Hyppää pääsisältöön

Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.

Eller / Symphonic Poems
Eller / Symphonic Poems Uudet levyt

Vuonna 1887 syntynyt Eller oli yksi Viron taidemusiikin isähahmoista, mutta vältti jäämisen kansallisromantiikan vangiksi. Kun hän löi säveltäjänä läpi itsenäisen Viron aikaan 1920-luvulla, häntä pidettiin modernistina. Nykykorvin kuunneltuna keskieurooppalainen tosimodernismi loistaa poissaolollaan Ellerin musiikissa, mutta harmonioissa on kirpeyttä ja luontotunnelmointi sujuu kepeämmin kuin vaikkapa Sibeliuksella.

Uutuuslevyn neljä sinfonista runoa kuuluvat Ellerin rakastetuimpiin ja soitetuimpiin teoksiin. Yöhuudot vuodelta 1921 sisältää rohkeimpia harmonioita ja tekstuureja, esikuvanaan Musorgskin Yö autiolla vuorella, mutta myllerrysten väleissä on lyyrisen aristokraattisia hetkiä. Iltarusko ja Aamunkoitto ovat kauniita vaikkeivät kovin intensiivisiä tunnelmakuvia, ja levyn myöhäisin teos Valkea yö järjestää tunnelmat sinfoniseksi sarjaksi.

Olari Eltsin johtama Viron kansallinen sinfoniaorkesteri ymmärtää Ellerin ominaislaadun, ja soittaa lempeällä, läpikuultavalla ja vapautuneella otteella. Edellisellä levyllä tuomitsin virolaisten soiton rakeiseksi, ja edelleen tuntuu että soitinryhmien ja soolojen yhdistely voisi olla pykälää orgaanisempaa. Voi toki olla, että olen orkesterimusiikin äänityksissä tottunut Musiikkitalon silottelevaan ja kimmeltävään äänikuvaan, koska saman äänitystiimin jälki Estonia-salissa tuntuu karkealta.

Joka tapauksessa musiikin ja tulkinnan yhdistelmä tukee Ellerin kansallisromantiikan omaleimaista lempeyttä ja kirkkautta, ja tekee siitä kiinnostavan vaihtoehdon jäyhälle, tummalle Sibelius-linjalle.

Heino Eller: Sinfonisia runoja: Öö hüüded; Valge öö; Videvik; Koit. - Viron kansallinen sinfoniaorkesteri/Olari Elts. (Ondine, ODE 1335-2)

Kuuntele Uudet levyt 19.11.2019, toimittajana Kare Eskola.

  • Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Jessica Meyer vakuuttaa ja yllättää

    Yhdysvaltojen itärannikolta kuuluu taas. New Yorkissa vaikuttava Jessica Meyer toimi aiemmin ainoastaan alttoviulistina, kunnes keski-ikää lähestyessään viitisen vuotta sitten alkoi myös säveltää. Tämän vielä lyhyehkön matkan tuloksia voidaan nyt kuulla Meyerin ensimmäiseltä profiilijulkaisulta. Ensimmäisenä yllättää vahva omaäänisyys ja pirteys.

  • Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kirpeän levollisia perinnesävelmiä

    Kitaristi Heikki Ruokangas sekä harmonikansoittaja Anne-Mari Kanniainen hakeutuvat perinnesävelmien pariin samalla uutta soivaa ympäristöä hahmotellen.