Hyppää pääsisältöön

Prisma: Lääkettä luonnosta? – Eläinten superominaisuuksista etsitään apua ihmiselle

Voisiko ihminen valjastaa eläinten superkyvyt lääketieteen hyväksi?
Voisiko ihminen valjastaa eläinten superkyvyt lääketieteen hyväksi? Kuva: Heiko De Groot / doclights/NDR/Arte Yle TV1

TV1 keskiviikkona 20.11.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 23.11. ja maanantaina 25.11. klo 23.25, Areenassa

Isokauris eli saksanhirvi saa joka kesä komean sarvikruunun alle viidessä kuukaudessa. Luuaines kasvaa puolitoista senttiä päivässä. Eläimellä on fysiologisia erityisominaisuuksia, joiden avulla se kasvattaa vuoden aikana valtavan määrän luuta.

Eläimet ovat todellisia supersankareita, sillä niillä on yliluonnollisilta vaikuttavia kykyjä. Osa eläimistä voi kasvattaa uuden raajan menettämänsä tilalle tai nukkua talviunta kuukausikaupalla ilman että elimistö rapistuu.

Voisiko ihminen valjastaa nämä eläinten ominaisuudet lääketieteen avuksi? Voisimmeko parantaa esimerkiksi osteoporoosin, sydäntaudit tai vaikkapa Alzheimerin taudin?

Eläinkunnan hämmentävät kyvyt ovat tutkijoillekin yhä arvoituksia. Mikä selittää nämä luonnonvoimat?

Palkittu tiededokumentti Prisma: Lääkettä luonnosta? tutustuu kahdeksaan eri tutkimusprojektiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Tutkijat yrittävät muun muassa selvittää, voisiko ihmiskehon uusiutumiskykyä nopeuttaa.

Ohjelma osoittaa vaikuttavasti, kuinka eläimet voivat auttaa pelastamaan ihmishenkiä. Edellytyksenä on, että luonnon monimuotoisuus pystytään turvaamaan eri puolilla maapalloa.

Wild Medicine: Animals Superpowers. Ohjaus: Heiko De Groot. Tuotanto: Doclights/NDR/Arte, Saksa, 2018. Lukijana on Petri Hanttu.