Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Mosul nousee tuhkasta – historiallisen kaupungin jälleenrakennus etenee tuskallisen hitaasti

Ranskalainen reportaasi seuraa, miten tuhottua Mosulin kaupunkia yritetään rakentaa uudelleen.
Mosulin kaupungin asukkaat elävät keskellä raunioita. Ranskalainen reportaasi seuraa, miten tuhottua Mosulin kaupunkia yritetään rakentaa uudelleen. Kuva: Magento Yle TV1,Ulkolinja: Mosul nousee tuhkasta

TV1 torstaina 28.11.2019 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 1.12. klo 23.30, Areenassa

”Talo oli sortunut heidän päälleen.”

Mosulilainen mies seisoo keskellä valtavia raunioita – surun murtamana. Kädessään perheenjäsentensä papereita.

”Tämä oli vaimoni. Tämä oli Diya. Tämä oli Ali. Tämä oli Lamia. Tämä Amuna oli silmäteräni. Oikea kullannuppu.”

”Ihan kuin eläisimme kuin viidakon eläimet. Missä valtio on? Kuka meistä välittää? Mullistusten jälkeen uhreille annetaan apua, katto pään päälle. Minä jäin yksin.”

Yhdeksän kuukautta kestäneen verisen sodan jälkeen, heinäkuun 10. päivänä 2017, Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul vapautui vihdoin Isisin otteesta. Isis terrorisoi Mosulia kaikkiaan kolmen vuoden ajan.

Sodan jälkeen koko kaupunki oli tuhottu. Mosulin läntisen kaupunginosan raunioissa näkyy siellä täällä merkkejä kaupungin asukkaiden viimeisistä hetkistä.

Ulkolinjan puhutteleva ranskalaisreportaasi Mosul nousee tuhkasta seurasi vuoden ajan historiallisen kaupungin kivuliaasti etenevää jälleenrakentamista.

Ranskalainen reportaasi seuraa, miten tuhottua Mosulin kaupunkia yritetään rakentaa uudelleen.
Ranskalainen reportaasi seuraa, miten tuhottua Mosulin kaupunkia yritetään rakentaa uudelleen. Kuva: Magento Yle TV1,Ulkolinja: Mosul nousee tuhkasta

Kuka nostaa Mosulin jälleen jaloilleen? Miten palautetaan terroristien tuhoama historiallinen perintö entiselleen?

Ranskalainen ohjaaja Anne Poiret kuvasi raunioituneen kaupungin asukkaiden kamppailua ja Irakin hallinnon toimintaa jättimäisten ongelmien edessä. Miten kansainvälinen yhteisö voi toimia sekavan hallinnon sekä väkivaltaisen ääriliikkeen edessä?

Mosulissa on edelleen Isisin uinuvia soluja. Länsi-Mosulista terroristit pakenivat kaupungin itäosiin ja itäosista heitä pakeni puolestaan Etelä-Mosuliin. Sota on ohi, mutta salamurhia on ollut useissa kaupunginosissa.

Poiret kysyy dokumentissaan, monenko pitää kuolla ennen kuin lnöyryytykset, kostonhimo ja väkivallan kierre oppuvat?

“Asiat ovat poliitikkojen käsissä, sotilaiden ja valtiovallan käsissä. Ajattelevatko he ihmisiä pommittaessaan? Miksei meillä ole oikeutta elää ihmismäisesti?”, miettii vanha mies Mosulin raunioissa.

Mossoul, après la guerre. Rebuilding Mosul. Tuotanto: Magnéto Presse/ Arte France, Ranska, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.