Hyppää pääsisältöön

Strömsön nuudelikoulu – näin käytät eri nuudeleita parhaalla tavalla

Erilaisia nuudeleita leikkuulaudalla keittiössä
Erilaisia nuudeleita leikkuulaudalla keittiössä Kuva: Carina Ahlskog/YLE nuudeli,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Aasialaisen ruoan suosion myötä myös nuudeleita käytetään yhä useammassa kotikeittiössä. Niitä lisätään vokkiruokiin, kevätrulliin, aasialaisiin salaatteihin ja keittoihin. Esittelemme tässä lyhyesti tavallisimmat nuudelilajit ja niiden käyttötavat. Jos haluat tehdä nuudeleita itse, kokeile Anders Samuelssonin udon-nuudeleita maukkaassa liemessä.

Munanuudelit (näitä on valtavasti erilaisia, mutta kaikilla on samat käyttötavat)

Munanuudelit kestävät hyvin keittämistä, ja niiden intensiivinen maku sopii hyvin vokkiruokiin. Pitkän muotonsa ja kiinteän rakenteensa ansiosta ne eivät tartu toisiinsa vaan sekoittuvat helposti muiden ainesten kanssa. Suosin itse näitä nuudeleita lämpimissä ruoissa, mutta niitä voi syödä myös kylmänä.

Riisinuudelit (näitä saa eri muotoisina, mutta yleensä ne muistuttavat nauhapastaa)

Riisinuudeleita käytetään perinteisesti pad thaissa ja muissa thaimaalaisissa nuudeliruoissa. Ne sopivat parhaiten vokkeihin. Riisinuudelien kypsentäminen keittämällä on vaikeaa. Ne kannattaa vain liottaa kuumassa vedessä. Nämä nuudelit antavat vastusta hampaille ja imevät itseensä upeasti makuja. Lisäksi ne ovat luontaisesti gluteenittomia!

Soba-nuudelit

Soba-nuudelit valmistetaan tattarijauhoista, minkä vuoksi ne ovat hieman tummempia kuin muut nuudelilajit. Soba-nuudelit ovat peräisin Japanista, missä ne tarjotaan usein kuumassa liemessä, mutta niitä näkee käytettävän myös salaateissa tai kuumissa vokkiruoissa. Minusta soba-nuudelit maistuvat parhaalta kylminä.

Pikanuudelit

Nämä ovat nuudeleista parjatuimpia, mutta ne saattavat olla todellinen arjen pelastaja 2 minuutin valmistusaikansa ansiosta. Pikanuudelit ovat hyvää retkiruokaa, jos mukana on kuumaa vettä termospullossa.

Lasinuudelit

Nämä nuudelit valmistetaan usein mungopapujauhoista. Ne ovat läpikuultavia, mistä ne ovat saaneetkin nimensä. Lasinuudeleita käytetään keitoissa, vokkiruoissa ja esimerkiksi kevät- ja kesärullien täytteenä.

Udon-nuudelit valmistetaan ainoastaan vehnäjauhoista ja vedestä. Ne ovat melko paksuja muihin nuudeleihin verrattuna. Udon-nuudelien erikoisuus on niiden rakenne. Ne ovat valmistustapansa vuoksi tavallista napakampia ja sitkeämpiä.
Udon-nuudelit tarjotaan yleensä kuumassa liemessä, esimerkiksi perinteisessä ramen-nuudelikeitossa.

Valmiiksi leikattuja udonnuudeleita leikkuulaudalla
Valmiiksi leikattuja udonnuudeleita leikkuulaudalla Kuva: Carina Ahlskog/YLE nuudeli,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Omatekoiset udon-nuudelit

Ainekset, 4 annosta:

  • 400 g vehnäjauhoja
  • 20 g suolaa
  • 180 ml vettä

Tee näin:

  1. Mittaa vehnäjauhot kulhoon. Mittaa suola veteen ja sekoita, kunnes se on liuennut.
  2. Kaada vesi vähän kerrallaan vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita sormin.
  3. Vaivaa, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Taikinan tulee olla melko kovaa. Lisää tarvittaessa joukkoon tilkka vettä.
  4. Peitä kulho ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  5. Ota taikina jääkaapista ja vaivaa sitä käsin.
  6. Alusta taikina nopeasti.
  7. Aja se pastakoneen leveimmän aukon läpi niin moneen kertaan, että koostumus on sopiva. Voit myös käyttää kaulinta, ellei sinulla ole pastakonetta.
  8. Aja taikina pastakoneen läpi, taittele ja käännä 90 astetta.
  9. Toista tämä 6–8 kertaa.
  10. Valmiiksi kaulittu nuudelitaikina pöydällä
    Valmiiksi kaulittu nuudelitaikina pöydällä Kuva: Carina Ahlskog/YLE nuudeli,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet
  11. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 3 tuntia. Näin se saa udon-nuudeleille ominaisen rakenteen.
  12. Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se 3–5 mm:n paksuisiksi levyiksi. Taittele levyt löyhiksi kerroksiksi.
  13. Leikkaa kerrostettu taikina terävällä veitsellä noin 3 mm:n levyisiksi suikaleiksi.
  14. Keitä nuudelit saman tien tai pakasta ne.
Annos udonnuudeleita ramenliemessä
Annos udonnuudeleita ramenliemessä Kuva: Carina Ahlskog/YLE nuudeli,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Maukas ramen-liemi

Ainekset:

  • 3 keltasipulia
  • 5 kevätsipulia
  • 3 porkkanaa
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • öljyä paistamiseen
  • 2 litraa vettä
  • 1 sianpotka
  • 3 dl kuivattuja siitakesieniä tai muita kuivattuja sieniä, esimerkiksi suppilovahveroita
  • ½ punaista chiliä
  • noin 5 cm:n pala inkivääriä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 dl soijakastiketta
  • 1 dl misotahnaa
  • 1 pala kombu-merilevää (etnisistä ruokakaupoista)
Ramenlientä kattilassa liedellä
Ramenlientä kattilassa liedellä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Liemi,ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

  1. Leikkaa keltasipulit, kevätsipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet paloiksi. Paista paloja öljyssä kattilassa, kunnes ne saavat väriä.
  2. Lisää joukkoon vesi ja sianpotka ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Kuori vaahto, lisää sienet, chili ja inkivääri ja anna hautua 2–3 tuntia.
  4. Poista sianpotka.
  5. Siivilöi liemi ja puserra kasviksista mahdollisimman paljon nestettä.
  6. Kun sianpotka on jäähtynyt, poista kamara, irrota liha luusta ja revi se suikaleiksi.
  7. Paista suikaleet rapeiksi öljyssä paistinpannulla.
  8. Lisää liemeen seesamiöljy, soijakastike, misotahna ja kombu-merilevä. Tarkista maku ja anna tekeytyä noin 30 minuuttia.
  9. Siivilöi liemi. Tarjoa se udon-nuudelien, rapeiden lihasuikaleiden, kevätsipulirenkaiden ja mieleistesi kasvissuikaleiden kanssa.
Annos udonnuudeleita ramenliemessä
Annos udonnuudeleita ramenliemessä Kuva: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet,nuudeli,rāmen

Oliko tämä mielestäsi hyvä resepti? Anna arviosi tai katso mitä muut olivat mieltä:

Kommentit

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa