Hyppää pääsisältöön

OneCoin – Jättihuijauksen suomalaisuhrit: käsikirjoitus

MIES LAVALLA: Where are you, Ruja? Ruja! / Missä olet, Ruja? Ruja!

Bulgarialaisnaisen perustamasta OneCoinista kasvoi nopeasti miljardibisnes. Nyt Yhdysvaltain liittovaltion poliisi etsii kadoksissa olevaa perustajaa.
Juhlittu virtuaalivaluutta näyttää maailmanluokan pyramidihuijaukselta.
Kymmeniä tuhansia suomalaisia sijoitti OneCoiniin. Heistä moni häviää rahansa.
Mutta osa ehti tienata miljoonia ennen kuin kulissit alkoivat sortua.

MOT: Eli moni teki todella paljon rahaa sillä?
KARI WAHLROOS: Ihan vitusti, käsittämättömiä määriä. Mun parhaat kaverit, kenen kanssa mä teen duunia, niin parhaat tienasivat kahta miljoonaa kuukaudessa.

OneCoin: Jättihuijauksen suomalaisuhrit

KARI WAHLROOS, VERKOSTOMARKKINOIJA: “Mun nimi on Kari Wahlroos. Ajattelin puhua teille tänään tällaisesta kivasta pikku hommasta. Kukas teistä on tullut tänne sen takia tänään, että haluaisi kuulla vähän jotain tienesteistä, tehdä pikkuisen lisää rahaa? Ketäs teistä on tullut tänne sen takia, että haluaisi tehdä paljon lisää rahaa? No, niin te olette tulleet oikeeseen paikkaan. Loput voi lähteä menemään.”

Kari Wahlroos on kokenut verkostomarkkinoija. Tällä videolla hän puhuu Helsingissä joulukuussa 2015 järjestetyssä tilaisuudessa.
Virtuaalivaluutta OneCoin oli saapunut Suomeen.

KARI WAHLROOS: “Mä kuulin tästä yhtiöstä ekan kerran, kun tämä pistettiin pystyyn. Olin silloin vähän kiireinen muiden juttujen kanssa. Kun siitä kerrottiin mulle, ajattelin, että mikä cprypto currency. En mä osannut edes lausua sitä sanaa.”

Virtuaali- tai kryptovaluutat olivat vuosien ajan pienen piirin harrastus. Bitcoin muutti kaiken. Virtuaalivaluutoista tuli sijoituskohde ja suuri yleisö kiinnostui niistä.
Tietokirjailija ja it-asiantuntija Petteri Järvinen kertoo mistä virtuaalivaluutoissa on kyse.

PETTERI JÄRVINEN:“Kryptovaluutta on digitaalista käteistä eli sellaista hyödykettä, jolla mä voin maksaa tavaroita tai palveluita esimerkiksi puhelimesta toiseen tai tietokoneesta toiseen ja oleellista on se, että se on käteinen, se ei ole millään tilillä, se ei ole minkään pankin liikkeelle laskemaa, se ei ole mihinkään reaalivaluttaan sidottua, se ei oo dollaria, se ei ole euroja, se on puhdasta digitaalista rahaa, jolla voi maksaa laitteesta toiseen napin painalluksella kansainvälisesti.”

Mistä sitten tietää, että virtuaalivaluutta on oikeasti olemassa? Yksi tärkeä tekijä on sähköinen tilikirja eli lohkoketju. OneCoin ei ole koskaan julkaissut lohkoketjuaan.
Se kuitenkin tiedetään, että moni on tehnyt OneCoinilla paljon rahaa.

KARI WAHLROOS: “Viidestä kymmeneen tuhatta ihmistä liittyy tähän hommaan joka päivä ympäri palloa. Viidestä kymmeneen miljoonaan yhtiö tekee vaihtoa joka päivä. Ymmärrättekö te mitä se tarkoittaa? Me tehdään päivässä enemmän liikevaihtoa kuin 90 prosenttia maailman yhtiöistä tekee vuodessa. Ymmärrättekö mitä se tarkoittaa? Meitä on se yli 400 kaveria, joka tekee sen 150 000 euroa joka kuukausi.”

Wahlroos puhuu totta. Bulgarialaisen Ruja Ignatovan perustama OneCoin oli valtava menestys heti alusta lähtien. MOT:n haltuunsa saamat yhtiön sisäiset asiakirjat osoittavat sen.

Grafiikka
OneCoin kasvoi huippuvauhtia
Jäsenten määrä
Ajankohta Jäsenten määrä
3/2014 34 088
4/2015 693 870
3/2016 2 126 577

Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joissa OneCoin alkoi kasvaa nopeasti. Tavalliset suomalaiset sijoittivat vuosina 2014–2016 OneCoiniin yli 40 miljoonaa euroa. Tätä uudempia lukuja MOT:n käytössä ei ole.
OneCoin kasvoi käsittämättömän nopeasti eri puolilla maailmaa. Mukaan liittyi valtava määrä ihmisiä ja yhtiöön alkoi virrata rahaa.
OneCoin keksi yhdistää kaksi asiaa: virtuaalivaluutan ja verkostomarkkinoinnin.
Ihmisiä kannustettiin kauppaamaan koulutuspaketteja. Kalleimmat niistä maksavat jopa kymmeniä tuhansia euroja. Koulutuspakettien sisältö on osin muulta kopioutua.


PETTERI JÄRVINEN: “No OneCoinhan on pyramidihuijaus ja pyramidihuijaukselle on tyypillistä, että raha tulee uusilta jäseniltä eli niiltä jotka liittyvät tähän verkostoon ja ostavat näitä koulutuspaketteja tai siirtävät rahaa toisilleen. Niistä tulee se koko rahasumma mikä tässä verkostossa kiertää ja silloin kun ei ole mitään konkreettista tuotetta eikä todellista palvelua, joka olisi sen kaupankäynnin kohteena, niin silloinhan kyse on ihan määritelmän mukaan pyramidihuijauksesta.”

OneCoin ei kuitenkaan pelkästään siirrellyt rahaa jäseniltä toisille: palkkioista merkittävä osa maksettiin oikeuksina hankkia yhtiön omia OneCoin-kolikoita.

Ulospäin liikeidea kuitenkin naamioitiin ihan joksikin muuksi. Videolla äänessä on Tommi Vuorinen. Hän on esiintynyt OneCoinia markkinoivan OneLife-verkoston Suomen maajohtajana. Vuorinen kieltäytyi MOT:n haastattelusta.

TOMMI VUORINEN, ONECOIN-AKTIIVI: ”Me emme siis myy kenellekään yhtä ainutta kolikkoa, vaan halutessanne te hankitte – tai teidän asiakkaanne hankkii – yhtiöltä koulutusta. On se sitten talouskoulutusta tai lakikoulutusta, ja saa siihen kaupan päälle halutessaan, siis voi itse valita haluaako vai ei, nämä maksuttomat tokenit eli louhintaoptiot. Käyttämällä ne tähän louhintaan, eli tähän yhtiön tekemään kolikkolouhinta-algoritmiin, saa ne kolikot itselleen.“

Ne olivat todellinen motivaatio mukaan lähtemiselle, eivät koulutuspaketit.

****

Tervetuloa Lontoon Knightsbridgeen. Osoite on yksi on Lontoon kalliimpia. Tämän toimiston kuukausivuokra on yli 30 000 euroa.
Se on Duncan Arthurin, Gary Gilfordin ja Dorothee Rubmanin entinen työpaikka.
Parin vuoden ajan heidän palkkansa maksoi OneCoinin perustaja Ruja Ignatova.

DUNCAN ARTHUR: “I was working for an American bank, I was very unhappy. Everyday was like the worst day of my life. And you know so, out of the blue, I got a phone call saying, would you like another job? And this is what we’ll offer you. And it’s a very nice amount. And it means not working for the American bank. So I Google, I found it and said you’ve gotta be kidding, seriously! This doesn’t look like a cryptocurrency. And what the hell can MLM possibly have to do with cryptocurrency? Cryptocurrency is done by specialists, you know hobbyists. Right so, he says to me it’s a good opportunity, speak to the principal. So I spoke to Ruja for 10 minutes, I’m convinced. You know, like a religious conversion.”

DUNCAN ARTHUR: "Työskentelin amerikkalaisessa pankissa, enkä pitänyt työstäni. Jokainen päivä oli yhtä tuskaa. Yllättäen minulle soitettiin ja kysyttiin, haluaisinko toisen työn. Minulle tarjottiin huomattavaa summaa, eikä tarvitsisi jatkaa pankissa. Etsin verkosta lisätietoja, ja sanoin: 'Ette ole tosissanne. Tämä ei vaikuta kryptovaluutalta, ja miten ihmeessä verkostomarkkinointi liittyy tähän?' Kryptovaluutat ovat asiantuntijoiden ja harrastajien alaa' Soittaja sanoi: 'Se on hyvä tilaisuus. Puhu perustajan kanssa.' Puhuin Rujan kanssa 10 minuuttia ja olin vakuuttunut. Se oli kuin uskonnollinen kääntymys."

OneCoin on tehnyt Ruja Ignatovasta hyvin rikkaan naisen. Vuonna 2016 Ignatova päätti, että rahoja pitää sijoittaa. Siksi hän perusti toimiston Lontooseen. Sinne palkattiin tusinan verran varainhoitajia ja muuta henkilökuntaa.
Mutta sijoitettavaa rahaa ei koskaan tullut.

DUNCAN ARTHUR: “To pay somebody a city level salary and then have them go through all the motions, have them travel extensively, and these guys always seem to be on the verge of going to Luxembourg or Hong Kong or wherever, and then not supply the money. You know, it just doesn’t make any sense. I mean this office was a failure from the start, it should never have been set up.”

DUNCAN ARTHUR: "Työntekijöille maksettiin Lontoon Cityn tasoista palkkaa, he olivat tekevinään töitä ja matkustivat paljon, olivat aina lähdössä Luxemburgiin tai Hong Kongiin. Sijoitettavia varoja ei silti tullut. Siinä ei ollut mitään järkeä. Toimisto epäonnistui alusta asti, sitä ei olisi pitänyt perustaa."

Kotimaassaan Bulgariassa ja Lontoossa Ingatova osti luksuskiinteistöjä sekä huvijahteja. Matkansa hän taittoi yksityiskoneella. Ignatovan juhlissa esiintyivät maailmantähdet.
Lontoon-toimistolla kovapalkkaiset varainhoitajat täyttivät ristisanatehtäviä, sillä töitä ei ollut. Sitten Ruja Ignatova katosi.

GARY GILFORD: “I think it was mid October, in or around the 17th of October 2017, and I didn’t know where she’d gone, I was due to fly out for a meeting with her, to try and ask her more questions, to find out more about what the office was doing. And overnight she disappeared.”

GARY GILFORD: "Se oli lokakuun 17. päivän paikkeilla 2017. En tiennyt, minne Ruja oli mennyt. Olin menossa tapaamaan häntä selvittääkseni toimiston tekemisiä, ja yön aikana Ruja katosi."

OneCoinin jäsenille Ruja Ignatova on myyttinen hahmo. Hänestä puhutaan aina “tohtori Ruja Ignatovana”. Osa OneCoinin jäsenistä suhtautuu yhteisöön ja sen johtajaan lähes uskonnonomaisesti.

Rujan kadottua OneCoinia alkoi johtaa tämän veli Konstantin Ignatov.

KONSTANTIN IGNATOV: “Te olette suurin voimavaramme. Ylitimme kolmen miljoonan jäsenen merkkipaalun, mikä on upea saavutus. Te loitte tämän mahtavan verkoston.”

Konstantin Ignatov ehti johtaa yhtiötä vain noin puolitoista vuotta. Maaliskuussa 2019 Duncan Arthur lensi Konstantin Ignatovin kanssa Yhdysvaltoihin.
Kaksikko osallistui OneCoin-tapahtumaan Las Vegasissa.

DUNCAN ARTHUR: “Oh god, that was… hellish. We were due back to fly on Turkish airlines, the flight was delayed and we didn’t understand why but it was delayed significantly. We go to the departure lounge, and we get a call saying 'Can Konstantin Ignatova and Duncan Arthur please come to the counter?' So we think oh they’re boarding business class first! We walked through the door after giving our passports and boarding passes in. And there were five guys there, big guys. Two of them swing him around, cuff him and he disappears in a door, gone. Then I felt a weight here, a weight here, and I get walked off. So I say to them 'Am I under arrest?' and they said, 'No, we just want to ask you some questions.' So they start, who is this person? Who is that person? How does this work? How does that work? Then they said to me “Where’s Ruja?”

DUNCAN ARTHUR: "Se oli aivan kauheaa. Meidän piti palata Turkish Airlinesilla, ja lento oli myöhässä huomattavasti, emmekä tienneet miksi. Menimme lähtöaulaan, ja tuli kuulutus, jossa Konstantinia ja minua pyydettiin tiskille. Ajattelimme pääsevämme koneeseen. Annoimme passit ja tarkistuskortit ja menimme ovesta,ja siellä oli viisi isoa miestä. Konstantin pantiin käsirautoihin ja vietiin ulos. Tunsin kädet hartioillani, ja minut kävelytettiin pois. Kysyin, onko minut pidätetty. 'Haluamme vain esittää kysymyksiä.' Keitä nämä henkilöt ovat? Miten asiat toimivat? Missä Ruja on?"

OneCoin-pomo Konstantin Ignatov vietiin lentokentältä kuulusteluihin ja tutkintavankeuteen. New Yorkin syyttäjänviraston mukaan OneCoin on valtava pyradimihuijaus, joka on tuottanut miljardien eurojen voitot.

Pääepäilty on kadoksissa oleva Ruja Ignatova.
Syytekirjelmässä on katkelmia Ruja Ignatovan sähköposteista ja tekstiviesteistä. Niissä hän puhuu huijauksesta avoimesti.

”Me emme oikeasti louhi kolikoita – vaan puhumme paskaa ihmisille!”
”1,3 miljardia valekolikkoa. Me olemme kusessa.”
”Minulla on poistumisstrategia. Ota rahat, juokse ja syytä muita!”

Näin Ruja Ignatova sitten lokakuussa 2017 tekikin.

****

Kari Wahlroos on OneCoin-miljonääri, joka rakastaa kalliita autoja.
Hän on myös sisäpiirin mies, joka tuntee kuinka OneCoin toimii.
Wahlroos on verkostomarkkinoinnin konkari. Juuri sellaisia OneCoin tarvitsi maailmanvalloitukseensa.

KARI WAHLROOS: “Saippuoista ja pillereistä aloitin niin kuin kaikki muutkin. Silloin 90-luvun alussa markkinoitiin kovasti esimerkiksi omega 3 -kapseleita, jotka oli silloin niin kuin valtion mielestä rikollista toimintaa ja myrkkyä. Sitä ei pitänyt syödä ollenkaan. Kas kummaa, siitä tuli liiketoiminnan ala.”

Kesällä 2015 Wahlroos alkoi rakentaa OneLife-verkostoa. Sen avulla OneCoin levisi eri puolilla maailmaa.

KARI WAHLROOS: “No ensi alkuun tietysti tota totesin, että vaikutti liian hyvältä ollakseen totta ja oli vähän niin kuin kummallista. Totesin, että ehkä se lähtee tästä. Sitten aloin tutustua siihen toimintaan, niin se tuntui vähän tietysti alkuun vähän semmoiselta kummalliselta, että missä mennään. Sitten mä lakkasin välittämästä ja totesin vaan, että mä olen täällä sitä varten, että mä vien tätä verkostoa eteenpäin, poisto. Mä kävin vissiin aika lailla yli 80 maassa ja kaupunkeja oli sen lisäksi aika monta. Tilaisuuksissa oli joku 1,3 miljoonaa ihmistä kaiken kaikkiaan.”

Wahlroos houkutteli uusia jäseniä – ja teki valtavasti rahaa. MOT:n saamien OneCoinin sisäisten asiakirjojen mukaan Wahlroosille luvattiin prosentti kaikista Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen maiden myynnistä joka kuukausi. Se on taannut Wahlroosille miljoonien eurojen vuositulot.

MOT: “Kuinka paljon sinä itse teit OneLifen aikana rahaa?”
KARI WAHLROOS: “Kyllähän sieltä tietysti jonkun verran tuli, että ei voi väittää. Ihmiset tottui sellaisiin käsittämättömiin tileihin. Mä muistan, kun me naurettiin, meidän johtajakokouksessakin oli sellainen, että meitä oli 50 paikalla. Mä sanoin, että ymmärrättekö te herrat, että tässä huoneessa jokainen teistä tienaa kuukaudessa enemmän kuin parhaat verkostomarkkinoijat vuodessa. Me naurettiin, että ai, sä et tienaa 100 000 kuukaudessa, että mikäs vittu sun ongelmasi on. Se meni niin kuin semmoiselle tasolle se tienaaminen, joka oli ihan käsittämätöntä. Yhtäkkiä se, että sä tienasit 10 000, sä olit hyvä johtaja. Se oli naurettavaa, jos sä et tienannut sen verran päivässä.”
MOT: “Eli moni teki todella paljon rahaa...?”
KARI WAHLROOS: “Ihan vitusti, käsittämättömiä määriä. Mun parhaat kaverit, kenen kanssa mä teen duunia, niin parhaat tienasivat kahta miljoonaa kuukaudessa.”

OneCoiniin on sijoittanut yli kolme miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Wahlroosin mukaan OneCoin tuotti paljon enemmän rahaa, kuin tähän asti on tiedetty.

KARI WAHLROOS: “Ne luvut oli niin käsittämättömiä, ihan tähtitieteellisiä. Mun käsityksen mukaan se kolme, neljä miljardia tehtiin yhdessä vuodessa. “

****
Lontoossa Ruja Ignatovan varainhoitoa varten perustetussa toimistossa tunnelma on apea. Gary Gilford yrittää päästä eroon toimiston kalliista vuokrasopimuksesta.
OneCoin-pomo Konsantin Ignatovin pidätyksen jälkeen Gary Gilfordin silmät avautuivat.

GARY GILFORD: "I think it really came home to all of us, but it looks like a scam now. It’s when we saw the court papers that appeared in New York. As a lawyer, I read them through very, very carefully."

GARY GILFORD: "Meille kaikille valkeni, että OneCoin taitaa olla huijaus, kun näimme oikeuden asiakirjat New Yorkista. Lakimiehenä luin ne huolellisesti läpi."

Pari viikkoa FBI:n kuulustelujen jälkeen Duncan Arthur pääsi lopulta OneCoinin tietokantaan. Ja samalla hänelle varmistui, että OneCoin on huijaus.

DUNCAN ARTHUR: "We found something that looked like it was making scripts run, so essentially the system speaks to itself, sends messages backwards and forwards. And that effectively can be done on a SQL server, but we couldn’t find any nodes, and we couldn’t find any evidence of mining."

