Hyppää pääsisältöön

Kokeellista kuoroilmaisu Haapasen malliin

Yleensä moderni, avantgardistinen kuoromusiikki työlästä nauttia CD-levyn kokoisina annoksina. BIS-yhtiön julkaisu Perttu Haapasen kuoromusiikista on tässä suhteessa keskimääräistä helpompi. Laajasta tuotannosta valikoidut seitsemän teosta ilmentävät Haapasen leikkisää ja kokeilevaa asennetta sekä ihmisääneen että teksteihin, mutta seassa on sointuisuutta ja selviä rakenteita riittävästi, että kuulija kokee olevansa musiikin äärellä. Sitä paitsi Helsingin kamarikuoron kunnianhimo osuu juuri tällaiseen materiaaliin.

Perttu Haapanen / Reports
Perttu Haapanen / Reports Uudet levyt

Haapanen on sikäli viisas, ettei hän teurasta kunnon runoutta kuoromusiikkinsa äännemateriaaliksi. Sen sijaan hän leikkaa ja liimaa tekstimateriaalinsa itse. Kenties siksi hänen kuoromusiikkinsa kokeelliset tekstinkäyttötavat tuntuvat melko luontevilta. Sairaskertomukset, googletukset, runokatkelmat ja uutiskieli pilkkoutuvat ja yhdistyvät merkitysleikeiksi, joiden seuraaminen musiikin kannattelemana on kuulijalle mahdollista.

Musiikillisesti Haapasen keskeisenä keinona on kihisevien hälyjen hitsaaminen yhteen puhtailla, sointuisilla harmonioilla. Tähän liittyvät siirtymät ovat laulajille haastavia, eikä Helsingin kamarikuoro läheskään aina löydä hälyjen keskeltä sointuja niin hyvin kuin pitäisi. Höpötykset ja hönkäilyt sujuvat napakasti ja uskottavasti, mutta kun työkalupakista pitää äkkiä kaivaa intonaatio, kuulija huomaa että kiire tulee. Kehittämisen varaa on myös englannin ääntämyksessä - etenkin Taxidermic Peter -kappaletta bassot ja tenorit työstävät rallityyliin.

Etevimmillään Helsingin kamarikuoro on laajennettujen tekniikoiden käytössä. Readymade Alicen ja Strophes-kappaleiden sointileikittelyt sujuvat virtuoosisesti, mikä toki on myös säveltäjän ansiota: Haapasen sävellystekniikka riittää hänen sointimielikuvituksensa toteuttamiseen.

"Reports". Pettu Haapanen: Kullervo Clusters; Strophes; Readymade Alice; Report; Taxidermic Peter; Strophes II; ...sino phonia, paronomasia. - Helsingin kamarikuoro/Nils Schweckendiek. (BIS-2452)

Kuuntele Uudet levyt 19.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.