Hyppää pääsisältöön

Joey Deen "mauton ja sairaalloinen sätkyttely" Kulttuuritalolla 1963 – arkistolöytö vie historiallisen rockvierailun tunnelmiin

Amerikkalainen Joey Dee & The Starliters oli ensimmäinen kansainvälisesti tunnettu rockbändi, joka nähtiin Suomessa. Vauhdikkaan lavashow'n lisäksi ryhmä toi mukanaan Beatles-kampauksen. Kulttuuritalolta kuvattu lyhyt livevälähdys on Ylen vanhimpia jälkipolville säästyneitä rock-tv-tallenteita.

Twist-kuninkaiksi tituleeratut Joey Dee ja The Starliters konsertoivat Helsingissä 1.3.1963. Suomessa kokoonpano tunnettiin parhaiten miljoonahitistään Peppermint Twist. Ryhmä oli mukana myös täällä esitetyssä filmissä Twistin hurmaa.

Ilmoitus Joey Dee and The Starlitersin konsertista Kulttuuritalolla Helsingin Sanomissa 1963.
Konsertti-ilmoitus Helsingin Sanomissa 24.2.1963. Ilmoitus Joey Dee and The Starlitersin konsertista Kulttuuritalolla Helsingin Sanomissa 1963. 1963,Kulttuuritalo,lehti-ilmoitukset,Joey Dee and the Starliters

Kulttuuritalon konsertissa päästiin kunnon rock and roll -show'n makuun. Iskelmä-lehden Erkki Pällin mukaan Starlitersin esitykset "koostuivat yhtä paljon miltei akrobatiaa lähentelevästä liikehdinnästä kuin varsinaisesta laulustakin".

Äänen voimakkuus oli sellainen, että korvat soivat vielä puoli tuntia konsertin jälkeen.― Erkki Pälli Iskelmässä 3/1963

Ajan Sävel -lehti säesti: "Välillä solisti pyöri lavalla kuin hurmiossa taustayhtyeen kajautellessa mikrofoninsa välityksellä hurjia tehostehuutoja."

Joey Dee ja taustalaulajat David Brigati ja Larry Vernieri twistasivat villisti sätkytellen, riisuivat takkinsa ja nakkasivat ne nurkkaan ja heittäytyivät lavalle polvilleen tai selälleen. Dee itse laskeutui välillä yleisön sekaan istahdellen tyttöjen syliin, kun taas rumpali Willie Davis intoutui kiertelemään pitkin salia nakuttaen kapuloillaan lattiaa ja portaita.

Ensihavainto Beatles-frisyyristä

Vaikka katsojia oli vain kuutisen sataa, Joey Deen konsertti teki moniin syvän vaikutuksen, Varsinaisena tajunnanräjäyttäjänä sitä muisteli Remu Aaltonen kirjassa Poika varjoiselta kujalta: "Siitä sai semmosia säväreitä että tukka nousi pystyyn: tää ei totta saatana!"

Tapaus tarjosi myös varmaankin useimmille ensihavainnon ns. Beatles-kampauksesta. Mikael Huhtamäen kirjassa Live in Finland esimerkiksi muusikko Heimo Holopainen sanoo nähneensä sen ensi kertaa Starlitersin kitaristin päässä. "Pitkäkutrinen" brittiläinen Adrian Barber oli äänittänyt The Beatlesin live-esityksiä Hampurin Star-Clubilla työskennellessään ja omaksunut saman hiustyylin. Beatlesista ei Suomessa tiedetty vielä juuri mitään, ja Ilta-Sanomat kuvasikin Barberia (boheemiin alakulttuuriin viitaten) "beatnik-tyyppiseksi". Urkuja bändissä soitti Felix Cavaliere (myöh. Young Rascals).

Konsertissa esiintyivät Starlitersin lisäksi mm. ruotsalaiset Con's Combo ja The Craftones solisteineen, rock-laulaja Timo Jämsen ja laulava nyrkkeilijä Pertti Purhonen.

"Shout onnistui jopa paremmin kuin konsertissa"

Tähän aikaan oli vielä aivan poikkeuksellista, että Yleisradio omistaisi jonkin ulkomaisen pop- tai rockartistin visiitille kokonaisen oman ohjelman, vaikka heitä olikin jo piipahdellut vieraina eri musiikkiohjelmissa. Mainos-TV oli vuonna 1959 lähettänyt puolituntisen livekatkelman iskelmäkonsertista, jonka toisena päätähtenä oli ruotsalaisrokkari Little Gerhard. Ylessä Joey Deen ja Starlitersin vuoden 1963 konsertista tehty erikoisohjelma oli ehkä lajinsa ensimmäinen tai ainakin yksi ensimmäisistä.

