Hyppää pääsisältöön

Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kukkamerimosaiikki lohduttaa ja ilahduttaa sairaalan rappukäytävässä Tukholmassa

Kuvataiteilija Tuula Lehtisen kuusi kerrosta kattava kukkameriaiheinen mosaiikkiteos viestii luottamuksellisuutta. Danderydin sairaalan seinään kiinnitettyjen mosaiikkipalasten värit ja paikat määriteltiin tarkkaan etukäteen tietokoneohjelmalla. Tampereelle Finlaysonin Pikkupalatsiin ja uintikeskukseen tehdyt suuret mosaiikkityöt olivat vaativia, mutta mikään muu aikaisempi työ ei ole ollut näin haastava.

Kuvataiteilija Tuula Lehtinen asuu Tampereella
ja on kaupungin näkyvimpiä julkisen taiteen pioneereja.

- Taiteen tulisi aina olla osa korkeatasoista ympäristömuotoilua, toteaa taiteilija Tuula Lehtinen, yksi ympäristötaiteen suunnitteluun ja toteutukseen keskittyvän Frei Zimmerin perustajajäsenistä ja osakkaista.

Vanhat mestarit johdattivat kukkien maailmaan

Tuula Lehtisen kukka-aiheiset teokset saivat 2000-luvulla suurta julkisuutta, vaikka itse asiassa hän oli kiinnostunut aiheesta jo kolmekymmentä vuotta aikaisemmin.

- Olin aina ihaillut vanhoja mestareita, ja minua kiinnosti muun muassa kukkien maalaaminen.

Kauniiden kukka-aiheisten taulujen maalaaminen oli hänen tapansa protestoida kaikkia kieltoja vastaan.

Tuula Lehtinen ei pitänyt kukkien maalaamista mitenkään erityisen rohkeana.

- Olin itse asiassa aika kyllästynyt kliseiseen ajatteluun rohkeudesta, hän toteaa.

Sairaalaympäristössä kukat lohduttavat

Tuorein kukka-aiheinen teos on Sub flora -niminen teos tukholmalaisen sairaalan rappukäytävässä.

- Nimi pohjautuu sub rosa -käsitteeseen, joka sisältää ajatuksen luottamuksellisuudesta. Sairaalahan on ympäristö, jossa kaikki tapahtuu luottamuksellisesti. Se on paikka, jossa pitää voida uskoutua ja puhua avoimesti. Halusin välittää teoksen avulla sellaisen positiivisen viestin, hän kuvailee teoksen taustoja.

- Kukat ovat myös onnittelun ja lohdun välineitä, hän tiivistää.

Danderydin uuden sairaalarakennuksen pienoismalli, jonka rappukäytävässä on Tuula Lehtisen mosaiikkityö.

Taiteilijoita haettiin Ruotsissa avoimella haulla

Tukholman-hanke lähti alun perin liikkeelle siitä, kun Tuula Lehtinen huomasi kaupungin kulttuurihallinnon etsivän avoimella haulla taiteilijoita toteuttamaan Danderydin sairaalan uudisrakennukseen taideteoksia.

- He halusivat noudattaa sääntöä, jonka mukaan kaksi prosenttia rakennuskustannuksista tulee laittaa taiteeseen. Minä lähetin portfolioni, ja sitten he soittivat ja pyysivät luonnosta minulta sekä kahdelta muulta, hän kertoo.

Intensiivistä yhteistyötä tilaajan kanssa

Danderydissä prosessi käynnistyi kokouksella. Sen jälkeen Tuula Lehtinen teki töitä luonnosten parissa Tampereella. Projektinjohtaja vieraili useamman kerran seuraten työn edistymistä.

- Sain palautetta, ja se oli todella upeaa. Jos kyseessä olisi ollut kilpailu, niin olisin joutunut tekemään valmistelut sokkona ilman palautetta. Palautin työn maaliskuussa 2018 ja jäin odottamaan vastausta, kertoo Tuula Lehtinen

Kuukauden kuluttua hän sai puhelinsoiton Tukholmasta ja kuuli, että hänen työnsä valittiin. Tuula Lehtiseltä tilattiin seitsemänkerroksisen sairaalarakennuksen rappukäytävän seinään 47 neliömetrin suuruinen mosaiikkityö.

Mosaiikkilaattojen värien säätäminen vaati kärsivällisyyttä

Työ alkoivat Suomessa. Monia yksityiskohtia piti vielä hioa.

Luonnos tulostettiin pala palalta lopulta suurina lakanoina.

- Aloitimme poikani Lassi Lehtisen kanssa kehittämään luonnosta tietokoneella pidemmälle. Arkkitehtiopiskelijatyttäreni Varpun kanssa kävimme paikan päällä ottamassa mittoja rappukäytävästä, ja kesällä sain luonnoksen valmiiksi, Lehtinen kertoo.

Joulukuussa 2018 aloitettiin laattojen valmistus Tampereella. Suuri työ vaati erikokoisia ja -värisiä laattoja. Pienimmät laatat olivat kooltaan 2,5 x 2,5 senttimetriä, suurimmat 20 x 40 senttimetriä. Kunkin laatan oli saatava myös juuri oikea värisävynsä.

Värien saaminen oikean sävyisiksi oli tosi iso haaste.

- Voit kuvitella, että niiden värien löytäminen ei ollut kovin helppoa. Jouduin tekemään monia testejä ennen kuin löytyivät ne juuri oikeat sävyt, kuvailee Tuula Lehtinen mosaiikkipalasten värjäämistä.

Viisihenkinen tiimi kiinnitti mosaiikkipalaset yksi kerrallaan

Lopulta luonnos tulostettiin pala palalta suurina lakanoina, jotka kiinnitettiin seinälle.

- Niiden päälle oli sitten helppo tehdä mosaiikkiteos. Mutta tuo värien saaminen oikean sävyisinä oli tosi iso haaste, muistelee Lehtinen työn vaiheita.

Danderydin sairaalan pienoismalli löytyy myös Tuula Lehtisen työpöydältä Tampereelta.

Paikan päälle Tukholmaan työtä asentamaan matkusti viisi henkeä. Asentamiseen oli varattu kaksi viikkoa, mutta viisihenkinen porukka sai tehtyä työn kolmessa ja puolessa päivässä.

- Iso kivi putosi sydämeltä, kun näki työn seinällä. Porukkani oli erinomainen, ja tilaaja on tyytyväinen, kuvailee Lehtinen tunnelmiaan työn valmistuttua.