DUNCAN ARTHUR: "Löysimme ohjelman, joka pyöritti komentosarjoja, eli järjestelmä puhui itsekseen ja lähetti viestejä edestakaisin. Sellainen voi toimia SQL-palvelimella, muttemme löytäneet tietoja tai mitään viitteitä louhinnasta."

Kävi ilmi, ettei OneCoinilla ole lohkoketjua eikä kolikoita louhittu eli luotu digitaalisesti. Vuosikausien ajan yhtiö oli väittänyt, että sillä on lohkoketju. Sitä ei kuitenkaan ollut julkistettu, toisin kuin esimerkiksi BitCoin on tehnyt.

PETTERI JÄRVINEN: "Lohkoketju on se tekniikka, jolla salausalgoritmia hyödyntäen voidaan ylläpitää tietoa siitä, kuka on käyttänyt rahaa, kenellä sitä on ja kenellä ei. Ja tämä keskeinen elementti OneCoinilta kaikista päinvastaisista väitteistä huolimatta puuttuu. He eivät ole pystyneet osoittamaan minkäänlaista todellista lohkoketjua."

Lohkoketjun puuttumisen takia tilikirjoja pystyy manipuloimaan. Käytännössä koko valuuttaa ei ollut olemassa - sitä ei “louhittu” tietokoneilla.
OneCoin yksinkertaisesti päätti kuinka paljon kolikoita laskettaisiin liikkeelle.
Duncan Arthur kertoi OneCoinille löydöistään. Ainoa seuraus siitä oli vihakampanja miestä kohtaan.

DUNCAN ARTHUR: "The first thing that happened is a picture of me with 'Traitor'written across it, spelt incorrectly in big red letters. It was circulated. I was very, very worried for a couple of weeks. My phone would ring at various times, email addresses that I haven’t given out to anybody else were certainly being abused."

DUNCAN ARTHUR: "Ensin minusta kierrätettiin kuvaa, jonka päälle oli kirjoitettu 'petturi' isoilla punaisilla kirjaimilla ja vieläpä väärin. Muutaman viikon olin hyvin huolissani. Puhelin soi jatkuvasti, ja sain viestejä osoitteeseen, jota en ollut antanut ulkopuolisille."

Bitcoinien ja muiden oikeiden virtuaalivaluuttojen arvo määräytyy sen mukaan, kuinka paljon kolikoista ollaan valmiit maksamaan avoimilla markkinoilla. OneCoinissa kaikki on toisin. Yhtiö ilmoittaa itse, kuinka paljon yksi kolikko maksaa.

PETTERI JÄRVINEN: “Kun OneCoinia alettiin Suomessa näyttävästi markkinoida silloin vuoden 2015 alussa niin silloinhan luvattiin käytännössä luvattiin suurta arvonnousua joka aina on epäilyttävä merkki. OneCoinissa oli kaikki ne oikeat termit ja ikään kuin käsitteet, koska ne oli kopioitu Bitcoinista ja kuulosti ne oikealta mutta ne palaset ei vain sopineet yhteen. Sitten oli hyvin outoa se, että tällaista tulevaisuuden valuuttaa ei pystynyt ostamaan eikä käyttämään, sen arvo määräytyy yhtiön antaman tiedon mukaan. Tänään se on viis euroo, huomenna me kerrotaan, että se on 10 euroo. Ja sitten viimeinen hyvin epäilyttävä seikka oli se, että valuuttaa ei myyty, myytiin koulutusta.”

Miten arvokas OneCoin sitten on? Lasketaan.
Yhden OneCoinin arvoksi yhtiö kertoo tällä hetkellä 29,95 euroa.
OneCoineja aiotaan laskea liikkeelle 120 miljardia kappaletta.
Yhtiön mielestä sen kolikoiden arvo on yli 3500 miljardia euroa. Summa on kuin Roope Ankan tilikirjoista.
Siitä riittäisi jokaiselle suomalaiselle yli 650 000 euroa.

