenlaisen näytteenantajan sylkeä.

Nainen sylkäisee geenitesti-putkiloon.
Toinen näytteenantajamme on 100-prosenttisesti ihminen. Nainen sylkäisee geenitesti-putkiloon. Kuva: Nella Nuora / Yle geenitestit,A-studio,geenit,sylki,MOT

Kutsumme tätä anonyymiä näytteenantajaamme B:ksi. Toisin kuin A, näytteenantaja B on perimältään 100-prosenttisesti ihminen. Hän on perusterve ja 51-vuotias.

B:n dna:lla saamme ensimmäiset tulokset muutamassa viikossa, viimeiset tulokset tulevat seitsemän viikon päästä näytteen lähettämisestä.

Testiraporttien mukaan B on geeniensä perusteella taipuvaisempi onnellisuuden tunteeseen kuin muut ja enemmän huolehtija kuin taistelija. Hänen kerrotaan myös olevan hieman enemmän iltaihminen ja ylipainoisuuteen taipuva.

B ei tunnista itseään kaikista saamistamme tuloksista. Hän on normaalipainoinen aamuvirkku, eikä taipuvainen huolehtimiseen. Mutta voiko näitä ominaisuuksia ylipäätään selvittää geeneistä?

Näytämme tuloksia kolmelle huippuasiantuntijalle. He löytävät tuloksista arveluttavia ja jopa virheellisiä kohtia.

Nämä testit tilattiin

Yritys: Nordic Genex
Testi: DNA Ihoterveys
Lupaus: DNA Ihoterveys -geenitesti tarkastelee geenivariaatioita, jotka ovat merkittävässä roolissa ihoterveyden kannalta.
Hinta: 235 euroa

Yritys: Evogenom
Testi: Sport-geenitesti
Lupaus: Sport-geenitestin avulla saat tietää minkälainen harjoittelu on tehokkainta juuri sinulle. Sport on laajin geenitestimme, joka on suunnattu erityisesti urheilijoille ja aktiiviliikkujille.
Hinta: 295 euroa

Yritys: Digiterveys
Testi: Hyvinvoinnin geenitesti
Lupaus: Saat selville hyvinvointisi perimän. Analysoimme yhteensä 81 geenivarianttia, joista saat yhteenvedon 24:sta hyvinvointiisi vaikuttavasta ominaisuudesta.
Hinta: 169 euroa

Yritys: MyDNApedia
Testi: Ravinto
Lupaus: Saat henkilökohtaisen ja tarkan analyysin geeneistä, jotka vaikuttavat ravitsemukseesi.
Hinta: 99 euroa

Geenitestipakkauksia.
Geenitestit voivat maksaa useita satoja euroja. Geenitestipakkauksia. Kuva: Riikka Kurki / Yle geenitestit,MOT,A-studio

Professori: Testit eivät mittaa sitä, mitä ne sanovat mittaavansa

Digiterveyden geenitestiraportin mukaan näytteenantajamme B on tavanomaista taipuvaisempi uteliaisuuteen ja riskinottoon urheilussa.

Tämä on selvinnyt yhden, geeniäkin pienemmän osan avulla. Kyseessä on yksi geenin osa, jota kutsutaan geenimerkiksi. Alalla puhutaan tuttavallisesti snipistä tai variantista.

– Tästä snipistä ei ole yhtään, ensimmäistäkään tieteellistä julkaisua, jossa se liitettäisiin yhtään mihinkään ominaisuuteen, kertoo professori Juha Kere.

Karoliinisen instituutin professori ja perinnöllisyyslääkäri Juha Kere on uransa aikana tutkinut muun muassa kainuulaista geeniperimää. Kere kuuluu toimikuntaan, joka valitsee vuosittain lääketieteen Nobel-voittajan.

Nyt Kere on luvannut tutkia saamiemme raporttien tieteellisyyttä.

Sitä varten Kere etsii Euroopan bioinformatiikan instituutin tutkimuskatalogista geenimerkkiä, jolla on arvioinut näytteenantajamme uteliaisuutta. Tutkimusportaalissa on tiedot kaikista tutkimuksista, joissa on löydetty merkittävä yhteys jonkin ominaisuuden ja geenisnipin välillä.

