Hyppää pääsisältöön

RSO:n ja Hannu Linnun Saariaho-levylle GRAMMY-ehdokkuus

Kaija Saariaho
Kaija Saariaho Kuva: Metropolitan Opera Kaija Saariaho

RSO:n ja ylikapellimestari Hannu Linnun Kaija Saariahon musiikkia sisältävä levy on ehdolla yhdysvaltalaisen Grammy-palkinnon saajaksi.

Levy-yhtiö Ondinen julkaisema levytys sisältää Saariahon laulusarjan True fire, orkesteriteoksen Ciel d’hiver sekä harppukonserton Trans, jossa Yleisradio on yksi teoksen tilaajista. Laulusarjan solistina esiintyy Gerald Finley ja harppukonserton solistina Xavier de Maistre. Levyn on tuottanut Laura Heikinheimo.

Palkinnot jaetaan 27. tammikuuta Los Angelesissa. Ehdokkuus on ensimmäinen RSO:n historiassa.

Grammy -ehdokkuuden lisäksi RSO ja Hannu Lintu ovat ehdolla International Classical Music Awards (ICMA) -palkinnon saajaksi kolmessa kategoriassa – Saariaho-levy nykymusiikin kategoriassa, Sibeliuksen Kullervon levytys kuoromusiikin kategoriassa sekä Bernd Alois Zimmermannin musiikkia sisältävä levy kokoelmien kategoriassa. Palkinnot jaetaan 20.1.2020 Sevillassa.

RSO:n, Hannu Linnun ja levy-yhtiö Ondinen menestyksekäs yhteistyö on tuonut orkesterille useita klassisen musiikin tunnustuksia viime vuosina. Elokuussa 2018 Bartókin viulukonserttojen levytys palkittiin Gramophonella ja Sibelius-levy ICMA:lla.

Bartók-taltiointi pääsi lisäksi sijalle 27 yhdysvaltalaisen radiokanavan National Public Radion 50 parhaan albumin listalle, jossa klassisen musiikin levytyksiä oli mukana vain muutamia. Myös klassisen musiikin äänitteisiin keskittynyt Presto Classical -sivusto valitsi Bartókin vuoden 2018 100 parhaan levytyksen joukkoon. Viimeisin kotimainen EMMA-palkinto myönnettiin RSO:n Lutoslawski-levylle.

Kuuntele Yle Areenassa: Gerald Finley laulaa True Fire -laulusarjan RSO:n konsertissa 13.12.2017.


Kuuntele Yle Areenassa: Xavier de Maistre soittaa harppukonserton RSO:n solistina 10.2.2017.

 • Hannu Lintu & Gerald Finley

  11.-12.12. konsertin esiintyjät.

  HANNU LINTU Hannu Lintu aloitti Radion sinfoniaorkesterin kahdeksantena ylikapellimestarina elokuussa 2013 ja jatkaa näin jo vuosia jatkunutta menestyksekästä yhteistyötä RSO:n kanssa. Kaudella 2019–2020 Lintu johtaa 14 konserttia Musiikkitalossa ja vie orkesterin Keski-Euroopan ja Japanin kiertueille. RSO:n lisäksi Lintu vierailee kuluvalla kaudella johtamassa mm.

 • Lieberson - Bruckner

  11.-12.12. konserttien teosesittelyt.

  Peter Lieberson: Songs of love and sorrow Peter Lieberson (1946–2011) syntyi musikaaliseen perheeseen: hänen äitinsä oli balettitanssija ja koreografi Vera Zorina ja isänsä Columbia-levy-yhtiön johtaja Goddard Lieberson. Perusteellisesta koulutuksestaan huolimatta Lieberson ryhtyi päätoimiseksi säveltäjäksi vasta vuonna 1994.

 • Klaus Mäkelä & Kari Kriikku

  6.12. esiintyjiät

  KLAUS MÄKELÄ "Konsertissa voi tietenkin olla monia kohokohtia, mutta aivan erityisiä ovat minulle sellaiset tilanteet, joissa tuntuu, että koko orkesteri kollektiivisesti heittäytyy sellaiseen tilaan, jota ei oltu harjoiteltu." Näin on kertonut huikeaa kansainvälistä kapellimestariuraa luova Klaus Mäkelä (s. 1996).

 • Madetoja - Kaipainen - Sibelius

  6.12. konsertin teosesittelyt.

  Leevi Madetoja: Kullervo op. 15 Kun Leevi Madetoja (1887–1947) ryhtyi säveltämään sinfonista runoa Kullervo (1913), hän oli Filip von Schantzin, Robert Kajanuksen ja Sibeliuksen jälkeen neljäs suomalainen säveltäjä, joka otti Kalevalan traagisen sankarin orkesteriteoksensa aiheeksi. Silti hän on voinut lähestyä aihetta jokseenkin puhtaalta pöydältä.