Hyppää pääsisältöön

Tuula Sarotie ja Ville Vilén: Musiikkia ja tasa-arvoa

Tuula Sarotie ja Ville Vilén yhdistetyssä potrettikuvassa.
Tuula Sarotie ja Ville Vilén yhdistetyssä potrettikuvassa. Tuula Sarotie,Ville Vilén

Naissäveltäjien asema on ollut kulttuuripalstojen puheenaihe tänä syksynä. Keskustelu on ollut tärkeää.

Sinfoniaorkesterin ohjelmisto pitää esillä musiikkia neljän vuosisadan ajalta. Tämä on genremme yksi hieno puoli: pitkä traditio elää. Naisten asema oli näiden vuosisatojen aikana kurja alalla kuin alalla, myös taiteissa. Louvren taidemuseossa on tauluja 1 400 eri maalarilta, joista 21 on naisia. Joissakin keskusteluissa ja kirjoituksissa asioita on haluttu kärjistää niin, että naisten alistettu asema yhteiskunnassa olisi ollut erityisesti taidemusiikin patriarkaalisten toimijoiden sortopolitiikkaa ja että osa toimijoista haluaisi edelleen pitää kiinni pimeästä menneisyydestä.

Naisten aseman parantaminen säveltäjinä – kuten tasa-arvo yleisestikin – on kaikille orkesterielämämme päättäjille tärkeää. Näkemyseroa on siinä, halutaanko ohjelmistoihin ”pakkokiintiöitä” vai pyritäänkö edistykseen huolehtimalla naisten koulutusmahdollisuuksista, elävien naissäveltäjien esiintuomisesta ja löytämään teoksia ja kapellimestareita jotka kohtaavat toisensa luontevasti.

Syksyn keskusteihin aktiivisesti osallistunut Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa tällä kaudella enemmän naisten säveltämiä teoksia kuin kukaan muu pääkaupunkiseudulla. RSO tilaa naisilta uusia teoksia koko ajan. Kun lasketaan RSO:n kausiohjelman 2019–20 säveltäjien nimet, naisten määrä on 12 prosenttia. Seuraavalla kaudella se on entistä suurempi. Yleisradion arvoihin kuuluu ihmisen kunnioittaminen, johon tasa-arvo ehdottomasti liittyy.

Musiikkitaloon rientää lähes viikottain satoja päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia talon orkestereita kuulemaan, tyttöja ja poikia, erilaisin taustoin. On yhteisvoimin huolehdittava, että nainen kapellimestarina, soittajana tai säveltäjänä on heille ihan normaali juttu – ja esikuva, roolimalli. Musiikki kuuluu kaikille.

Tuula Sarotie
intendentti, Radion sinfoniaorkesteri

Ville Vilén
johtaja, Luovat sisällöt

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua