Hyppää pääsisältöön

Hanki itsellesi vähän rauhaa ja hiljaisuutta – rakenna äänenvaimennettu tuoli

Yksi haluaa hiljaisuutta, toinen haluaa puhua ja saada ääntä ympärilleen. Molemmat ovat oikeassa. Tämä tuoli toimii molemmille.

Tuoliin voi istua se, joka haluaa puhua häiritsemättä muita ja myös se, joka haluaa pois enimmästä puheensorinasta huoneessa saadakseen hiukan hiljaisuutta ja rauhaa – mutta älkää istuko yhtä aikaa, silloin voi tulla ahdasta!

Tuoli Strömsön salissa.
Tuoli Strömsön salissa. Kuva: YLE/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Jim Björni,tuolit

Rakensimme rungon tai itse tuolirakenteen 12 mm:n koivuvanerista. Sahaamalla ja ruuvaamalla yhteen vanerilevyt saimme tukevan kuution, jossa on katto, seinät ja sopivalla korkeudella oleva istuinosa.

Kuutio on vuorattu sisäpuolelta pehmeällä vaahtomuovilla (superlon), vanulla ja kankaalla.

Jos haluat rakentaa oman ”äänikuution” jollekin, jonka haluat hiljaiseksi tai voidaksesi itse saada hiljaisuutta ja rauhaa, löydät piirustukset runkoon ja sisustukseen täältä:

Äänenvaimennettu tuoli(.pdf)
Tuolin sisustus (.pdf)

Materiaali sivuihin ja kattoon:

  • 4 mm vaneria
  • 25 mm paksua vaahtomuovia
  • kangasta

Materiaali selkänojaan ja istuinosaan

  • 4 mm vaneria selkänojaan ja 10 mm vaneria istuinosaan
  • 50 mm paksua vaahtomuovia
  • 20 mm paksua vanua (vanun ansiosta kangas ei kulu vaahtomuovia vasten hiertyessään)
  • kangasta
  • nappeja
Jim ja Jonas Strömsössä
Jim ja Jonas Strömsössä Kuva: YLE/Marika Lyttz-Råholm Strömsö,Jim Björni,Jonas Sundström

Sisustus:

Kaikki pehmeä, vaahtomuovi, vanu ja kangas on nidottu kiinni 4 mm ja 10 mm paksuihin vanerilevyihin. Seinät ja katto-osat ruuvataan helposti kiinni runkoon, selkänoja ja istuinosa pysyvät paikoillaan ilman ruuveja.

Tuoli on kokeilu, jossa yritimme luoda rauhallisen ja ihanan äänenvaimennetun ympäristön. Se on paikka, jossa voi istua ja puhua yksityispuheluita tai jossa voi istua palautumassa, vaikka muut metelöisivät ympärillä.

60-luvun suomalaisen huonekalumuotoilun innoittamina teimme kuution, jossa on jalat, tuolin, jossa on mahdollisimman monta seinää ja pehmeää pintaa.