Hyppää pääsisältöön

Talvisota – ensimmäinen torjuntavoitto

Dokumenttielokuva kertoo talvisodan taustoista ja taisteluista.
Lumipukuiset sotilaat ja hevoset taistelivat ankarissa oloissa. Kuva dokumentin dramatisoidusta osuudesta. Dokumenttielokuva kertoo talvisodan taustoista ja taisteluista. Kuva: AV Caesar Oy Yle TV1,Talvisota - ensimmäinen torjuntavoitto

TV1 sunnuntaina 24.11.2019 klo 15.45 - 16.40, Areenassa

Maaliskuun 13. päivänä 1940 oli Suomen liput laskettu puolitankoon. Tieto rauhasta ja sen raskaista ehdoista oli saapunut. Takana oli 105 ankaraa taistelun päivää.

Sota oli vaatinut valtavia voimanponnistuksia ja raskaat uhrit. Moskovassa oli Suomelle saneltu tiukat rauhanehdot.

Dokumenttielokuva Talvisota – ensimmäinen torjuntavoitto kertoo marraskuun 30. päivänä 1939 alkaneen talvisodan taustoista ja taisteluista, ankarasta talvesta sekä koko kansan taistelusta, kuuluisasta talvisodan hengestä. Rintamalla olleet kertovat myös omia muistojaan.

Talvi oli poikkeuksellisen kylmä ja pahimmillaan pakkanen kiristyi yli 40 asteeseen.

Suomalaiset olivat varustautuneet ankariin pakkasiin venäläisiä paremmin. Sotilaat majoittuivat korsuihin ja telttoihin. Kangastelttojen korvikkeena käytettiin pahvitelttoja. Kun oli yövyttävä taivasalla, sotilaat rakensivat rakovalkean. Näin turvattiin lämpöä moneksi tunniksi.

”Oli hyvin kovat pakkaset, ja oli kielletty lämmittämästä. Yksi mies meillä tiesi, että kun kuusiklapit saa hyvin palamaan, niin ne palavat niin hyvin, että niistä ei tule savua ollenkaan. Me kokeilimme tätä ja se oli oikea neuvo”, muistelee rintamalla ollut Soini Airila.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Tuomo Rysti. Tuotanto: AV Caesar Oy, 2007. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.