GARY GILFORD: “So they generate money out of thin air basically. But you’ll notice the value of OneCoin never seems to go down. It defies every other cryptocurrency, every other currency out there. It always goes up or across.”

GARY GILFORD: “He luovat rahaa periaatteessa tyhjästä. OneCoinin arvo ei laske kuitenkaan koskaan, se voittaa kaikki muut kryptovaluutat ja valuutat. Arvo aina vain nousee.”

MOT tavoitteli tätä juttua varten kymmeniä suomalaisia, jotka ovat sijoittaneet rahaa OneCoiniin. He olivat olivat tavallisia työntekijöitä, pienyrittäjiä tai eläkeläisiä. Kukaan heistä ei antanut haastattelua. Yksi syy tähän on pelko. OneCoin on kieltänyt median kanssa puhumisen.
Myös OneCoin vaikeni, eikä yhtiöstä löytynyt ihmistä haastateltavaksi. Yhtiö lähetti norjalalaisen juristin välityksellä sähköpostia. Siinä OneCoin kiisti käytönnössä kaikki tässä jutussa esitetyt kriittiset väitteet. Yhtiön mukaan OneCoin ei ole huijaus ja kolikolla on lohkoketju. verkkotegu OneCoinista

****

Vahvat todisteet viittaavat siihen, että OneCoin on huijaus. Tämä ei ole pysäyttänyt yhtiötä.
OneCoin on luvannut kertoa vielä tämän vuoden aikana, koska se aukaisee oman pörssinsä. Sama lupaus on esitetty useasti viime vuosina.

TOMMI VUORINEN: “No sitten mennään tuohon pörssiin vähän tarkemmin, kun se on ollut monella pitkän aikaa mielessä ja tavoitteena, että pörssi avautuu. No nyt tosiaan ollaan ihan viime metreillä ja pörssi avautuu hyvin pian. Ja nyt siis tämän pörssin takana on siis keskuspankki. Jonkun maan keskuspankki. Me ei tiedetä, mikä maa tämä on.”

Yksi OneCoinin pomoista istuu tutkintavankeudessa Yhdysvalloissa ja toinen on etsintäkuulutettu. Silti yhtiö kertoo avaavansa pian oman pörssinsä - yhdessä “jonkun maan” keskuspankin kanssa.
Finanssivalvonta pitää väitettä epäuskottavana.

PEKKA VASARA, PÄÄLLIKKÖ, FINANSSIVALVONTA: “Toimivilla markkinoilla keskuspankin pitäisi kertoa näistä suunnitelmista ja tietysti se tulisi vaikuttamaan myös vakavaraisuuteen tälle valuutalle. Sieltä kautta sillä olisi varmasti myös vaikutusta ihan kyseisen maan kansantalouteen. Tälläkin tavoin tuntuu kummalliselta, että meillä voisi olla keskuspankki, joka haluaisi salata mitään yhteyksiä.”
MOT: “Eli suoraan sanottuna et pitä tätä väitettä kauhean uskottavana?”
PEKKA VASARA: “En pidä.”

Suomessa Keskusrikospoliisi kertoi vuonna 2015 “selvittäneensä” OneCoinin toimintaa. Poliisin mielestä se ei voinut arvioida, liittyykö toimintaan rikosta, koska OneCoin ei ole julkaissut lohkoketjuaan.
OneCoinin sisällä poliisin tiedote muuttui markkinointimateriaaliksi.

TOMMI VUORINEN: “Päivitys siihen KRP-uutisointiin. Kuten kaikki varmaan tietää, niin vihdoin ja viimein saatiin se positiivinen lopputulema, niin meillä ei sitten ole mitään syytä jarrutella tämänkään asian suhteen. Konsepti on täysin laillinen ja poliisin tutkinta kesti ihme kyllä puoli vuotta, näin yksinkertaisessa asiassa.”
Neljä vuotta myöhemmin tutkinnanjohtaja KRP:stä kertoo, että virallisesti tutkintaa ei koskaan ole lopetettu. Siksi sitä ei voi myöskään julkisesti kommentoida.

