Hyppää pääsisältöön

Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.

Eller / Symphonic Poems
Eller / Symphonic Poems Uudet levyt

Vuonna 1887 syntynyt Eller oli yksi Viron taidemusiikin isähahmoista, mutta vältti jäämisen kansallisromantiikan vangiksi. Kun hän löi säveltäjänä läpi itsenäisen Viron aikaan 1920-luvulla, häntä pidettiin modernistina. Nykykorvin kuunneltuna keskieurooppalainen tosimodernismi loistaa poissaolollaan Ellerin musiikissa, mutta harmonioissa on kirpeyttä ja luontotunnelmointi sujuu kepeämmin kuin vaikkapa Sibeliuksella.

Uutuuslevyn neljä sinfonista runoa kuuluvat Ellerin rakastetuimpiin ja soitetuimpiin teoksiin. Yöhuudot vuodelta 1921 sisältää rohkeimpia harmonioita ja tekstuureja, esikuvanaan Musorgskin Yö autiolla vuorella, mutta myllerrysten väleissä on lyyrisen aristokraattisia hetkiä. Iltarusko ja Aamunkoitto ovat kauniita vaikkeivät kovin intensiivisiä tunnelmakuvia, ja levyn myöhäisin teos Valkea yö järjestää tunnelmat sinfoniseksi sarjaksi.

Olari Eltsin johtama Viron kansallinen sinfoniaorkesteri ymmärtää Ellerin ominaislaadun, ja soittaa lempeällä, läpikuultavalla ja vapautuneella otteella. Edellisellä levyllä tuomitsin virolaisten soiton rakeiseksi, ja edelleen tuntuu että soitinryhmien ja soolojen yhdistely voisi olla pykälää orgaanisempaa. Voi toki olla, että olen orkesterimusiikin äänityksissä tottunut Musiikkitalon silottelevaan ja kimmeltävään äänikuvaan, koska saman äänitystiimin jälki Estonia-salissa tuntuu karkealta.

Joka tapauksessa musiikin ja tulkinnan yhdistelmä tukee Ellerin kansallisromantiikan omaleimaista lempeyttä ja kirkkautta, ja tekee siitä kiinnostavan vaihtoehdon jäyhälle, tummalle Sibelius-linjalle.

Heino Eller: Sinfonisia runoja: Öö hüüded; Valge öö; Videvik; Koit. - Viron kansallinen sinfoniaorkesteri/Olari Elts. (Ondine, ODE 1335-2)

Kuuntele Uudet levyt 19.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

  Kun kapellimestari Juha Kangas palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

 • Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Kaari-ensemble koostaa taidokasta audiomosaiikkia

  Saara Aittakummun ja Laura Salovaaran vuonna 2008 perustama sopraano- ja alttolaulajista koostuva Kaari-ensemble jatkaa tasaista kehittymistään. Salovaara vastaa ensemblen kuorosoinnin kehittämisestä ja kuoronjohtaja Aittakumpu jakaa aikansa muun muassa Polyteknikkojen Kuoron, Kamarikuoro Kampin Laulun ja mieskuoro Valkian kesken.

 • Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten teostensa äänimaailmaa

  Anna Clyne jatkaa orkesterimusiikissaan elektroakustisten te

  Isobritannialainen säveltäjä Anna Clyne tuli ensin tutuksi etenkin elektroakustisen musiikin tekijänä, mutta on sittemmin päässyt näyttämään kyntensä myös orkesterimusiikin alueella. Uusin julkaisu tehnyt tuloaan jo kauan. Käytännössä se on kooste Clynen teosten orkesteritaltioinneista vajaan kymmenen vuoden ajanjaksolta neljän eri kapellimestarin johtamana.