Hyppää pääsisältöön

Sota ilman voittoa – suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta

Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta. Juontajana Ville Haapasalo.
Näyttelijä Ville Haapasalo tutustuu talvisodan tapahtumiin. Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta. Juontajana Ville Haapasalo. Yle TV1,Ville Haapasalo,Sota ilman voittoa

TV1 lauantaina 30.11.2019 klo 12.05 - 12.55, Areenassa

Syksyllä 1939 Stalin vaati alueluovutuksia sekä Hangon vuokraamista vedoten Leningradin turvallisuuteen. Suomi oli valmis keskustelemaan asiasta, mutta kieltäytyi kompromisseista.

Suomessa uskottiin, että Neuvostoliitto ei aloita sotaa, ja neuvottelut katkesivat tuloksettomina.

Kun sota syttyi marraskuun 30. päivä, Terijoelle perustettiin puna-armeijan tuella uusi hallitus, jonka johtoon nousi Otto Wille Kuusinen. Hän kehotti radiopuheessaan suomalaisia tukemaan puna-armeijaa. Stalin uskoi, että hallitus hyväksyttäisiin, ja Suomi liittyisi vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon.

Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta. Juontajina Ville Haapasalo ja Sergei Shnurov.
Dokumenttiohjelman juontavat Sergei Shnurov (vas.) ja Ville Haapasalo. Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta. Juontajina Ville Haapasalo ja Sergei Shnurov. Yle TV1,Sota ilman voittoa

Sodan alussa neuvostoarmeijan hyökkäykseen osallistuivat vain Leningradin sotilaspiirin joukot, sillä uskottiin, että armeija marssisi Helsinkiin kolmessa viikossa.

Osapuolten kokemuksia talvisodasta

Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva Sota ilman voittoa esittelee kiinnostavasti 80 vuotta sitten syttynyttä talvisotaa molempien osapuolten näkökulmasta.

Dokumenttiohjelman juontavat näyttelijä Ville Haapasalo ja venäläinen rockmuusikko Sergei Shnurov, joiden molempien isoisät osallistuivat toiseen maailmansotaan.

Haapasalon isoisä soti talvisodassa, Shnurovinkin ehkä – miehet kun eivät koskaan halunneet puhuneet sodasta omaisilleen sen päätyttyä. Muistoja jäi silti.

Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta.
Dokumentin ohjaaja Arvo Tuominen vieraili talvisodan taistelupaikoilla. Suomalais-venäläinen dokumenttielokuva talvisodasta. Yle TV1,Sota ilman voittoa

Keskusteluoppaita neuvostosotilaille

Venäläissotilaat eivät suomalaisista paljoa tienneet, ja rintamalla liikkui monenlaisia huhuja.

Neuvostoarmeijan sotilaille jaettiin keskusteluoppaita, joiden avulla he saattoivat tehdä tuttavuutta suomalaisten ystäviensä kanssa, jotka ottaisivat heidät avosylin vastaan. Oppaita ei tarvittu, sillä Karjala oli evakuoitu.

Sodan jälkeen rajan molemmin puolin tutustuttiin naapureihin tupakan ja viinan merkeissä. Entisillä sotilailla ei ollut syytä vihata toisiaan.

Ykkönen esittää dokumenttielokuvan Sota ilman voittoa uusintana talvisodan syttymisen 80-vuotispäivänä lauantaina 30.11.2019 klo 16.00 alkaen. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2015.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Arvo Tuominen ja Leonid Maljarov. Tuotanto: Yle ja Pietarin 5-kanava.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.