****
Marraskuussa 2019 OneCoinin perustaja Ruja Ignatova on edelleen kateissa.
Mutta Yhdysvalloista kantautui OneCoinin kannalta ikäviä uutisia.

MATTHEW LEE: Konstantin Ignatov odistaa OneCoinia vastaan. Hän työskenteli OneCoinissa sisarensa Rujan avustajana.

Videolla esiintyy toimittaja Matthew Lee. Hän on seurannut Yhdysvalloissa OneCoiniin liittyvää oikeudenkäyntiä. Kuvaaminen oikeudessa on kielletty. Oheinen video on Leen sosiaaliseen mediaan tekemä ja hän antoi sen MOT:n käyttöön.
Oikeudenkäynnissä nähtiin yllätys. Tutkintavankeudessa olevan OneCoinin perustajan veli Konsantin Ignatov on vaihtanut puolta. Hänestä on tullut syyttäjän todistaja.
Nyt Konstantin Ignatov sanoo, että OneCoin on huijaus.
OneCoin-yhteisössä on tähän asti vihjailtu, että Konstatin Ignatovin pidätyksen syy on poliittinen.

Tommi Vuorinen: “Sitten moni miettii mitä syitä tässä voi olla takana. Ainakin yksi syy on sellainen, että yhtiön koulutusmateriaalissa on hyvin voimakasta kritiikkiä Yhdysvaltain keskuspankkia kohtaan, dollaria ja sen arvonmuodostusta ja inflaatiota vastaan. Eli ei varmaan ainakaan edesauta sitä asiaa.”

Avoimia kysymyksiä on edelleen paljon: missä on Ruja Ignatova? Kuinka paljon OneCoin-johtajat saivat käärittyä rahaa?
Ja tietenkin: miksi niin moni lähti mukaan huijaukseen?

Petteri Järvinen: “Ymmärrän oikein hyvin, koska OneCoin on tehty pirullisen ovelasti. Ett siinä on hyödynnetty Bitcoinia. Ja Bitcoin jokainen pysty uutisista katsomaan miten Bitcoinin arvo on noussut. Ja sit se toinen vielä nerokkaampi oivallus oli siinä, että se tehtiin verkostomarkkinointina. Eli henkilöt värvättiin värväämään uusia, maksettiin heille bonusta, kanavoitiin rahat niille alkuperäisille huijareille pääkonttoriin ja tällä tavalla jokaisesta uhrista joka oli osallistunut tähän verkkoon tuli tavallaan myös rikoksen tekijä, jolloin jolloin heillä ei ollut sitten suurta intressiä mennä valittamaan viranomaisille tai vaatia rahojaan takaisin ja ja edelleen osa heistä odottaa kärsivällisesti, että josko näillä OneCoineilla joskus olisi se miljoonan euron arvo, joka siellä yhtiön tilillä nyt näkyy.”

Kari Wahlroos jätti OneCoinin vuonna 2017. Hän houkutteli valtavan määrän ihmisiä sijoittamaan OneCoiniin – ja teki itse sillä miljoonia euroja.

MOT: “Suomessa on noin 30 000 ihmistä, jotka on sijoittanut OneCoiniin rahaa. Moni näistä odottaa, että jos joskus jotain rahaa saa. Todennäköisesti he eivät tule. Onko sinulla jotain sanottavaa näille ihmisille?”
Kari Wahlroos: “Me myytiin niitä koulutuspaketteja. Niin kuin sanottu, niin jokainen ihminen, joka on lähtenyt mukaan, on ollut 18-vuotias. Niillä on ollut omat pankkitilit, omat rahansa. Mä uskon, että ketään ei ole pakotettu.”

LOPPU