Hyppää pääsisältöön

Klaus Mäkelä & Kari Kriikku

KLAUS MÄKELÄ

"Konsertissa voi tietenkin olla monia kohokohtia, mutta aivan erityisiä ovat minulle sellaiset tilanteet, joissa tuntuu, että koko orkesteri kollektiivisesti heittäytyy sellaiseen tilaan, jota ei oltu harjoiteltu."
Näin on kertonut huikeaa kansainvälistä kapellimestariuraa luova Klaus Mäkelä (s. 1996). Hän on tällä hetkellä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailija ja Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri ja aloittaa kaudella 2020/21 työnsä Oslon filharmonikkojen ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana. Hän on myös Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja.
Mäkelä on vieraillut johtajana monissa aikamme huippuorkestereissa eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa ja saanut esiintymisistään ylistäviä arvioita. Vierailuja seuraavat poikkeuksetta uusintakutsut. Kuluvan kauden debyyttejä hän tekee mm. Hampurin NDR Elbphilharmonien, Münchenin filharmonikkojen, Ranskan radion filharmonikkojen, Lontoon filharmonikkojen ja Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesterin johtajana.
Mäkelä opiskeli Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla. Hänen työnsä perustuu vahvaan muusikkouteen, sillä hän on Turun sellokilpailuissa palkittu sellisti ja esiintyy nykyisin yhä ajoittain sellistinä. Hän korostaa kapellimestarintyössään vuorovaikutusta, "sanatonta keskustelua orkesterin ja kapellimestarin välillä".

KARI KRIIKKU

Klarinetisti Kari Kriikku kuuluu Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin ja arvostetuimpiin instrumentalisteihin. Hän on esiintynyt solistina eri puolilla maailmaa monissa aikamme huippuorkestereissa kuten New Yorkin filharmonikoissa, Amsterdamin Concergebouw-orkesterissa ja Milanon La Scalassa. Hän esiintyy aktiivisesti myös kamarimuusikkona.
Kriikku teki läpimurtonsa 1980-luvulla ja tuli esiin uuden suomalaisen säveltäjäpolven innoittajana. Mm. Tiensuu, Kaipainen, Hakola, Lindberg, Saariaho ja Pulkkis ovat kirjoittaneet konserttonsa varta vasten hänelle, ja näin ovat tehneet myös monet kansainväliset huippusäveltäjät kuten Michel van der Aa ja Unsuk Chin. Kriikun ohjelmisto on kuitenkin laaja ja ulottuu klassismin mestariteoksiin saakka. Hän onkin levyttänyt uuden musiikin lisäksi menestyksekkäästi mm. Molterin, Mozartin, Weberin ja Crusellin klarinettikonserttoja.
Kriikku on saanut työstään monia tunnustuksia. Hän sai 2009 arvostetun Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon. Hänen levytyksensä Magnus Lindbergin klarinettikonsertosta sai 2006 sekä Gramophone-palkinnon että BBC Music Magazinen palkinnon. Kriikku toimi 1994-98 Uudenkaupungin Crusell-viikon taiteellisena johtajana ja on ollut vuodesta 1998 lähtien kamariorkesteri Avantin taiteellinen johtaja.

  • ”Päästäänkö huomenna uudestaan?”

    Soitinsatu tutustuttaa sinfoniaorkesteriin.

    RSO:n ja Musiikki- ja kulttuurikeskus VERSOn yhteistyönä syntyneet Piilometsän soitinsatu -esitykset varataan loppuun tyypillisesti minuuteissa ja yhteensä ne ovat tavoittaneet kymmenvuotisen yhteistyön aikana jo 20 000 lasta.