Hyppää pääsisältöön

Tuomas Murasen rikos – elokuva rikoksesta ja sen seurauksesta

Sattumanvarainen tapaus johtaa arvaamattomiin seurauksiin Jukka Sipilän ohjaamassa tv-elokuvassa Tuomas Murasen rikos vuodelta 1994, joka perustuu Lars Janssonin romaaniin.

Tuomas Muranen on vaatimaton pieneläjä, hiljainen apulainen taidehuutokaupassa. Elämä pyörii työn ja kodin välillä. Arki on tasaista. Kaikki muuttuu, kun Tuomas Muranen sattumalta näkee ryöstömurhan. Murhaaja pakenee hädissään ja jättää jälkeensä uhrin ja asiakirjasalkun. Muranen sieppaa salkun, avaa sen ja huomaa sen olevan täynnä viidensadan markan seteleitä.

Murasen olisi tietysti pitänyt viedä salkku poliisille ja kertoa tietonsa tapahtuneesta. Hän päättää kuitenkin pitää salkun. Murasen elämä saa uuden suunnan. Hän alkaa käyttää rahoja, ostella tavaroita ja uusia vaatteita. Hiljaiset koti-illat vaimon kanssa vaihtuvat ravintoloihin ja muihin huveihin. Elämään astuu myös nuori nainen, Anu, jonka kanssa Muranen aloittaa suhteen. Hän myös ostaa naiselle asunnon ja auton. Pikku hiljaa Murasen persoonakin alkaa muuttua, pinnalle nousee kovaotteinen vallankäyttäjä.

Murhatun miehen kuljettamat setelit olivat merkittyjä ja Murasen rahankäyttö johdattaa poliisin hänen jäljilleen, Eivätkä ongelmat lopu siihen. Anu osoittautuu prostituoiduksi ja alkuperäinen murhaajakin ilmestyy kuvioihin. Vaimokin alkaa ihmetellä miehen menoja ja palkkaa yksityisetsivän. Leikki alkaa käydä vaaralliseksi. Väistämätön on edessä.

Jukka Sipilän ohjaaman Tuomas Murasen rikoksen nimiroolissa nähdään ensimmäisessä elokuvan pääroolissaan monista vaikuttavista sivurooleistaan tunnettu Olavi Ahonen. Elokuva perustuu Muumi-sarjakuvien piirtäjänä tunnetun Lars Janssonin romaaniin Viisi tuhatta puntaa (Fem tusen pund, 1967). Muissa rooleissa nähdään mm. Vieno Saaristo vaimona, Anna-Leena Härkönen tyttöystävänä, Pauli Poranen murhaajana, Liisamaija Laaksonen huutokaupan asiakkaana, Leif Wager huutokauppakamarin omistajana ja Ossi Ahlapuro rikospoliisina.

Lisää ohjelmasta

Keskustele