Hyppää pääsisältöön

Kirsi Marie lähti opiskelemaan sosialismia Itä-Saksaan – löysi yllättäen vilkkaan homo- ja lesbokulttuurin

DDR:n lipun edessä kaksi nuorta
KIrsi Marie Liimatainen (vas.) ja gay-ystävä 1980-luvun lopulla jossain Itä-Berliinissä. DDR:n lipun edessä kaksi nuorta Berliini,Kirsi Liimatainen,Arkistomatka

DDR:n kansainvälinen nuorisokorkeakoulu oli näyteikkuna reaalisosialismiin ja sen tehtävänä aatteen levittäminen ympäri maailman. Koulussa opiskeli vuosittain satoja nuoria eri maista ja kulttuureista. Vuonna 1988 parikymppinen Kirsi Marie Liimatainen seisoi samassa joukossa Itä-Berliinin Bogenseella.

Kirsi Marie oli kasvanut työläisperheessä Tampereen Pispalassa. Usko sosialismiin ja tasa-arvoiseen työläisten hallitsemaan yhteiskuntaan oli periytynyt jo isovanhemmilta.

Pienestä pitäen hän oli osallistunut vappumarsseihin ja pioneerileireihin. Sitten vähän myöhemmin tulivat kuvaan mielenosoitukset, talonvaltaukset ja nälkälakko. Ne eivät kuitenkaan riittäneet - maailmassa vallitsevalle epäoikeudenmukaisuudelle oli tehtävä jotain enemmän.

Kirsi Marie janosi lisää tietoa reaalisosialismista. Jotkut hänen ystävistään lähtivät Moskovaan Komsomol-kouluun, mutta Kirsi Marie valitsi Saksan demokraattisen tasavallan. Koulu sijaitsi Bogenseella, parikymmenen kilometrin päässä Itä-Berliinin keskustasta. Oppiaineena oli marxismi-leninismi.

Kirsi Liimatainen vappumarssilla isoäitinsä kanssa 1974
Kirsi Marie punaisessa takissa valkoinen pipo päässä vappumarssilla isoäidin kanssa vuonna 1974. Kirsi Liimatainen vappumarssilla isoäitinsä kanssa 1974 Kirsi Liimatainen,Arkistomatka
Kirsi Liimatainen mielenosoituksessa Shelliä vastaan 1987
Kirsi Marie osoittamassa mieltä Shelliä vastaan vuonna 1987. Kirsi Liimatainen mielenosoituksessa Shelliä vastaan 1987 Kirsi Liimatainen,Arkistomatka

Nuoria yhdisti bailaus ja toivo paremmasta maailmasta

Bogenseen koulun opiskelijoiden joukossa oli puolueaktivisteja, vapaustaístelijoita muun muassa Etelä-Amerikasta, Afrikasta ja lähi-idästä, sekä tavallisia sosialismista kiinnostuneita nuoria kuten Kirsi Marie. Koulun kampuksella hengitettiin kansainvälisen solidaarisuuden ilmaa.

“Suurin juttu oli se, että sai olla yhdessä kahdensadan nuoren kanssa, jotka tulivat eri puolilta maailmaa. Kaikilla oli omat kokemuksensa ja omat tarinansa kotimaistaan.”

Opiskelijoita yhdisti sosialismin aate, mutta myös vapaus olla juuri sellainen kuin halusi. Ahkeran opiskelun ohessa koulussa oli paljon yhteisiä tapahtumia ja illanviettoja. Kirsi Marie kirjoitti ja ohjasi siellä ensimmäisen näytelmänsä.

Opiskelijoilla oli myös oma baari ja disko, suhteita solmittiin ja pariskuntia syntyi eri kansallisuuksien välillä.

Kirsi Liimataisen opiskelijakortti DDR:ssä
Bogenseen koulun opiskelijakortti. Kirsi Liimataisen opiskelijakortti DDR:ssä Kirsi Liimatainen,Arkistomatka
Juhlintaa DDR:n nuorisokorkeakoulussa 1980-luvulla.
Juhlintaa sosialismin hengessä. Juhlintaa DDR:n nuorisokorkeakoulussa 1980-luvulla. Kuva: Kirsi Marie Liimatainen Berliinin muuri
Koulussakin mulla oli jossain vaiheessa tyttöystävä eikä se haitannut ketään.

Yleinen mielikuva oli silloin, että Berliinin itäpuoli oli ankea ja ahdistava paikka. Kirsi Marielle matkasta tuli kuitenkin vapauttava ja identiteettiä vahvistava kokemus.

“Olin 20 vuotias ja biseksuaali. Ja Tamperehan oli hirveän konservatiivinen paikka eikä siellä ollut tilaa hengittää. Tässä suhteessa DDR oli minun mielestäni yllättävän vapaamielinen ja hyväksyvä.”

“Bogenseen koulussakin mulla oli jossain vaiheessa tyttöystävä eikä se haitannut ketään millään lailla. Päinvastoin se oli ihmisten mielestä normaalia.”

Vaikka koulu sijaitsi hankalan matkan päässä keskustasta, kaupungin yöelämä alkoi vähitellen kiinnostaa Kirsi Marieta.

Arkistomatka: Itä-Berliinin salattu elämä

Kun metro ei enää kulkenut, ajettiin pimeillä takseilla läpi syntisen Itä-Berliinin.

“Ne oli nimenomaan DDR:stä kotoisin olevat opiskelijapojat, jotka veivät minut ensi kertaa homodiskoon Itä-Berliinissä. Ja siitä avautui sitten kokonaan uusi kiehtova maailma. Tutustuin uusiin nuoriin ja yhtäkkiä olinkin katsomassa heidän oppilastöitään teatterikoulussa. Ja sitten mentiinkin jo lujaa vauhtia johonkin jazz-baariin ja niin edelleen.”

“Ne halusivat koko ajan länteen ja kadehtivat mun länsivaatteita. Mä sitten jakelinkin niitä ihmisille. Mutta ne olivat kekseliäitä ja tekivät myös itse makeita diskovaatteita ja julisteita. Ja kun metro ei enää kulkenut ajettiin pimeillä takseilla läpi syntisen Itä-Berliinin.”

“Ja siihen elämäntapaan nimenomaan kuului, että homot ja lesbot olivat yhdessä. Kun homokulttuuri sitten myöhemmin kaupallistui tämä asia valitettavasti muuttui.”

Kirsi Liimataisen ystävä Sven Itä-Berliinissä 1988
Gay-ystävä jossain Itä-Berliinissä. Kirsi Liimataisen ystävä Sven Itä-Berliinissä 1988 Kirsi Liimatainen,Arkistomatka
Kirsi Liimatainen ystävänsä Gabin kanssa Itä-Berliinissä 1988
Kirsi Marie ja ystävä Gabi. Kirsi Liimatainen ystävänsä Gabin kanssa Itä-Berliinissä 1988 Kirsi Liimatainen

Sosialismin nurja puoli paljastuu

“Bogenseen koulu oli DDR:ssä eräänlainen saari. Kaikki toimi jotenkin niin upeasti. Oli opettajia ja tulkkeja, jotka olivat tottuneet ihmisiin eri kulttuureista.”

“Mutta sitten tapahtui jotain, kun rupesin menemään enemmän Itä-Berliiniin ja kiersin muutenkin DDR:ssa, ja tapasin ihmisiä ja puhuin heidän kanssaan. Tapasin nuoriakin, jotka eivät piitanneet yhtään mistään kommunismista tai Leninin kirjoista, joita minä raahasin mukanani repussa. Siinä kun katsoin sitä arkipäivää, niin tajusin pian, ettei se toiminut missään nimessä se reaalisosialismi. Ja se oli se kova pettymys.”

Tähän havaintoon Kirsi Mariella meni kaksi kuukautta, ja samalla heräsi jo epäilys, että lukeeko DDR:n salainen poliisi Stasi hänen Suomeen lähettämiään kirjeitä.

Opiskelu alkoi syksyllä 1988 ja päättyi kesällä 1989. Kirsi Marie, tai kukaan muukaan opiskelijoista ei voinut aavistaa, että se olisi viimeinen vuosikurssi nuorisokorkeakoulussa. Saman vuoden syksyllä Berliiniin muuri murtui ja Kirsinkin itä-saksalaiset opiskelukaverit pääsivät vihdoin vapaasti matkustamaan länteen.

”Heti länsipuolelle päästyään, he olivat löytäneet rikkinäisen puhelinkopin, josta saattoi yhdellä Saksan markalla soittaa Suomeen. He sanoivat, että seuraavaksi me tullaan sinne. Ja tulivatkin."

Rasismin vastainen marssi, lippu palaa Bogensee 1988
Rasismin vastustamiseksi poltettiin Bogesseella lippu. Rasismin vastainen marssi, lippu palaa Bogensee 1988 Kirsi Liimatainen,rasismi
Kirsi Liimatainen teatteriesityksessä DDR:ssä nuorisokorkeakoululla 1988
Kirsi Marie kirjoitti ja ohjasi koululla näytelmän. Kirsi Liimatainen teatteriesityksessä DDR:ssä nuorisokorkeakoululla 1988 Kirsi Liimatainen,Arkistomatka

Usko paremmasta maailmasta elää edelleen

Kirsi Marie valmistui näyttelijäksi Tampereen yliopiston Näyttelijäntyön laitokselta 1990-luvulla ja työskenteli monissa suomalaisissa teattereissa ja tv-sarjoissa. Vuostituhannen taitteessa hän lähti uudestaan Saksaan ja opiskeli elokuvaohjaajaksi Potsdam-Babelsbergin elokuvakorkeakoulussa.

Hänen tuorein ohjaustyönsä, dokumentti Toveri, missä olet nyt? (2016) on katsottavissa Yle Areenassa ja nähdään Teemalla sunnuntaina 17.11. klo 12. Dokumentissa Kirsi Marie etsii Bogenseen koulun entisiä opiskelijatovereita ympäri maailman ja pohtii, miten on käynyt ihanteille maailman muuttamisesta. Dokumentti sai Saksassa Metropolis-palkinnon parhaasta dokumenttielokuvan ohjauksesta vuonna 2017. Palkinnon myöntää vuosittain elokuvaohjaajien liitto BVR.

“Poliittisuus on nyt minun kohdallani sitä, että haluan vaikuttaa elokuvan ja teatterin avulla". Kirsi Marie Liimatainen haluaa saada ihmiset miettimään arvojaan ja toivoo, että ihmiset edelleen uskoisivat, että asioihin voi vaimuttaa.

“Oma arvomaailmani on ihan samanlainen kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Tasa-arvo, ympäristönsuojelu, kulutuksen vastaisuus ja humaani ajattelu, muun muassa näillä periaatteilla mennään. Ja nämä arvot olen saanut jo pikkutyttönä mummoltani. ”

Kirsi Marie Liimatainen ja Marko Gustafsson.
Kirsi Marie Liimatainen ja Arkistomatkan juontaja Marko Gustafsson tänä syksynä Berliinissä, taustalla DDR:n entisen nuorisokorkeakoulun päärakennus. Kirsi Marie Liimatainen ja Marko Gustafsson. Kuva: Yle / Juha Suomalainen Berliinin muuri

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa