Hyppää pääsisältöön

Kokeellista kuoroilmaisu Haapasen malliin

Yleensä moderni, avantgardistinen kuoromusiikki työlästä nauttia CD-levyn kokoisina annoksina. BIS-yhtiön julkaisu Perttu Haapasen kuoromusiikista on tässä suhteessa keskimääräistä helpompi. Laajasta tuotannosta valikoidut seitsemän teosta ilmentävät Haapasen leikkisää ja kokeilevaa asennetta sekä ihmisääneen että teksteihin, mutta seassa on sointuisuutta ja selviä rakenteita riittävästi, että kuulija kokee olevansa musiikin äärellä. Sitä paitsi Helsingin kamarikuoron kunnianhimo osuu juuri tällaiseen materiaaliin.

Perttu Haapanen / Reports
Perttu Haapanen / Reports Uudet levyt

Haapanen on sikäli viisas, ettei hän teurasta kunnon runoutta kuoromusiikkinsa äännemateriaaliksi. Sen sijaan hän leikkaa ja liimaa tekstimateriaalinsa itse. Kenties siksi hänen kuoromusiikkinsa kokeelliset tekstinkäyttötavat tuntuvat melko luontevilta. Sairaskertomukset, googletukset, runokatkelmat ja uutiskieli pilkkoutuvat ja yhdistyvät merkitysleikeiksi, joiden seuraaminen musiikin kannattelemana on kuulijalle mahdollista.

Musiikillisesti Haapasen keskeisenä keinona on kihisevien hälyjen hitsaaminen yhteen puhtailla, sointuisilla harmonioilla. Tähän liittyvät siirtymät ovat laulajille haastavia, eikä Helsingin kamarikuoro läheskään aina löydä hälyjen keskeltä sointuja niin hyvin kuin pitäisi. Höpötykset ja hönkäilyt sujuvat napakasti ja uskottavasti, mutta kun työkalupakista pitää äkkiä kaivaa intonaatio, kuulija huomaa että kiire tulee. Kehittämisen varaa on myös englannin ääntämyksessä - etenkin Taxidermic Peter -kappaletta bassot ja tenorit työstävät rallityyliin.

Etevimmillään Helsingin kamarikuoro on laajennettujen tekniikoiden käytössä. Readymade Alicen ja Strophes-kappaleiden sointileikittelyt sujuvat virtuoosisesti, mikä toki on myös säveltäjän ansiota: Haapasen sävellystekniikka riittää hänen sointimielikuvituksensa toteuttamiseen.

"Reports". Pettu Haapanen: Kullervo Clusters; Strophes; Readymade Alice; Report; Taxidermic Peter; Strophes II; ...sino phonia, paronomasia. - Helsingin kamarikuoro/Nils Schweckendiek. (BIS-2452)

Kuuntele Uudet levyt 19.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Taiteilijapari Sakari Oramon ja Anu Komsin elämysten ilta Berliinin filharmoniassa

  Suomalaistaiteilijat Berliinissä marraskuussa 2019.

  Berliini on elämysten kaupunki, huokasi Anja Lankinen onnellisena kaupungin kuulussa filharmonia-konserttisalissa 28. marraskuuta. Anja istui kuulijoiden joukossa, kun suomalainen taiteilijapari, kapellimestari Sakari Oramo ja sopraano Anu Komsi esiintyivät yhdessä Deutsches Symphonie Orchester Berlinin kanssa ja ohjelmassa oli mm. Magnus Lindbergin Accused.

 • Tölöläbin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Tölölabin ja Elifantreen kiireetöntä kuulostelua

  Jälkiminimalismi loi sillan muun muassa taidemusiikin ja popin välille avaten uusia sointimaailmoja, mahdollisuuksia ja suuntaviivoja. Tätä äänistöä tuotetaan kiinnostavaan tapaan etenkin Yhdysvalloissa, jossa kuilu ns. taide- ja populaarimusiikin välillä ei ole repeytynyt niin ammottavaksi kuin Euroopassa.

 • Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Juha Leinosen kamarimusiikki soi jämerästi

  Säveltäjä Juha Leinonen (s. 1956) rakentaa teoksiaan usein jykevästi vyöryvän liike-energian sekä selkeästi piirtyvien musiikilisten hahmojen ja kokonaismuotojen varaan.

 • Storgårdsin Antheil-sarja senkun paranee

  Storgårdsin Antheil-sarja senkun paranee

  Kapellimestari John Storgårds jatkaa yhdysvaltalaisen George Antheilin tuotannon taltioimisprojektiaan. Antheilin kiinnostava kuuden sinfonian sarja alkaa 1920-luvulta päättyen 1940-luvun lopulle. Storgårdsin ja BBC Philharmonicin kahdella aiemmalla julkaisulla ovat päivänvalonsa saaneet Antheilin neljä viimeistä sinfoniaa.