Hyppää pääsisältöön

Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.

Eller / Symphonic Poems
Eller / Symphonic Poems Uudet levyt

Vuonna 1887 syntynyt Eller oli yksi Viron taidemusiikin isähahmoista, mutta vältti jäämisen kansallisromantiikan vangiksi. Kun hän löi säveltäjänä läpi itsenäisen Viron aikaan 1920-luvulla, häntä pidettiin modernistina. Nykykorvin kuunneltuna keskieurooppalainen tosimodernismi loistaa poissaolollaan Ellerin musiikissa, mutta harmonioissa on kirpeyttä ja luontotunnelmointi sujuu kepeämmin kuin vaikkapa Sibeliuksella.

Uutuuslevyn neljä sinfonista runoa kuuluvat Ellerin rakastetuimpiin ja soitetuimpiin teoksiin. Yöhuudot vuodelta 1921 sisältää rohkeimpia harmonioita ja tekstuureja, esikuvanaan Musorgskin Yö autiolla vuorella, mutta myllerrysten väleissä on lyyrisen aristokraattisia hetkiä. Iltarusko ja Aamunkoitto ovat kauniita vaikkeivät kovin intensiivisiä tunnelmakuvia, ja levyn myöhäisin teos Valkea yö järjestää tunnelmat sinfoniseksi sarjaksi.

Olari Eltsin johtama Viron kansallinen sinfoniaorkesteri ymmärtää Ellerin ominaislaadun, ja soittaa lempeällä, läpikuultavalla ja vapautuneella otteella. Edellisellä levyllä tuomitsin virolaisten soiton rakeiseksi, ja edelleen tuntuu että soitinryhmien ja soolojen yhdistely voisi olla pykälää orgaanisempaa. Voi toki olla, että olen orkesterimusiikin äänityksissä tottunut Musiikkitalon silottelevaan ja kimmeltävään äänikuvaan, koska saman äänitystiimin jälki Estonia-salissa tuntuu karkealta.

Joka tapauksessa musiikin ja tulkinnan yhdistelmä tukee Ellerin kansallisromantiikan omaleimaista lempeyttä ja kirkkautta, ja tekee siitä kiinnostavan vaihtoehdon jäyhälle, tummalle Sibelius-linjalle.

Heino Eller: Sinfonisia runoja: Öö hüüded; Valge öö; Videvik; Koit. - Viron kansallinen sinfoniaorkesteri/Olari Elts. (Ondine, ODE 1335-2)

Kuuntele Uudet levyt 19.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.