Hyppää pääsisältöön

Keräätkö, karsitko vai kierrätätkö tavaroita? Kerro meille

Millainen on sinun suhteesi tavaraan?
Millainen on sinun suhteesi tavaraan? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Tavara

Miten suhtaudut tavaraan? Keräätkö, karsitko vai kierrätätkö tavaroita? Miten sinun lapsuudenkodissasi suhtauduttiin tavaraan? Oliko tavarasta puutetta vai oliko sitä aina riittävästi? Oletko keräilijä, joka hamstraa tavaroita? Oletko karsinut tai vähentänyt tavaroita? Miksi? Millaisilla esineillä on sinulle tunnearvoa? Tuoko tavara onnea?

Nykyään moni elää tavarapaljouden keskellä. Keskiverto suomalaisperhe omistaa 10 000 - 50 000 tavaraa. Tilanne ei ole aina ollut tämä.

On ollut sellainen aika, jolloin tavara loi turvallisuutta

Suurilla ikäluokilla on ollut lapsuudessa pulaa tavarasta. Heillä on kokemus puutteesta ja se näkyy heidän suhtautumisessaan tavaraan ja omistamiseen.

“He keräävät aktiivisesti tavaraa. He ovat sitä mieltä, että kaikki pitää olla omaa. Heille on tärkeää, että kaikkea pitää olla omasta takaa, kuten esimerkiksi päältäajettava ruohonleikkuri”, kertoo Wilska.

Monella nykyisellä keski-ikäisellä ja nuorella aikuisella ei ole ollut samalla tavalla puutetta tavarasta kuin suurilla ikäluokilla.

Yksittäisellä esineellä ei ole samanlaista arvoa kuin aikaisemmin”

“Juuri heidän keskuudessaan on halu vähentää tavaraa. He kokevat ahdistavana, että tavaraa on liikaa. Yksittäisellä esineellä ei ole samanlaista arvoa kuin aikaisemmin” , sanoo professori Terhi - Anna Wilska.

Tavara ei ole enää välttämättä arvokas ja kestävä. Halpa massatuotanto suoltaa meille jatkuvasti uutta krääsää. Meille myös jatkuvasti mainostetaan uusia tavaroita.

“Me kuvittelemme, että tavara on jonkin tavoitellun onnen lähde”, kertoo professori Terhi-Anna Wilska.

Arvostatko vai ahdistutko tavarasta? Kerro millainen on sinun suhteesi tavaraan? Miten sinun lapsuudenkodissasi suhtauduttiin tavaraan? Oliko tavarasta puutetta vai oliko sitä aina riittävästi? Oletko keräilijä, joka ei laita tarpeetonta tavaraa kiertoon? Oletko karsinut tai vähentänyt tavaroita? Miksi? Mitä tavarat merkitsevät sinulle? Millaisilla esineillä on sinulle tunnearvoa? Tuoko tavara onnea?

Vastaa kyselyyn maanantaihin 25. marraskuuta mennessä. Vastauksesi voi olla osa Havaintoja ihmisestä -ohjelmaa. Voit kertoa kokemuksestasi nimimerkillä. Valitse nimimerkiksi jokin erisnimi.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa pohditaan ihmisen suhdetta tavaraan Yle Radio 1:ssä 19. joulukuuta kello 12.10. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.