Tulos snipille 1800995: No results found.

Onko tulosraportissa siis painovirhe?

Etsinnän jälkeen yksi tutkimus löytyy. Sitä ei ole mainittu Keren käyttämässä tutkimuskatalogissa, koska snipin merkitsevyys uteliaisuudelle on tutkimuksen mukaan 0,014. Katalogiin otetaan mukaan vain sellaisia snippejä, joiden merkitsevyys on noin 300 000 kertaa varmempi.

Snippejä on ihmisen perimässä niin paljon, että merkitsevyys 0,014 on jokseenkin aina sattumaa.

Juha Kere, Helsinki, 28.10.2019
Professori Juha Kere pitää testejä horoskooppitasoisina. Juha Kere, Helsinki, 28.10.2019 Kuva: Antti Haanpää / Yle Juha Kere,perinnöllisyystiede,Karoliininen instituutti,professorit,lääkärit,perinnöllisyys,geenipankki,MOT

Professorin mukaan raportit ovat horoskooppitason tiedettä

Nordic Genex on analysoinut raportissaan B:n ihoterveyttä. Raportin ensimmäisen kohdan mukaan MC1R-geeni kertoo, että näytteenantajamme iholle ei kerry ryppyjä tavallista nopeammin.

Kere avaa tutkimusportaalin uudestaan. Tällä kertaa snipistä löytyy tutkimuksia, mutta eri asiasta:

– Tämä ihogeeni tulkitsee kyllä ihonväriä, mutta ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että se tutkisi rypistymistä. Ihmettelen, mistä tämä on tullut.

Kolmas saamistamme raporteista käsittelee ravintoa. Lisäksi MyDNApedia on tutkinut, onko näytteenantajallamme geneettistä vastustuskykyä norovirusta vastaan. Kohta kuulostaa pätevältä, mutta Kere ei löydä tutkimusta valitusta geenimerkistä.

– Tämän pitäisi liittyä nuhakuumeeseen, sitä on tutkittu. Ei täällä ole mainintaakaan noroviruksesta.

Keren arvio saamiemme raporttien tieteestä:

– Näiden tarkkuus on tämmöistä horoskooppi-tähtimerkkiluokkaa tieteellisestä näkökulmasta.

Näiden tarkkuus on tämmöistä horoskooppi-tähtimerkkiluokkaa tieteellisestä näkökulmasta, sanoo Juha Kere.
Näiden tarkkuus on tämmöistä horoskooppi-tähtimerkkiluokkaa tieteellisestä näkökulmasta, sanoo Juha Kere.

Asiantuntijat pitävät syöpäriskin kertomista vastuuttomana

– Välillä nauratti ja välillä itketti, Markus Perola kuvailee tunteitaan tutustuttuaan tilaamiemme geenitestien tuloksiin.

Perola toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorina ja johtaa kvantitatiivisen genetiikan tutkimusryhmää Helsingin yliopistossa. Hän kuuluu maailman viitatuimpiin tutkijoihin alallaan. Vuonna 2014 Perola teki merkittävän löydön, että tietyt biologiset merkkiaineet veressä kertovat potilaan riskistä kuolla mihin tahansa sairauteen viiden vuoden sisällä.

Perolan näkemys saamistamme tuloksista:

– Osahan näistä testeistä oli ihan valideja, ja niitä käytetään kliinisessä lääketieteessäkin, mutta valitettavasti ne olivat vain vähäinen osa.

Hänestä arveluttavin kohta tilaamissamme testeissä liittyy kohtiin, joissa arvioidaan näytteenantajamme riskiä sairastua suolistosyöpään.

Testien mukaan näytteenantajallamme ei ole geneettisesti kohonnutta suolistosyövän riskiä, joka liittyy prosessoidun lihan syömiseen.

– Jos ihminen näkee, että hänellä ei ole tämän yhden variantin suhteen riskiä, ja sitten on huoleton tämän asian suhteen, niin hän on kyllä saanut väärää informaatiota.