Peppermint Twist -niminen 45-minuuttinen kooste, jossa pääartistien lisäksi esiintyi konsertin pohjoismaisia nimiä, lähetettiin 8. elokuuta 1963. Sen tuotti Suomen Televisiolle Jukka Virtanen, joka toimi myös konsertin spiikkerinä.

Suomen tv:n päivän ohjelma Helsingin Sanomissa 8.8.1963, ohjelmassa mukana Peppermint Twist.
Suomen Television päivän ohjelmatiedot Helsingin Sanomissa 8.8.1963. Suomen tv:n päivän ohjelma Helsingin Sanomissa 8.8.1963, ohjelmassa mukana Peppermint Twist. Joey Dee and the Starliters,1963,Twist,ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat)

Ohjelmasta on säilynyt vain oheinen lyhyt katkelma, jota on aikanaan hyödynnetty Piikkis-huumorisarjan sketseissä ja löytyi onnekkaasti sen työnauhalta. Tallenne ei kuitenkaan ilmeisesti ole peräisin varsinaisesta konsertista vaan on nauhoitettu sen jälkeen.

Teknisten ongelmien tähden Starlitersiä nimittäin pyydettiin konsertin päätyttyä esittämään uudelleen kolme kappaletta televisiota varten. Bändistä eivät onneksi mehut olleet vielä kokonaan lopussa, vaan Erkki Pällin mukaan esimerkiksi ohessa nähtävä Shout onnistui kuvanauhoituksessa "jopa paremmin kuin itse konsertissa". Joey Dee totesikin Iskelmä-lehdelle: "Oli parempi fiilinki."

Hännillä olivat pojat olleet kyllä sielläkin, missä älyvaroja jaettiin.― Helsingin Sanomien nimimerkki Oculus The Starlitersin laulajista

Kun ohjelma oli tullut ulos, nimimerkki Oculus purki tuohtumustaan Helsingin Sanomien tv-palstalla 11.8.1963: "En tiedä, onko edes leikillään päästettävä julkisuuteen mitään niin täysin mautonta ja sairaalloista kuin tämän lähetyksen loppuosa. (– –) Entäs sitten ne kolme sätkyukkoa, joilta housuja tehdessä oli kangas loppunut pahasti kesken? Hännillä olivat pojat olleet kyllä sielläkin, missä älyvaroja jaettiin. Sillä kukaan täysijärkinen ei sellaiseen sätkyttelyyn ryhdy, tuskin pystyykään."

Oculus uskoi katsojien valtaosan ottavan koko jutun huonona pilana, mutta pelkäsi arvostelukyvyttömien innostuvan ottamaan lavalla piehtaroinnista mallia. "On ajateltava myös vähälahjaisia."

Twist-tähdet tv-huumorin palveluksessa

Viihdetoimittaja Matti Kuusla (Jukka Virtasen läheinen työkaveri VEK-tiimistä) hyödynsi Ylen Joey Dee -tallennetta Piikkis-ohjelmassaan pariinkiin otteeseen. Helmikuussa 1964 lähetetyssä Piikkiksessä Kuusla kertoo katsojien lähettäneen monia uusintatoiveita Peppermint Twististä, ja monet halusivat myös yhä uudestaan kuulla Kauko Käyhkön laulaman kappaleen Rakastan sinua elämä. Piikkiksessä molemmat toiveet toteutetaan samalla kertaa ainutlaatuisena yhdistelmänä.

Vuoden 1964 viimeisessä lähetyksessä aiheeseen palattiin uudelleen. Lyhyessä visuaalisessa gagissa kuvataan, millaisiin ongelmiin ulkomaalainen kieltä taitamaton voi Suomessa joutua. Starlitersin kiihkeän, mykkänä esitetyn hyppelyn ja kiemurtelun lomaan on leikattu välikuvia wc-lukon "varattu"-ilmoituksesta…

Kerro artikkelin kommenttiosiossa mahdolliset muistosi Joey Deen vierailusta.

Artikkelin lähteitä: Erkki Pälli, Joey Dee Suomessa, Iskelmä 3/1963; Mikael Huhtamäki: Live in Finland, Gummerus 2013, Markku Salo ym: Remu – poika varjoiselta kujalta, Love Kirjat 1984; Mikko Vienonen & Juha Niemi, Yeah! Yeah! Tässä tulemme!, Teos 2017; Helsingin Sanomien digiarkisto (HS Aikakone).

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.