Hyppää pääsisältöön

Jerry Williams karjui biisejä vaikka selällään maaten – 1960-luvun ruotsalainen rokkikunkku mesoaa harvinaisella livenauhalla

Pohjoismaiden rajuimpia rock-ryhmiä 1960-luvun alussa oli Jerry Williams & The Violents, joka esiintyi tiuhaan myös Suomessa. Ylen arkistossa vierailuista on säilynyt yksi ainoa kiihkeätunnelmainen kuvatallenne.

The Violents -kitarayhtye oli perustettu Tukholmassa vuonna 1959. Bändi niitti suosiota myös Suomessa mm. Alpens ros -hitillään ja vaikutti vahvasti täkäläisen rautalankainnostuksen kehittymiseen.

Kuusikymmenluvun alussa The Violents värväsi laulusolistikseen Jerry Williamsin (oik. Erik Fernström, 1942–2018), joka kohosi heti kokoonpanon keulakuvaksi. "Mr. Dynamitena" tunnetun laulajan hittejä olivat mm. Darling Nelly Grey, Twistin' Patricia, Lolita ja Number One. Williams edusti 1960-luvun lopulle asti perinteistä rock and roll -tyyliä, johon palasi myöhemmin uudelleen. Hän jatkoi rokkarin uraansa yli 70-vuotiaaksi asti.

Jyrki Hämäläinen kuvasi Jerry Williamsin esiintymistä Tukholmassa Suosikki-lehdessä vuonna 1964 antaumuksellisella proosatyylillään: "Siniseen smokkiin pukeutunut artisti hyppää lavalle sähköiskun terävyydellä. Punaiset sukat välähtävät jalkapotkun piiskatessa orkesteriin paholaismaisen vauhdin. 'Come on, come on' sytyttää yleisön liekkeihin: Tuhatta dynamiittiräjähdystä vastaava huuto täyttää hallin."

Vauhdikas lavashow kelpasi myös tv-huumorin tarpeisiin

The Violents ja Jerry Williams kävivät Suomessa yhdessä useita kertoja vuosina 1962–1964. Muistelmissaan Williams kehuu perinteisellä rock and rollilla olleen Suomessa aina "oma pieni turvallinen nurkkauksensa".

Parilta Suomen-vierailulta tallennettiin myös tv-kuvaa. Oheinen tallenne on säilynyt joulukuussa 1964 lähetetyn Piikkis-viihdeohjelman työnauhalla.

Nauha on ilmeisesti kuvattu Linnanmäen Peacock-teatterissa 27.11.1964 pidetyn "Shakin All Over"-konsertin yhteydessä. Lehti-ilmoitus kertoi tv:n tallentavan tapahtuman, ja siksi "kamera" toivoi "löytävänsä yleisön joukosta vauhdikkaita ilmeitä ja 'yeah yeah'-tunnelmaa". Piikkis-ohjelman toimittaja Matti Kuusla, joka vilahtaa katsomokuvissa useaan otteeseen, pyrkii selvästi toteuttamaan mainittua toivetta.

Katkelma antaa hyvän kuvan bändin vauhdikkaasta lavashow'sta ja etenkin Jerry Williamsin energisestä esiintymistyylistä ja ansiokkaasta jalkatyöstä. Rock-klassikko Mean Woman Blues saa dynaamisen käsittelyn, jossa suvantopaikat ja kiihkeät purkaukset vuorottelevat. Kliimaksin lähestyessä soittajat kapuavat vahvistimien ja sähköurkujen päälle, ja huippukohdassa heittäydytään lavalle selälleen tai kontalleen.

The Violentsissa soittivat tässä vaiheessa kitaristi Tonny Lindberg, basisti Billy Gustafsson, urkuri Rune Persson sekä rumpali Johnny Landenfelt, jolle Williams välillä karjuu käskyjä.

Piikkis-huumorisarjan lähetysversiossa kuvanauhan päällä kulki laulutekstin parodinen suomenkielinen "selostus". Sen mukaan tarina kertoi prinssistä, joka kohtaa lähteellä neidon, ylistää tämän kauneutta, näppäilee luutullaan sointuja ja laulaa. Hän ei kuitenkaan saa tyttöä omakseen, sillä tämä heilastelee salaa paimenpoikaa.

Tiedätkö missä Jerry Williamsin ja The Violentsin oheinen esiintyminen on kuvattu? Kerro tietosi artikkelin kommenttiosiossa.

Artikkelin lähteitä: mm. Heimo Hatakka, Muistan vielä vuonna 56, Gummerus 2003; Arto Vilkko, Emmaa etsimässä, Back to the Sixties 2013; Jyrki Hämäläinen, Euroopan vaarallisin räjähdysaine Jerry Williams, Suosikki 12/1964; Jerry Williams & Bo Rehnberg, Jerry, Norstedt 1992; Helsingin Sanomien digiarkisto (HS Aikakone).

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto