Hyppää pääsisältöön

Puhe peittää ja paljastaa

Autokauppias nostaa peukkua autojen edessä
Autokauppias nostaa peukkua autojen edessä Kuva: AOP / Viacheslav Iakobchuk / Alamy/ myyntiedustajat,autokauppias

Puhelinmyyjä yrittää saada lehtitilauksia puhumalla lupsakasti savoa. Viraston työntekijä piiloutuu hiotun ammattikielen taakse ja kätkee puheesta omat tunteensa. Käskyvaltaansa pönkittävä puhuu painokkaasti, alistuva naurahtelee sovittelevasti.

Kun juttelet tuntemattoman kanssa, teet monia huomioita hänen puhetavastaan. Ensivaikutelma persoonasta syntyy puheen sisällön lisäksi äänen väristä, voimasta, rytmistä ja intonaatiosta.

Murre saattaa paljastaa henkilön syntymä- tai asuinpaikan, ehkä myös sen miten hän suhtautuu juuriinsa. Murrehavaintoon ei kuitenkaan voi täysin luottaa, koska on mahdollista ammatillisista tai sosiaalisista syistä omaksua toisenlainen puhetapa. Puheen maneerit voivat myös tarttua, jos on ollut paljon kanssakäymistä esimerkiksi murretta puhuvan kanssa.

Kolme henkilöä keskustelemassa tuotantolaitteen äärellä.
Kolme henkilöä keskustelemassa tuotantolaitteen äärellä. Kuva: Kalle Niskala / Yle Työturvallisuus,työsuojelu,toimitusjohtaja,työnjohtajat,pesuaineet,turvallisuusasiantuntija

Moni uskoo kuulevansa, jos puhetapa on tietoisesti opeteltu; aito puhetapa tulee kaikkine vivahteineen automaattisesti suoraan selkäytimestä. Opettajilta ja esiintyjiltä edellytettiin ennen yleiskielen käyttöä, mutta nykyään persoonallinen puhetapa saa kuulua.

Temperamenttia voi olla murretta vaikeampi peittää puhuessa. Äänen voima, puheen tahti ja intonaatio kertovat paljon puhujan luonteesta ja suhtautumisesta puheenaiheeseen. Tietenkin myös puheen määrä. Myös se mistä vaietaan kertoo puhujasta ja tilanteesta.

Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten.
Hillary Clinton och Donald Trump i den andra presidentvalsdebatten. Kuva: EPA/JIM LO SCALZO Hillary Clinton,Donald Trump,Clinton,Trump,USA:n presidentinvaalit 2016,keskustelu (väittely)

Sosiaaliluokka johon samaistutaan vaikuttaa puhetapaan, yhteiset kiinnostuksen kohteet ja elinpiiri vaikuttavat siihen. Yhteiskuntaluokka voi kuulua puhetavassa, mutta ei välttämättä. Halutessaan kuka tahansa voi ottaa käyttöön yleiskielen ja neutraalin puhetavan. Sivistys ja kokemuspiiri kuuluvat enemmän puheen sisällössä kuin lausumistavassa.

Erilaisten muodikkaiden sanojen ja sanontojen käyttö kertoo puhujan sijoittumisen trendikartalle. Kieleen tulee jatkuvasti puhetta sähköistäviä uusia sanoja tai sanojen käyttöä uudessa merkityksessä. Slangin dynamiikka on sellainen, että kun sanat leviävät yleiseen käyttöön, niiden alkuperäisille keksijöille tulee tarve luoda uusia ydinjoukon yhteenkuuluvuutta lisääviä ilmaisuja.

Miespari kädet toistensa vyötäröllä kuvattuna takaapäin
Miespari kädet toistensa vyötäröllä kuvattuna takaapäin Kuva: JIM LO SCALZO / EPA samaa sukupuolta olevien avioliitto

Aristoteleen kantapää kysyy, kuuluuko seksuaalinen suuntautuminen puhetavassa? Väitöskirjatutkija Sanni Surkka tutkii homomiesten puheeseen liittyviä käsityksiä ja stereotypioita. Hän osaa kertoa, millaista on homopuhe, ja mistä se opitaan.

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri