Hyppää pääsisältöön

Vaatteiden korjaaminen on aktivismia – tapaa tekstiiliasiantuntija Leili Mänder, joka haluaa torjua kerskakulutusta

En kvinna som sitter i en soffa. Kvinnan är textilexperten Leili Mänder som jobbar med att sprida kunskap om textilvård och hållbarhet och som driver kontot @lagningsaktivisterna på Instagram.
Leili Mänder on Instagramtilin @lagningsaktivisterna luoja ja muun muassa luennoi vaatteiden paikkaamisesta ja korjaamisesta, tekstiilihuollosta ja kestävyydestä. En kvinna som sitter i en soffa. Kvinnan är textilexperten Leili Mänder som jobbar med att sprida kunskap om textilvård och hållbarhet och som driver kontot @lagningsaktivisterna på Instagram. Kuva: Carina Ahlskog / Yle korjausompelu,Strömsö

On tekstiilejä, joiden käyttöikä on satoja vuosia. Samaan aikaan heitetään pois täysin käyttämättömiä tekstiilejä. Tekstiilien kerskakulutus sai Leili Mänder toimimaan.

“Oletko tietoinen siitä, että sinulla on tekstiiliriippuvuus?”― Leili Mänder

Hän ei pelkää uhmata yleistä mielipidettä ja sanoa, mitä ajattelee.

- Minulla on tapana sanoa piloillani ihmisille, jotka eivät tunne minua: “Oletko tietoinen siitä, että sinulla on tekstiiliriippuvuus?” Pidämme tekstiilejä nykyisin itsestään selvinä asioina. Hinta ei vastaa tekstiilien arvoa, Mänder sanoo.

Hänestä meidän kannattaisi pitää huolta niistä tekstiileistä, jotka on jo tuotettu.

- Kyse on maapallon voimavaroista huolehtimisesta.

Avaa Instagram postaus

Ympäristöliikkeen aktivismista inspiroituneena, hän kutsuu itseään korjausaktivistiksi. Ja nykyisin hänellä on lähes 10 000 seuraajaa Instagramissa.

Hän aloitti Instagramtilin @lagningsaktivisterna innoittaakseen muita ja lisätäkseen tietoisuutta. Tilillä hän jakaa omia ja muiden korjauksia ja pitää keskustelua yllä.

Avaa Instagram postaus

Korjaaminen kiinnostaa.

Aikaisemmin vaatteiden korjaaminen oli kai pakko tai se yhdistettiin köyhyyteen ja häpeään.

- Nyt tekstiilialan uuden kestävän ympäristöajattelun myötä korjaaminen on käymässä läpi vallanvaihdosta. Siitä, mitä pidettiin ennen välttämättömyytenä tai köyhyyden merkkinä, on nyt tullut jotain luovempaa, leikkisämpää ja erikoista.

Ja Mänder korjaa vaatteita mielellään. Se on melkein hauskempaa kuin uuden neulominen tai ompeleminen. Hänestä ei tarvitse pelätä kokeilemista. Korjaaminen voi myös olla väylä muihin käsitöihin.

Ett ljust småblommigt nattlinne som lappats med synliga lagningar.
Pieniä vahvistuslappusia ja pieniä pistoja, ei haittaa, että korjaus näkyy. Ett ljust småblommigt nattlinne som lappats med synliga lagningar. Kuva: Carina Ahlskog / Yle korjausompelu,paikkaus (ylläpitävä muuttaminen),Tee se itse,vaatehuolto,Strömsö

- Paikkaukset voivat olla esteettisiä ja luovia. Korjaaminen ei vaadi paljon, koska pelissä on pienemmät panokset. Jos on valmis heittämään vaatteen pois ja yrittää sen sijaan korjata sen, ei ole mitään menetettävää.

Avaa Instagram postaus

Tekstiilien korjaamisen aloittamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Työn helpottamiseksi voi olla hyvä pitää korjausnurkkauksessa käsillä pientä rasiaa tai työkalupakkia.

Siihen voi varata eri pituisia ja paksuisia silmäneuloja, eri värisiä ja paksuisia ompelulankoja, karhulankaa, kirjailulankaa, parsinsienen, paikkauslappuja, nappeja ja joustinta.

En japansk handduk med animerat tryck som föreställer katter och spår av tassar. Handduken är lagad med sashiko-stygn.
Nopea ja kestävä korjaus, jonka tekemisestä myös aloittelija selviää. En japansk handduk med animerat tryck som föreställer katter och spår av tassar. Handduken är lagad med sashiko-stygn. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Pyyhe,pyyhkeet,korjausompelu,Strömsö

Ellei ole ommellut sitten kouluaikojen, tuntuu ehkä oudolta pitää neulaa sormissaan, mutta jos 6-vuotias oppii, niin kyllä aikuinenkin oppii uudelleen. Mänder vinkkaa, että kirjastossa on paljon kirjoja korjaamisesta ja tekstiilien huoltamisesta.

TV-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström tillsammans med textilexperten Leili Mänder som sprider kundkap om textilvård, lagning och driver instagramkontot @lagningsaktivisterna.
Elin Skagersten-Ström ja Leili Mänder katselevat korjauksia, jotka Leili on tehnyt alushousuihin. TV-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström tillsammans med textilexperten Leili Mänder som sprider kundkap om textilvård, lagning och driver instagramkontot @lagningsaktivisterna. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Elin Skagersten-Ström,korjausompelu,Strömsö

Nopeaa vallankumousta ei Mänder tekstiilialalla näe. Pitää vaikuttaa hitaasti ja itsepäisesti asenteisiin ja kulutustottumuksiin.

- Minulta kysytään usein, voimmeko ommella itsemme parempaan maailmaan, mutta se ei ole mahdollista lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä meistä tulee kuitenkin parempia huolehtimaan tekstiileistä ja pidentämään niiden käyttöikää isommassa mittakaavassa, rakenteellisella tasolla, ja silloin sillä on vaikutuksia uusien tekstiilien tuotantoon. Siksi on tärkeää huolehtia niistä tekstiileistä, joita meillä on.

Vintage damunderbyxor i ljusrosa, med vit spetskant.
Vintage damunderbyxor i ljusrosa, med vit spetskant. Kuva: Carina Ahlskog / Yle alusvaatteet,alushousut,naistenvaatteet,Strömsö,korjausompelu

Leili Mänder käyttää itse mieluiten vintagevaatteita ja hänen vaatekokoelmassaan on kaikkea satavuotiaasta kimonosta 1920-luvun leninkiin. Hän pitää itseään enemmän vaatteiden haltijana ja uskoo, että useimmat vaatteista elävät häntä pidempään.

Mutta vaikka käyttäisikin uudempia vaatteita, joilla ei ole niin suurta kulttuurista tai historiallista arvoa, on Mänderin mielestä silti huolehdittava vaatteistaan.

Hänen oma suosikkikorjausprojektinsa on sotienjälkeiseltä ajalta peräisin olevat villasukat. Niitä on parsittu lukemattomat kerrat erivärisillä langoilla.

- Minulle niistä on tullut nautintokorjaussukat, joita parsin, kun elämä tuntuu rankalta. Niiden korjaaminen on pyyteetöntä, Mänder sanoo.

En blå- och brunmönstrad stickning på en trasig brun kofta. Synlig lagning.
Säästä vai heitä pois? Tämä takki oli matkalla kaatopaikalle, kun Leili Mänder pelasti sen. Sitä on korjattua jo monesti aiemmin, siksi Mänder on valinnut näkyvät korjaukset ja reilut vahvistukset. En blå- och brunmönstrad stickning på en trasig brun kofta. Synlig lagning. Kuva: Carina Ahlskog / Yle neulonta,korjausompelu,Strömsö,vaatehuolto