Myös elintavat ja ympäristö vaikuttavat sairastumisriskiin.― Maarit Jokela, Oulun yliopiston innovaatioasiamies

Samaan kohtaan kiinnittävät huomiota myös muut asiantuntijamme. Professori Keren mukaan on vastuutonta sanoa yhden snipin perusteella syöpäriskistä mitään.

– Useimmat, yli 95 prosenttia kaikista syövistä, eivät ole perinnöllisten geenien aiheuttamia, vaan sattumanvaraisesti tai ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta syntyviä.

Myös kolmas asiantuntijamme huomauttaa asiasta. Hän on Oulun yliopiston lääketieteen ja luonnontieteiden innovaatioasiamies Maarit Jokela, joka on toimittanut geenitiedon nykytilaa käsittelevän kirjan Kiehtovat geenit.

– Me tiedämme nykyisin, että jos geeneillä on vaikutusta, niin tosi monella eri geenillä. Myös elintavat ja ympäristö vaikuttavat sairastumisriskiin.

Juuri suppeus paljastuu tilaamiemme geenitestien keskeiseksi ongelmaksi.

Katso videolta asiantuntijoiden hämmentyneet reaktiot, kun he kuulevat yritysten saaneen julkista rahoitusta:

Testien tulkinnat eivät ole tieteeseen perustuvia

Kaikissa tilaamissamme geenitesteissä on tutkittu erityisesti geenien sisältämiä geenimerkkejä, eli snippejä tai variantteja. Niitä on ihmisen perimässä yli 3 miljardia.

Joillain varianteilla voi olla merkittäviä vaikutuksia yksinään, mutta vaikutukset ovat tyypillisesti hyvin pieniä. Yhteen ominaisuuteen vaikuttaa useimmiten jopa satoja tai tuhansia erilaisia geenimerkkejä. Tähän mennessä julkaistujen tutkimusten luettelossa on eri ominaisuuksille listattu noin 70 000 snippiä.

Saamissamme raporteissa ei juuri avata yhden snipin merkitystä tutkittuun asiaan. Vain yhdessä saamistamme raporteista löytyvät kunnolliset tutkimusviitteet, joiden perusteella asiakas voisi laittaa saamansa tulokset mittasuhteisiin.

– Eettinen ongelma on se, että testien tulkinnat eivät ole johdonmukaiseen tieteeseen perustuvia. Tulokset perustuvat yksittäisiin julkaisuihin, eikä niitä ole alistettu sellaiselle tieteelliselle tarkkailulle kuin ne pitäisi ennen niiden soveltamista ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen, sanoo Perola.

Yhdessä raporteista toki mainitaan lisätutkimuksen tarve.

Nordic Genexin ihoterveysraportissa asiakasta kehotetaan menemään verikokeisiin, jotta voidaan selvittää yksilölliset lisäravinnetarpeet.

– Tämä on todella törkeää rahastusta. Jokainen joka vähänkään ymmärtää, ettei näillä ole mitään tekemistä perusterveydenhuollon kanssa, Perola sanoo.

Hän pitää testejä epäeettisenä.

– Ihmiset saavat rahansa laittaa mihin haluaa, mutta pitäisin näitä testejä monella tapaa epäeettisenä. Ensinnäkin geneettinen tieto on sellaista, että kun se on kerran kerrottu, niin sitä ei voi ikinä ottaa pois. Puhutaan oikeudesta olla tietämättä. Ja näissä sitä asiaa ei ole käsitelty lainkaan.

Entä onnellisuuden arvioiminen geenien perusteella? Asiantuntijoimme vastaus on, ettei se ole mahdollista.

Arveluttavista tuloksista huolimatta yritykset ovat saaneet toimintaansa myös yhteiskunnan tukea.

Ihmiset saavat rahansa laittaa mihin haluaa, mutta pitäisin näitä testejä monella tapaa epäeettisenä, sanoo Markus Perola.
Ihmiset saavat rahansa laittaa mihin haluaa, mutta pitäisin näitä testejä monella tapaa epäeettisenä, sanoo Markus Perola.

Yhdelle geenitestejä myyvälle yritykselle veronmaksajien tukea yli 100 000 euroa

Neljästä testiin valituista yrityksistä kaksi on saanut erilaista yritystukea toimintaansa.

Yritykset ovat saaneet yhteensä julkista rahaa yli 150 000 euroa, josta suurimman osan on myöntänyt Business Finland.

Evogenom on saanut Business Finlandilta tukea 50 000 euroa. Myös Digiterveyden taustalla toimiva Digital Health Solutions on saanut ely-keskukselta ja Business Finlandilta yli 100 000 euroa. Yrityksen toimintaan kuuluu muutakin kuin geenitestausta.

Molempien yritysten myymistä geenitesteistä löytyi kohtia, joita asiantuntijamme pitivät epätieteellisinä.

– Kyllä pk-yrittäjyyttä pitää kannustaa, ettei siinä mitään vikaa ole, mutta ehkä voisi välillä kuunnella tieteellisiä asiantuntijoita enemmän, sanoo professori Perola.

Business Finlandin mukaan rahoituspäätöksiä tehtäessä ei kuulla ulkopuolisia asiantuntijoita. Sen sijaan rahoituspäätöksiä tehtäessä kuullaan viraston omia asiantuntijoita ja hakijaa itseään. Rahoituspäätökset pohjautuvat hakijan tekemään projektisuunnitelmaan, jota vasten Business Finland arvioi projektin tutkimuksellisuuden ja uutuusarvon.

Johtaja Minna Hendolin huomauttaa, että Business Finland on myös riskirahoittaja. Tarkoitus on kannustaa yrityksiä uusiin, innovatiivisiin ratkaisuihin. Start up -yrityksille annetaan mahdollisuus kehittyä.

– Keneltä sitten löytyy se suurempi ymmärrys tänään siitä, onko joku radikaali idea höpöhöpöjuttua? Se sama asia voi olla viiden tai kymmenen vuoden päästä juuri sitä huikeinta osaamista, mitä maailmassa tarvitaan.

Yritykset kertovat sivuillaan voivansa käyttää asiakkaan tietoja eri tarkoituksiin

Kuluttajilta ja yhteiskunnalta saatavien rahojen lisäksi yritykset saavat arvokasta tietoa suoraan testit tehneiltä kuluttajilta.

Kaikki valituista yrityksistä ilmoittavat sivuillaan omistavansa testaajilta saamansa raakadatan. Se voi tarkoittaa koko perimää. Vaikka testaajalle annetaan näytteen perusteella tietoa vain muutamista geeneistä, jää periaatteessa tieto kaikista geeneistä yrityksen omaan käyttöön.

Mihin yritykset sitten tätä tietoa käyttävät? Kaikki neljä yritystä kertovat asiasta suurpiirteisesti verkkosivuillaan. Ne sanovat käyttävänsä raakadataa tutkimuksellisiin ja tilastollisiin tarkoituksiin.

Kysymme asiaa kaikilta neljästä yrityksestä. Jokainen yrityksistä ilmoitti, etteivät ne ole luovuttaneet asiakkailta saatua tietoa eteenpäin.

Maailmalla asia on toisin. Esimerkiksi maailman suurin geenitestiyritys 23andMe kertoo ylittäneensä jo 10 miljoonan käyttäjän rajan. Sen bisnestä ovatkin myös asiakkailta saadut tiedot, joita yritys myy eteenpäin muille yrityksille ja tutkimushankkeisiin.

Tämä on herättänyt myös huolia geenitestejä tekevien ihmisten yksityisyydestä. Eri tutkimuksissa anonymisoiduista geenitiedoista on pystytty tunnistamaan esimerkiksi ihmisten sukulaisia ja jopa henkilöllisyyksiä.

Lisäksi geenitieto on itsessään tunnistetieto.

– Sehän on sillä tavalla, että tällainen dna-näyte, jos siitä tutkitaan ihmisen geeniprofiili, niin sehän olisi sama kuin kertoisi nimensä, ja osoitteensa ja henkilötunnuksensa, tiivistää Kere.

Dna:n eristäminen ei näytä onnistuvan

Saamme lopulta myös vastaukset koiran dna-näytteestä.

– Jostain syystä emme ole onnistuneet saamaan viikon analyysiajoissa luotettavia tuloksia näytteestänne. Tämä on hyvin harvinaista, koska käyttämämme näytteenottolaite on ollut erittäin luotettava ja varma, ilmoitetaan MyDNApedia-yrityksestä.

Pian sähköpostiin putoaa lisää samanlaisia viestejä.

– Laboratoriostamme tuli viesti, että sylkinäyte olisi hyvä ottaa uudestaan koska DNA:ta oli saatu eristettyä liian vähän, kirjoittaa Evogenomin asiakaspalvelu.

Evogenom on kiinnittänyt huomiota siihen, että näytteessä on ollut melko paljon bakteereja.

– Mitä voi siis tulla joko syljessä olevan liman mukana tai jos suussa on haava.

Yksikään yrityksistä ei ole saanut tuloksia lähettämästämme koiran dna:sta. Yritykset eivät kuitenkaan kerro tunnistaneensa, että lähettämämme dna-näyte ei ole peräisin ihmiseltä.

– Koiran dna poikkeaa niin paljon ihmisen dna:sta, ja nämä menetelmät ovat niin tarkkoja lukutarkkuudeltaan, että koiran dna:sta ei ilman muuta pitäisi tulla tuloksia ihmisen geeneillä. Se oli hyvä tulos, Kere toteaa.

Lähettämällä yrityksille koiran dna:ta olemme saaneet varmistuksen siitä, että yritykset todella testaavat saamansa näytteet. Niiden luotettavuudessa ei ole tämän suhteen huomautettavaa.


Geenitestien tulokset kännykän näytöllä.
Geenitestien tulokset kännykän näytöllä.
Kuva: Janne Järvinen / Yle
MOT,geenitestit

Yritys uskoo, että koiran dna olisi voinut antaa tuloksen

MyDNApedian toimisto Espoossa sijaitsee vanhassa tiilitalossa, jonka käytävissä leijuu vieno tupakan tuoksu. Geenitestiyrityksen toimisto on raskaan metallioven takana.

MyDNApedian toimitusjohtaja Rauno Granath on suostunut kommentoimaan yrityksen myymää geenitestiä. Hän kertoo MyDNApedian olevan laajentamassa ulkomaille.

Haastattelussa Granath vakuuttaa, että yrityksen testit ovat hyvin tieteellisiä.

– Yleisesti lähdemme siitä, että perinnöllisyydellä pitäisi olla huomattava merkitys jossain tietyssä ominaisuudessa, 30–50 prosenttia, josta loput tulevat niin sanotusta ympäristötekijöistä. Kaikki perustuu tutkittuun tieteeseen.

Kerromme Granathille, että asiantuntijat ovat tästä eri mieltä. Heidän mukaansa yhden geenimerkin vaikutus voi pienimmillään olla alle prosentin.

Lisäksi asiantuntija ei löytänyt tieteellisesti merkittävää tutkimusta MyDNApedian norovirusresistenssiin liitetystä geenivariantista. Granath sanoo, ettei hän tunne kyseisen asian tutkimustaustaa, mutta yritys sanoo tarvittaessa kehittävänsä testejään.

– Jotkut osiot voivat olla jo uuden tutkimuksen ja tiedon valossa vanhentuneet. Niitä sitten korvataan ja kehitetään eteenpäin siitä mukaa, mitä nyt esimerkiksi tästä saadaan tietoa.

Granath pitää koiran dna:n lähettämistä yritykselle arveluttavana. Hän uskoo, että A olisi saattanut saada tuloksen yrityksen testistä.

– Lähtökohtaisesti oletamme, että siellä on ihmisen dna:ta. Koiralla voi olla ehkä samanlainen geenijakso, joka tietyn ihmisen geenin snippiin suunniteltu reagenssi löytää, mutta se voi olla koiralla merkitä aivan eri asioita.

Me emme tee tällä tienestejä ja tulosta, testi on yksi osa meidän kokonaisvaltaista prosessia.― Minna Tervo, Digiterveyden toimitusjohtaja

Toimitusjohtaja pitää absurdina väitettä vääristä viitteistä

Saamme haastattelun myös Digiterveyden toimitusjohtaja Minna Tervolta. Hänen mukaansa yrityksen kehittämän geenitestin taustalla on vahva tieteellinen tutkimus.

– Kyllä nämä geenitestit perustuvat ihan tutkittuun tietoon. Emme me voi mitata geenivarianttia ja väittää, että siellä on joku yhteys siihen ominaisuuteen, ellei siellä ole tutkittua tietoa takana. Se on absurdi väite, Tervo sanoo.

Tervon mukaan yritys käyttää geenitestejä vain motivoimaan asiakkaiden elämäntapamuutoksia. Yrityksen pääasiallinen palvelu on ohjelma, joka ”perustuu osallistujien itsensä johtamisen kehittämiseen sekä tulosten mittaamiseen ja raportointiin”.

– Me emme tee tällä tienestejä ja tulosta, testi on yksi osa meidän kokonaisvaltaista prosessia. Se herättää ihmisten kiinnostusta itsessään, ja kiinnostusta kehittää omaa hyvinvointiaan.

Nordic Genex ja Evogenom halusivat kommentoida testejään meille vain sähköpostitse. Molemmat yrityksistä vakuuttivat, että niiden testit perustuvat laajaan tieteelliseen tutkimukseen.

– Myös meidän mielestä on epäeettistä myydä sellaisia testejä, jotka eivät perustu tieteelliseen tutkimukseen tai jos niissä liikaa yksinkertaistetaan asioita. Kuvaus ei onneksi koske meitä, koska meillä on joka ikisen geenin takana tieteellisiä referenssejä, Nordic Genex kertoi vastauksessaan.

Evogenomin mukaan testissä ei ole tarkoitus huijata ketään.

– Etsimme ja hyödynnämme kaupallisesti ja aktiivisesti luotettavaksi todettua kansainvälistä tutkimusta. Tällä hetkellä ohjelmistomme hyödyntävät noin 1 300:n tutkimuksen antamaa tietoa, kertoi yrityksen toimitusjohtaja sähköpostitse.

Yllättävät tulokset saapuvat näytteenantaja A:lle

Saamiemme tuloksien jälkeen päätämme lähettää näytteenantajan A:n testattavaksi vielä yhteen yritykseen. Tällä kertaa hänen näytteensä on juuri sellainen, kun yritys toivoo. Kyseessä on koirille geenitestejä myyvä kansainvälinen yritys nimeltään EasyDNA.

Tulokset tulevat kolmessa viikossa. Emme saa arviota A:n luonteenpiirteistä tai liikunnallisista taipumuksista, mutta tulokset ovat muulla tavoin yllättäviä.

Kyseessä on dna-näytteen perusteella tehty allergiatesti. Sen mukaan A on allerginen useille eri ruoka-aineille. Hän voi testin mukaan saada oireita kanasta, maitotuotteista, lohesta ja kalkkunasta. Siinä ovat kaikki A:n suosikkiherkut.

Yllättävää on se, että A on täysin terve. Hän ei ole saanut toistaiseksi oireita yhdestäkään testatusta aineesta.

A aikoo jatkaa herkkujen syömistä toistaiseksi levollisin mielin.


Koira nukkuu.
Koira nukkuu.
Kuva: Riikka Kurki / Yle
geenitestit,koira,parsonrussellinterrieri,terrierit,MOT
MOT + Docventures
MOT + Docventures MOT,Docventures

MOT:n toimittaja Kati Pehkonen vieraana Docventures-lähetyksessä tiistaina 12.11. TV2 kello 21.
Aihetta käsitellään myös A-studiossa TV1 kello 21. A-studiossa vieraina apulaisprofessori Minna Ruckenstein Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja Genomiteollisuusjaoston puheenjohtaja Jari Forsström.

Juttua päivitetty 12.11.2019 klo 13.15: Lisätty asiantuntijoiden kommenttivideo. 13.11.2019 klo 11.40 lisätty A-studiossa esitetty video.


Toimittajat: Kati Pehkonen & Johanna Mattinen, Kuvaus: Janne Järvinen, Nella Nuora, Riikka Kurki & Antti Haanpää, Ulkoasu ja taitto: Riikka Kurki, Tuottajat: Hanna Takala & Tuomas Kerkkänen