Hyppää pääsisältöön

Falafelit ovat tulleet jäädäkseen – näillä viidellä vinkillä saat niistä kuohkeita ja rapeita

Falafeleista on tullut Lähi-idän suosituin lahja Pohjoismaiselle ruokakulttuurille. Ne ovat helppotekoisia pyöryköitä tai pihvejä, jotka oikeiden lisukkeiden kanssa maistuvat useimmille.

Falafeleissa on eroja. Huonoimmillaan ne ovat ankeita, taikinaisia ja mauttomia – parhaimmillaan kuohkeita, rapeita ja meheviä.

Tässä Strömsön kokin Anders Samuelssonin vinkit onnistuneeseen lopputulokseen.

  1. Käytä mieluiten kuivattuja papuja tai kikherneitä, jotka liotat itse.
  2. Jätä massaan pieniä sattumia, jotta falafelit eivät tunnu taikinaisilta. Mausta hyvin.
  3. Lisää leivinjauhe massaan viimeisenä. Se saa falafelit ”kohoamaan” uppopaistamisen aikana, jolloin niistä tulee kuohkeampia.
  4. Uppopaistamisessa öljyn lämpötila on tyypillisesti 160 astetta. Anders suosittelee kuitenkin hieman matalampaa lämpötilaa, jotta falafelit lämpenevät ja kypsyvät kauttaaltaan.
  5. Panosta lisukkeisiin. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kurkku-jogurttikastike ja keltaisista herneistä valmistettu hummus, etenkin jos haluaa käyttää kotimaisia aineksia.

Tee falafeli kotimaisilla härkäpavuilla

Ainekset, 4 hlö:

  • 300 g kuivattuja härkäpapuja
  • 2 tl ruokasoodaa liottamiseen
  • 1 ruukku silopersiljaa
  • 1 iso keltasipuli tai 3–4 kevätsipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 litraa kasviöljyä uppopaistamiseen
Liotetut härkäpavut
Liotetut härkäpavut Kuva: Yle/Carina Ahlskog Härkäpapu,Kulho

Tee näin:

  1. Liota härkäpapuja yön yli kylmässä vedessä, johon on lisätty 2 tl ruokasoodaa. Käytä isoa kulhoa, koska pavut turpoavat liottamisen aikana. Kaada sitten liotusvesi pois ja huuhtele pavut huolellisesti.
  2. Jauha pavut erissä lihamyllyssä. Jatka jauhamista, kunnes massa on tasaista. Voit käyttää myös tehosekoitinta, mutta jätä massaan pieniä sattumia.
  3. Silppua silopersilja ja keltasipuli karkeaksi. Murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita silopersilja- ja keltasipulisilppu, valkosipulimurska, juustokumina, suola ja mustapippuri papumassan joukkoon ja jauha seos vielä kerran lihamyllyssä tai tehosekoittimessa.
  4. Lisää lopuksi joukkoon ruokasooda ja leivinjauhe ja sekoita huolellisesti.
  5. Muotoile massasta esimerkiksi pieniä pihvejä, patukoita tai pyöryköitä.
  6. Uppopaista falafeleja 135–145-asteisessa kasviöljyssä 6–8 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia.
  7. Falafelit ovat rapeimmillaan vastapaistettuina mutta maistuvat hyvältä myös hieman jäähtyneinä.
 Härkäpapu jauhetaan jauhatuskoneen läpi
Härkäpapu jauhetaan jauhatuskoneen läpi Kuva: Yle/Carina Ahlskog Härkäpapu,Lihamylly

Hummus keltaisista herneistä

Ainekset:

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 dl keitettyjä keltaisia herneitä
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl tahinia
  • 1 tl juustokuminaa
  • noin 1 dl vettä
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa
  • mustapippuria
Hummus lautasella
Hummus lautasella Kuva: Yle/Carina Ahlskog hummus,herneet (suku)

Tee näin:

  1. Silppua valkosipulinkynsi hienoksi. Soseuta valkosipulisilppu, keltaiset herneet, oliiviöljy, tahini ja juustokumina tasaiseksi tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva.
  2. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Kurkku-jogurttikastike

Ainekset:

  • 1 kurkku
  • suolaa
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • ½ ruukkua tilliä silputtuna
  • 1 limetin mehu
  • mustapippuria
 Kurkkujogurtti kulhossa
Kurkkujogurtti kulhossa Kuva: Yle/Carina Ahlskog jogurtti,kurkku

Tee näin:

  1. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja ripota päälle suolaa.
  2. Anna ylimääräisen nesteen valua pois.
  3. Mausta turkkilainen jogurtti tillisilpulla, limettimehulla, suolalla ja mustapippurilla.
  4. Puserra kurkkuraasteesta viimeisetkin nesteet ja kääntele se jogurtin joukkoon.

Tarjoa falafelit pitaleipien ja ohueksi suikaloidun punakaalin kanssa.

Vinkki!

Voit säilyttää paistamattomia falafeleja pakastimessa. Ota ne sulamaan huoneenlämpöön 5–10 minuuttia ennen uppopaistamista.

Oliko tämä mielestäsi hyvä resepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä:

Annos Strömsön falafelia
Falafeilla täytetty pitaleipä Annos Strömsön falafelia Kuva: YLE/Carina Ahlskog falafel,punakaali,pitaleipä,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa